OPINII Poţi concura cu un robot?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Miscellanea / 20 mai 2020

Telemunca este doar primul pas, curând angajatorii vor plusa cu roboţi care nu se îmbolnăvesc de coronavirus, nu vor salarii mărite şi nu refuză orele suplimentare.

Izolarea impusă de coronavirus a picat greu multor afaceri. Oprirea activităţilor comerciale pentru a reduce interacţiunea dintre oameni se va reflecta în cifrele de afaceri şi implicit în profituri tot acest an, poate şi în 2021. Sunt convins că în capul multor patroni a încolţit deja ideea recuperării acestora în viitor, transformând un handicap (izolarea, reducerea interacţiunii sociale) într-un viitor beneficiu.

Cel mai la îndemână mod de a reduce cheltuielile este impunerea telemuncii pe scară largă acolo unde este posibil. Pentru acţionari asta înseamnă costuri mai mici cu chiria (nu e nevoie de spaţii la fel de mari ca înainte dacă o parte dinte angajaţi vor lucra de acasă), cu utilităţile, dar şi cu salarile. Să nu îmi suneti că aţi refuza o reducere a salariului de 10-15% dacă asta vine la pachet cu posibilitatea de a lucra de acasă. Oricum economisiţi bani de benzină şi o parte din cei pentru catering.

Ei bine, sunt însă zone în care automatizarea, robotizarea pot înlocui definitiv angajaţii, în loc să ii trimită acasă în telemuncă. Am început să vedem cum softurile trimit oamenii în şomaj în bănci sau firme de brokeraj (online banking, platforme de tranzacţionare). Fastfood-urile se descurcă acum cu drive-in-ul, dar n-ar fi frumos dacă s-ar putea livra printr-o fantă pachetele ambalate după plata cu cardul în curând? Nu mai vorbesc de liniile de asamblare din fabricile de automobile, frigidere etc. Am auzit recent de păţania angajaţilor de la Găieşti, cu zeci de cazuri de coronavirus depistate în fabrica de frigidere. Nu era mai profitabil pentru acţionari dacă ar fi lucrat mai mulţi roboţi acolo? Nu era nevoie de teste, distanţare socială şi nici măcar de şomaj tehnic. Fabrica lucra de zor, indiferent de contextul pandemic.

Mă tem că robotizarea economiei în zonele unde se foloseşte încă muncă brută sau cu o doză mai redusă de specializare se va accelera după ce lumea revine la normalitate, aşa cum impunerea unor softuri noi pentru industria financiară va duce la eliminarea multor oameni din schemă. Ce vor face aceştia? Nu putem pleca toţi la sparanghel în Germania, pentru că o maşină va rezolva şi munca sezonieră, nu putem juca toţi pe Forex, pentru că acolo se curăţă majoritatea, iar din venitul minim garantat se moare de foame în România la fel de garantat.

Cu cât criza coronavirusului se prelungeşte, cu atât mai mult dorinţa de a implementa astfel de îmbunătăţiri tehnologice devine mai intensă. Gândiţi-vă bine la asta când aplaudaţi măsurile de izolare şi telemunca. S-ar putea să rămâneţi cu izolarea economică şi cu telemunca la jumătate de preţ în curând. Combaterea isteriei actuale vine la pachet cu apărarea lumii aşa cum o cunoaştem înainte de virus. Suntem prea mulţi pentru o economie robotizată, aşa cum ţăranii s-au dovedit prea mulţi pentru o agricultură mecanizată cu nişte zeci de ani în urmă. Aşa că să ne gândim bine la ce ne dorim, s-ar putea să se întâmple.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Felicitari pentru articol.

    Era o vorba - prostia si domnia se platesc. Tot astfel, multi dintre cei care aplauda / valideaza astazi masurile de combatere a pandemiei, vor fi perdantii de maine ca urmare a consecintelor acestor masuri. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb