OPINII Radiocom încotro?

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Companii / 3 martie 2021

Radiocom încotro?

Marian Murguleţ, preşedinte Radiocom, spunea, în cadrul unui eveniment online organizat vineri de căre revista Comunicaţii Mobile, că se aşteaptă implementarea noului cod european al comunicaţiilor electronice pentru a se putea închiria spectrul pe care operatorul îl deţine - banda C (către RCS&RDS).

Nerăbdare?

Aşteptarea nu este de azi, de ieri, este de multă vreme, conducerea operatorului devenind nerăbdătoare. De ce nerăbdare?

Conducerea nu s-a arătat nerăbdătoare să testeze noua tehnologie 5G folosind spectrul foarte valoros pe care îl deţine lansând (cel puţin local, neavând obligaţii de acoperire precum operatorii de comunicaţii mobile) servicii pe baza tehnologiei 5G (acces de mare viteză, reţele private, etc.), ci să îl închirieze. Nu are în vedere lansarea unor noi linii de afaceri, ci venituri din expediente! Este mult mai comod să trăieşti din expediente!

Explicaţia, justificarea - este companie de stat! Dacă este companie de stat, se poate permite orice?

Dacă Radiocom nu ştie ce să facă cu un spectru foarte valoros din banda 3,6 GHz poate ar că ar trebui să-i fie retras şi oferit spre vânzare la licitaţia 5G celor care ştiu ce să facă cu el, care ştiu să îl folosească eficient!

Radiocom îşi poate pierde principala sursă de finanţare - retransmisia posturilor naţionale

Radiocom mai are o problemă, una MARE - îsi poate pierde obiectul muncii: televiziunea terestră (pe cea digitală nu a reuşit să o introducă la termenul asumat de România, 2015) este sub semnul întrebării (şi deci raţiunea de a fi a operatorului, aceasta aducându-i circa 80% din venituri, bani de la buget) de vreme ce în iunie 2020, 103,5% dintre gospodării, potrivit ANCOM, pot recepţiona programele naţionale prin diverse tehnologii (cablu, IP, DTH). Şi prin internet se pot accesa posturile naţionale. Puţinii români care încă nu pot recepţiona programele naţionale ar putea intra sub incidenţa serviciului universal, de exemplu. Şi atunci care ar mai fi raţiunea de a fi pentru Radiocom? De ce ar trebui românii, prin guvern, să finanţeze un serviciu care nu mai este util şi care întreţin operatorul Radiocom furnizând circa 80% din veniturile sale?

Restructurarea activităţii pentru supravieţuire

Ca atare se impune restructurarea activităţii operatorului introducând noi linii de afaceri:

- servicii prin tehnologia 5G (acces mare de viteză, reţele particulare, oraşe inteligente, etc.) folosind spectrul deţinut (banda C, fără obligaţii de acoperire) şi permisiune prin neutralitatea tehnologică. Radiocom are spectru propice 5G şi nu trebuie să se bazeze pe expediente - închirierea spectrului către RCS&RDS, pentru care se aşteaptă cu nerăbdare implementarea noului cod european. O strategie de restructurare viabilă trebuie să se bazeze pe servicii proprii şi nu pe expediente. Operatorul ar mai putea achiziţiona spectru şi la viitoarea licitaţie 5G.

-operator de turnuri, bazat pe expertiza existentă, printr-o companie separată despre care am mai scris în propunerea de strategie de guvernare pentru telecomunicaţii, partea I, Guvernanţa, pct. 2,2.

O conducere profesionistă pentru un operator competitiv

Restructurarea este o şansă, altfel Radiocom ar putea dispărea nemaiavând obiectul muncii. Desigur vor fi probleme de finanţare pentru relansare, dar cu o echipă de conducere profesionistă şi un plan de afaceri adecvat se poate obţine. Operatorul ar putea atrage un partener strategic, sau ar putea fi considerată şi listarea la Bursa de Valori Bucureşti.

Guvernul învestit spre finele anului trecut vorbeşte, printre altele, şi de eficientizarea companiilor de stat. Pentru Radiocom ar trebui început cu o conducere profesionstă (management privat, contract de management, firme de consultaţă, ...) care să restructureze activitatea operatorului, folosind avantajele competitive ale acestuia (spectru, expertiză, ...) şi oportunităţile pieţei.

România are nevoie de încă un jucător puternic, Radiocom, pe piaţa "telecomunicaţiilor", mai ales dacă ar dispărea Telekom, iar pentru aceasta Radiocom are nevoie de profesionişti la conducere pentru a putea concura cu Orange, RCS&RDS, Vodafone, ... Telekom.

Va reuşi, oare, actualul guvern să restructureze Radiocom şi să-l transforme într-un operator capabil să înlocuiască fostul Cosmote România, pentru a repara greşeala fostului guvern liberal, de a aproba vânzarea fostului RomTelecom către Orange, pavând astfel calea spre dispariţia fostului Cosmote România? Dificil de spus.

Articol preluat de pe https://nicolaeoaca.blogspot.com/

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "mai ales dacă ar dispărea Telekom, iar pentru aceasta Radiocom are nevoie de profesionişti la conducere pentru a putea concura cu Orange, RCS&RDS, Vodafone, ... Telekom" (sic)...logica beton, deci daca dispare Telekom, ai nevoie de profesionisti sa concurezi cu...Telekom:-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb