OPINII SIF2 - Ar fi păcat să nu reuşească majorarea

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 2 februarie 2012

Mihai IORDACHE

SIF2 Moldova a convocat prima adunările generale. La adunarea generală ordinară nu sunt surprize, poate în afara dividendului propus, de 0,22 lei pe acţiune, o valoare la care probabil puţini se aşteptau, dar care are două justificări. Prima constă în valoarea profitului net, de peste 191 milioane lei, din care circa 60% va fi fondul de dividende, iar a doua este asigurarea pentru acţionari a fondurilor pentru majorarea de capital pe care consiliul de administraţie o propune acţionarilor la AGEA.

Despre necesitatea majorării capitalului social la SIF-uri am pledat şi cu alte ocazii. SIF-urile vor deveni atractive pentru investitorii mari numai atunci când vor reprezenta cu adevărat o alternativă. Pentru un fond de pensii, chiar şi de mini dimensiuni, aşa cum sunt cele din România, 5% cât reprezintă azi limita admisă de lege, reprezintă oportunitatea de a plasa 5-6 milioane de lei, adică puţin peste 1,5 milioane de euro. Un fond de investiţii sau de pensii din afară nu ia în calcul astfel de limite. Toate SIF-urile ar trebui în perspectivă să aibă un capital social cel puţin de 3-4 ori mai mare. De aceea, am salutat la vremea sa decizia SIF3 Transilvania de a-şi dubla capitalul social. Numai că, atunci, dublarea s-a făcut pe seama rezervelor şi nu a dus nici măcar la creşterea lichidităţii, cu atât mai puţin la creşterea potenţialului investiţional al SIF3 Transilvania.

De data aceasta, propunerea revoluţionară făcută de către SIF2 Moldova este de a face o majorare de capital prin subscripţie cu drept de preferinţă pentru acţionarii înregistraţi la data de înregistrare propusă, adică 27 aprilie anul curent. De precizat că fondurile necesare subscrierii sunt integral asigurate din dividendele cuvenite fiecărui acţionar, dacă aces-tea vor fi aprobate şi nu mă îndoiesc de aceasta.

De ce este necesară subscrierea? În acest an, statul va face oferte publice de subscriere la cele mai mari societăţi comerciale din sectorul energetic, respectiv Romgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, societăţi care nu au fost până acum tranzactionate pe bursă şi, în plus, va scoate la vânzare alte pachete de acţiuni la Transgaz şi Transelectrica, societăţi care s-au dovedit foarte bune inves-tiţii pentru cei care au cumpărat. Pentru a putea participa la aceste oferte, este nevoie de bani proprii, nu de bani împrumutaţi. Subscrierea majorării de capital este o astfel de oportunitate. Cel puţin în ultimii trei - patru ani, investiţiile făcute de către SIF2 Moldova s-au dovedit foarte profitabile şi mă refer în primul rând la Fondul Proprietatea, la care deţinerea a trecut de 1,34%, dar şi la alte investiţii în domeniul energetic şi farmaceutic, căci acestea au luat faţa, ca să mă exprim plastic, investiţiilor în sistemul bancar, care trece printr-o perioadă de mari frământări.

Singurul impediment este acela al realizării cvorumului de vot, care este de 50% +1 acţiune la a doua convocare. Speranţele sunt mai mari deoarece pragul de deţinere şi concertare este acum de 5%, faţă de 1% înainte de modificarea de către Parlament a pragului de deţinere. Dar pentru a avea cu adevărat succes, mobilizarea acţionarilor este esenţială, precum şi modalităţile diversificate prin care acţionarii se pot exprima, atât prin participare directă, prin mandatare, dar şi prin utilizarea votului prin corespondenţă şi a votului electronic. Mai mult, proiectul de hotărâre propus acţionarilor prevede posibilitatea ca acţiunile nesubscrise, cele mai multe ale acţionarilor reziduali, dar şi ale unora dintre cuponari, câţi au mai rămas, să poată fi oferite pe piaţă, la un preţ convenabil, apropiat de cel al pieţei, dar puţin mai mic, cu 15-20%, pentru a fi stimulativ şi prin care SIF 2 Moldova ar atrage un plus substanţial de lichiditate, atât de necesară acum.

Nu ştiu dacă această propunere va face prozeliţi la celelalte fonduri. Mai degrabă nu. Pe de o parte că celelalte fonduri, cu excepţia SIF3 Transilvania, nu au un profit net comparabil, iar pe de altă parte din conservatorism şi teamă de schimbarile pe care marii investitori le-ar cere sau impune, inclusiv cu privire la componenţa consiliilor de adminis-traţie.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. place sau nu cei de la sif2 se misca.parca e altceva decit restol fosilelor de la celelalte sif-uri.

    1. sif 5 a asteptat ca celelalte sif -uri sa-si vanda participatia de la bcr, dupa care a subscris la mcs de la bcr, astfel ca sif 5 a ajuns sa detina 6.7% din bcr, dupa care va astepta si 3 ani , ca sa-si valorizeze maximal participatia .

    dapa sah mat dat de sif moldova actionari ar trebui in mod normal sa-i execute pe ceilalti la blana.

    1. de ce am veni cu cash la SIF2 pentru subscrieri la privatizarile statului cand pot subscrie ca mic investitor. 1 RON adus la SIF2 si subscris la o listare a doua prin discountul de la VUAN mai valoarea 40 de bani. deci de ce as face subscrierea prin SIF2?

    2. de ce am veni cu cash la oricare sif in conditiile in care femeia de serviciu de la BCR a demosntrat ca poate vinde mai bine actiunle de la BCRdecat oricare sif ? 

    3. mcs-ul insa are alt scop daca nu ar fi urmat de SPO cum spunea azi Ciocea si anume consolidarea actioanritului activ.

    4.ca o picanterie d-ul Ciocea e cel care a spus in urma cu cativa ani in ZF, si pentru mine de atunci a devenit celebru, " vom face o majorare de capital pentru a rascumpara acitiuni proprii "  

    1. Nu te ambala ca nici ei nu spera la majorare de capital. Dau dividende mari ca sa poata lua o participare "grasa" la profit, ca doar au muncit din greu sa vanda BCR si BRD.

      In plus chestia cu majorarea CS si modificarea statutului sunt motive ca sa-i contacteze pe actionari si sa-i sfatuiasca asupra alegerii administratorului vacant. 

      Mai vorbim anul viitor.

      Mai "dana", poate ti-a trecut prin creieru' ala inghetzat ca cei de la SIF2 fac totusi majorarea ca sa-si continue investitiile?? Dupa tine-cea-desteapta un SIF trebuie sa faca investitii ??

      Si tu ATAT ai retinut ca s-a facut la SIF 2 - s-a vandut BCR si BRD?

      Daca ai vreo problema cu postul de administrator vacant poate iti depui candidatura la SIF2 sa le arati tu cum se fac investitiile fara bani... 

      faci pariu ca nu va fi cvorum?

    Pacat pentru cine?. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb