OPINII Taxe şi interese la curtea UE

Dr. Constantin Cojocaru
Ziarul BURSA #Editorial / 29 ianuarie 2007

Dr. Constantin Cojocaru

De 17 ani, statul român este folosit de către guvernanţi ca instrument pentru propria lor îmbogăţire, în detrimentul celor guvernaţi. Statul român este cel căruia îi datorăm legile prin care capitalul naţional acumulat până în anul 1989 a fost, mai întâi, trecut, pe nimic, din proprietatea comună a tuturor cetăţenilor ţării în proprietatea privată a statului român şi, de acolo, a fost trecut, tot pe nimic, în proprietatea privată a guvernanţilor sau a camarilei lor, din ţară şi din afară.

Nu s-au mulţumit, însă, cu avuţia acumulată de naţiunea română până în 1989. Au constatat că românii produc, în continuare, avuţie, chiar deposedaţi de capital, lucrând ca slugi salariate la cei deveniţi proprietari pe propria lor avere. Trebuia jecmănită şi aceas­tă nouă avuţie. Aşa s-au creat legi care au permis Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM) şi CEC-ului să participe la marea escrocherie financiară numită FNI. Aşa s-au creat legi care au făcut posibilă naşterea, peste noapte, a miliardarilor "făcuţi" din scutiri de taxe şi impozite, ori restituiri de TVA.

Aşa a fost creată şi Legea 343/2006, prin care s-a aprobat modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind aprobarea Codului Fiscal. Noul Cod Fiscal care include şi aşa-zisa taxă specială pentru autoturisme şi autovehicule.

Românii plătesc taxe pe autoturisme şi autovehicule din timpuri imemoriale. Actualii guvernanţi au găsit de cuviinţă că odată intraţi în UE, cetăţenii României vor fi foarte fericiţi să plătească, în plus, o nouă taxă pentru ale lor autoturisme şi autovehicule, una specială.

Noua taxă este "specială" pentru că se plăteşte "la prima înmatriculare în România". Este o şmecherie fiscală de toa­tă frumuseţea. Demnă de părinţii ei fondatori, adică de cei care guvernează ţara de doi ani ca urmare a unor alegeri pe care cea mai autorizată voce în stat, adică chiar actualul nos­tru Preşedinte, le-a gratulat cu epitetul de ... fraudă electorală.

Românii plăteau şi până acum taxă pentru înmatriculările auto. Cum plătesc şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Guvernanţii noştri, care s-au îmbogăţit făcând "afaceri" cu statul, vânzând statului diverse produse şi servicii, inclusiv autoturisme "negociate", fără licitaţie, sau cumpărând de la stat capital, tot la preţuri "negociate", au inventat taxa specială pentru "prima" înmatriculare în România. Nici a doua, nici a treia. Numai prima.

Taxa este foarte mare. Ajunge la câteva mii de euro, adică de câteva ori mai mult decât preţul la care se comercializează autoturismele de mâna a doua ale celor mai multe mărci de valoare medie de pe piaţa europeană. Taxa favorizează, clar, producătorii români de autovehicule (în speţă DACIA - RENAULT) şi importatorii ro­mâni de autoturisme străine noi (în speţă TĂRICEANU şi ŢIRIAC) şi defavorizează importatorii de autoturisme de mâna a doua, ca şi miile de cetăţeni români care nu-şi pot permite să cumpere autoturis­me noi şi care, din cauza noii taxe, nu-şi mai pot permite să-şi cumpere unele străine de mâna a doua, cu mult superioare calitativ celor de mâna a doua din producţia internă.

Prins cu mâţa-n sac de către oficialii Uniunii Europene, domnul prim-ministru a sărit ca ars şi şi-a exprimat, din nou, marea grijă pe care ne-o poartă. El ne minte-n faţă, spunându-ne că taxa specială în discuţie a fost legiferată cu scopul de a ne scăpa de poluare, deoarece România, săraca, nu poate fi lăsată să devină "groapa de gunoi a Europei". Deci hârburile de DACIA, în circulaţie din anii "80 pot să-şi schimbe proprietarii şi să ne polueze în voie, fără să plăteas­că vreo taxă specială, în timp ce un AUDI produs în anul 2000, care poate fi cumpărat cu câteva sute de euro, nu poate ajunge la îndemâna românului, din cauza taxei pentru "prima" înmatriculare în România, de câteva mii de euro.

Taxa specială pentru prima înmatriculare a autoturismelor în România este discriminatorie şi contrară liberei concurenţe şi liberei circulaţii a bunurilor. Este o taxă contrară legislaţiei UE.

Deocamdată, ne aflăm în faţa unor "atenţionări" ale oficialilor UE referitoare la aceas­tă taxă. În cazul în care domnii guvernanţi nu vor da curs acestor atenţionări şi nu vor anula taxa despre care vorbim, urmează, firesc, chemarea în judecată a statului român. Cum s-a mai întâmplat şi cu cel polonez şi cu cel ungar. Judecată care se va încheia, firesc, cu o amendă. Care ar trebui să fie plătită nu de noi, cetăţenii, prin bugetul de stat, ci de cei care au instituit taxa specială: senatorii şi deputaţii care au votat Legea Codului Fiscal şi domnii miniştri implicaţi.

Oricum, este un semn încurajator. După aderare, libertatea de acces la furăciuni a guvernanţilor noştri s-a limitat dramatic.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb