OPINII Un interviu pentru liniştirea românilor!?

Dr. Nicolae Oacă
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 17 decembrie 2020

Un interviu pentru liniştirea românilor!?

Marţi, 8 decembrie 2020, am avut un şoc citind interviul acordat de Stephane Richard, director executiv Orange, despre achiziţia fostului RomTelecom de către Orange România, interviu în care acesta insista în a ne convinge că prin concentrarea pieţei în urma achiziţiei fostului RomTelecom ne va fi mai bine, se va întări oferta, competiţia.

Iată câteva dintre ideile prezentate în interviu.

După această tranzacţie Orange va deveni un operator cu afaceri de 2 miliarde euro

La o piaţă de 3,47 miliarde euro în anul 2019, conform ANCOM, noua entitate Orange România ar avea o cotă de piaţă de circa 58%, mult peste valoarea de 40% care defineşte poziţia dominantă. Dacă luăm în considerare anul posibil al finalizării absorbţiei, 2022, cota de piaţă ar putea scădea, rămânând totuşi aproape de 50%, care ar trebui să conducă la respingerea tranzacţiei de către autorităţile de resort din România şi de la Comisia Europeană.

Tranzacţia este o veste foarte bună şi pentru piaţă şi pentru consumatori, pentru că, astfel, consumatorul român va avea o ofertă fix-mobil mai puternică pe piaţă

Se uită că pe piaţă aveam astăzi PATRU oferte fix-mobil toate puternice de la Orange (folosind şi reţeaua Romtelecom), Vodafone, Telekom şi RCS&RDS, adică competiţie puternică, servicii de calitate cu o bună acoperire şi astfel tarife la puterea de cumpărare a românilor.

Un interviu pentru liniştirea românilor!?

Sursă: https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7

Dacă în 2019 competitivitatea pieţei, măsurată prin indexul Herfindhal Hirschman, era de circa 2050, conform graficului (sau 2222 conform ANCOM), după eventuala finalizare a absorbţiei, anul 2022, acesta ar creşte la circa 3600, valoare dublă celei admise pentru o piaţă competitivă - 1800.

Tranzacţia este o veste PROASTĂ pentru piaţă şi pentru consumatorii din România, care vor pierde, astfel, o ofertă puternică fix-mobil şi vor plăti mai mult pentru aceleaşi servicii!

România se alătură prin această tranzacţie clubului select al ţărilor în care există trei mari jucători cu oferte convergente fix-mobil.

Să menţionăm că astăzi România face parte din "clubul şi mai select" al ţărilor în care există PATRU mari jucători cu oferte convergente fix-mobil: Orange (folosind şi reţeaua Romtelecom), Vodafone, Telekom şi RCS&RDS, cu investiţii deosebite traduse prin acoperire şi viteze mari şi, astfel, avem tarife la puterea de cumpărare a românilor.

În ţările vest europene sunt de regulă patru operatori. Sunt ţări care au pornit cu trei operatori de telefonie mobilă şi unde foarte greu a intrat al patrulea. Să reamintim că Franţa, ţara de origine a grupului Orange, a fost în "clubul select" al ţărilor cu trei mari operatori şi că a luptat din greu să intre în "clubul şi mai select" al ţărilor cu patru operatori. În anul 2004, Franţa avea una dintre cele mai mici densităţi ale telefoniei mobile din vestul Europei, 70%, o piaţă cu trei operatori: Orange (circa ½ din utilizatori), SFR (circa 1/3) şi Bouygues - indexul Herfidhal Hirscmann HHI = 3800. Conform Financial Times din 14 iulie 2004, piaţa franceză era într-un "echilibru stabil, dacă nu chiar un cartel", astfel că autoritatea de reglementări a amendat cei trei operatori cu peste 600 milioane euro pentru dominare colectivă şi a demarat preparativele pentru introducerea operatorilor de reţele mobile virtuale. (Iată avantajele apartenenţei la "clubul select" al ţărilor cu trei operatori! Cartel?) Franţa are acum patru operatori, prin intrarea Iliad, intrare târzie (2012) şi mult întârziată de opoziţia acerbă a operatorilor existenţi - Orange, SFR şi Bouygues - plângerile ajungând şi la Comisia Europeană, care a intervenit. Problema competiţiei s-a rezolvat numai după intrarea Iliad, un fel de RCS&RDS francez!

Să nu ne îmbătăm cu apă rece - "clubul select" al ţărilor cu trei operatori însemnă competiţie scăzută, iar pentru România ar putea urma tarife mai mari. Cu două cifre. Fatal pentru piaţa românescă, sensibilă la preţ.

Să mai menţionăm că România a fost în "clubul select" al ţărilor cu trei mari operatori şi că am scăpat doar prin intrarea RCS&RDS, operatorul rebel cum era denumit de Consiliul Concurenţei, care prin tarifele sale a forţat cei trei mari operatori să reducă tarifele la puterea de cumpărare a românilor şi să îmbunătăţească calitatea serviciilor. Cred că românii nu-şi mai doresc o astfel de experienţă dată de "clubul select" al ţărilor cu trei mari operatori.

Achiziţia celor 900.000 de abonaţi la telefonie mobilă la pachet cu Romtelecom nu va fi o problemă de netrecut în discuţia cu autorităţile de la Bruxelles pentru aprobarea tranzacţiei. Ne încadrăm în limitele legii, susţine Stephane Richard.

Transferul celor 900.000 de abonaţi la telefonie mobilă va scădea mult valoarea de piaţă a fostului Cosmote Romania şi, mai ales, îl va face şi mai puţin competitiv pe piaţă (baza de clienţi prea mică pentru a susţine o aface lucrativă), facilitând astfel dispariţia acestuia prin preluarea de către un operator local (RCS&RDS, de exemplu) şi deci intrarea României în "clubul select" al ţărilor cu trei mari operatori. Cu consecinţele enunţate mai sus - creşterea cu două cifre în doi, trei ani a tarifelor serviciilor de telecomunicaţii, mărind astfel cu 350 milioane de euro pe an cheltuielile cu telecomunicaţii ale ţării https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7.

Toate acestea ar trebui să dea de gândit autorităţilor din România şi de la Comisia Europeană şi să blocheze tranzacţia, prezervând astfel competiţia din piaţa noastră.

Achiziţia are o valoare de 268 de milioane de euro, deci este o sumă semnificativă

Conform comunicatului, Orange din 9 novembrie 2020 valoarea economică a companiei este de 497 milioane euro, reprezentând 100% din capitalul Telekom Romania Communications, incluzând şi baza de clienţi convergenţi fix-mobil. Aceasta corespunde unui preţ de achiziţie pentru Orange de 268 milioane euro.

497 milioane euro, (dar şi 268 milioane euro), nu este o valoare semnificativă pentru fostul RomTelecom care în timp a avut valori mai mari. Ca să nu mai vorbim de investiţiile de miliarde în timp în echipamant, infrastructură - canalizaţie exclusivă în marile oraşe, un mare avantaj competitiv, fiind poate singurul în această situaţie.

Un interviu pentru liniştirea românilor!?

Sursă: https://nicolaeoaca.blogspot.com/search?updated-max=2020-11-20T19:19:00%2B02:00&max-results=7

Pentru pachetul de 45,99% deţinut de România în fostul RomTelecom ar rezulta o valoare de 229 miloane euro. Probabil că aceste valori au rezultat în urma negocierilor dintre vânzător şi cumpărător. România ar fi trebuit să aibă propriul consultant în cadrul acestor negocieri pentru a determina corect valoarea pachetului său de 45,99% din RomTelecom şi de 30% din Cosmote. Este 229 miloane euro o evaluare corectă a acestor deţineri? Cine o certifică?

Nu ar fi fost posibil să ajungem la un acord cu Deutsche Telekom fără o aprobare clară din partea statului român. Acest lucru se bazează pe un nou parteneriat cu statul român şi în viitor Orange va avea în România, ca partener important, statul român

Este evident că "statul român" prin reprezentanţii săi (secretarul de stat comunicaţii?, ministrul ?, primul ministru?) este autorul al acestei mari greşeli care ar putea lăsa piaţa românească cu doar TREI mari operatori, fapt ce ar conduce la scăderea competiţiei şi creşterea tarifelor, a notei de plată a României pentru servicii de telecomunicaţii. Dar tot statul român ar putea repara eroarea achiziţionând pachetul de 54,01% din fostul RomTelecom. Sper ca noul guvern să o facă.

Câteva întrebări pentru cei care au participat din partea statului român (secretar de stat comunicaţii?, ministru?, prim-ministru?) la această eroare a aprobării vânzării RomTelecom:

-a acceptat România evaluarea fostului RomTelecom la 497 milioane euro şi implicit valoarea pachetului de 45,99% la 229 milioane euro?

-ce firmă de consultanţă a consiliat România la această evaluare? România! Nu Deutsche Telekom sau Orange?

-care va fi mărimea pachetului de acţiuni ce va fi deţinut de România în entitatea rezultată în urma absorbţiei fostului RomTelecom de către Orange România?

-ce firmă de consultanţă a asistat România la determinarea mărimii pachetului de acţiuni în noul operator Orange?

- cum se va rezolva conflictul de interese dat de participaţia fostului RomTelecom în fostul Cosmote Romania, competitor direct cu noul Orange România.

Răspunsurile la aceste întrebări ar trebui date înainte de aprobarea tranzacţiei, pentru a se putea interveni, dacă va fi cazul. Nu trebuie să fie niciun secret fiind vorba de un bun public şi nu de un bun al celor implicaţi.

Sper ca noul guvern care se va învesti în această lună să îndrepte boroboaţele comise de guvernarea anterioară achiziţionând fostul RomTelecom pentru păstrarea competitivităţii pieţei şi să-i urecheze pe "năzdrăvanii" care le-au comis.

Articol preluat de la https://nicolaeoaca.blogspot.com

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Articol ciudat, care se reia ciclic in ziarul Bursa la fel cu articolul ăla cu pâinea ambalata care nu transmite virusul

    S-a pus vreo clipă problema ca statul român să cumpere la loc participația Rom-Telecom? 

    Doamne ferește!

    Statul roman nu e in stare de lucruri mult mai mărunte. 

    1. Ziua buna,

      Ciudată mi se pare ideia că statul este și, mai ales, că va rămâne un prost administrator, că nu este în stare de nimic, spre satisfacția lor, a celor care reprezintă statul. Dacă continuăm să gândim așa aceștia vor fi în situația comodă de a subperforma. 

      Schimbarea trebuie să înceapă cu noi - să-i cerem ”statului” să-și facă datoria, să fie în stare să facă ce trebuie 

      Da, s-a pus problema ca statul să cumpere fostul RomTelecom. Anul trecut, parcă.  

      O zi buna

      O fi spus Orban vreo vorba la betie, ca vrea statul roman sa cumpere RomTelecom.. In primul rand nu ar fi de acord UE cu o astfel de achizitie + cei care trag sforile pe acolo in favoarea corporatiilor. Cand fostul RomTelecom a fost vandut la pret de nimic, decizia a fost luata ca si in cazul Petrom, la presiunea unor forte externe Romaniei. Cei care au cumparat atunci se asteptau probabil ca vor obtine profituri fabuloase in cea mai saraca tara din UE.

      In rest, in afara de vorbe goale eu n-am auzit niciun oficial al statului roman cu vreo discutie serioasa despre natinonalizarea Telekom.

      Traim totusi in tara in care statul nu e in stare sa faca un site functional la programul Rabla sa se inscrie lumea pentru niste vouchere deci mai avem mult pana departe.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb