OPINII Vietnam, noua sperietoare

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Internaţional #Sănătate / 3 iunie 2021

Vietnam, noua sperietoare

Coronavirusul dă repede înapoi în marea majoritate a ţărilor lumii, iar numărul de cazuri active scade văzând cu ochii. Conform datelor Worldometer, dacă la finalul lunii aprilie aveam aproape 1 milion de cazuri zilnice de noi infectări la nivel global (903.000 pe 29 aprilie mai exact), acum s-a ajuns la 359.000 (31 mai). O scădere spectaculoasă, de 2,5 ori a cazurilor zilnice, chiar mai spectaculoasă decât precedenta desumflare a numărului de cazuri zilnice produsă între începutul lui ianuarie 2021 şi începutul lui februarie (valul doi), când de la 840.000 de cazuri zilnice se intrase uşor sub 300.000 (ţinând cont că trendul actual încă nu şi-a atins minimele).

În urmă cu o lună se vorbea pe la toate colţurile media de drama indiană, despre ravagiile făcute de tulpina din India. În India se atinseseră peste 400.000 de noi cazuri pe zi la începutul lui mai, dar acum avem doar...126.000. Ce s-o fi întâmplat cu temuta tulpină Indiană în numai o lună? A fost cuminţită de specificul local? Şi despre teribila tulpină britanică s-a vorbit la rândul său la începtul anului, când în ianuarie se mergea spre 70.000 de noi cazuri pe zi. Apoi, puf!, peste o lună erau doar 10.000 de cazuri noi, iar acum sunt 2-3.000 pe zi în UK. E un succes al vaccinării? Mă îndoiesc sincer. Curba infectarilor zilnice s-a desumflat la fel de rapid în India, deşi acolo vaccinarea merge mult mai greu. Şi, cum pomeneam la începutul articolului, creşterea şi descreşterea numărului de noi cazuri din lume, între aprilie şi mai, s-a făcut la fel de repede, deşi nu toate statele au vaccinat în ritmul din UK. Dacă vaccinul a avut o contribuţie la acest trend, atunci a fost mai degrabă una marginală.

Cum stă treaba cu Vietnam, noua sperietoare? Iată ce citesc din presă sub titlul "o nouă tulpină a coronavirusului a apărut în Vietnam": "Reprezentanţii statului vietnamez au reuşit să ţină sub control pandemia de coronavirus anul trecut, adoptând reguli dure legate de izolare fizică şi protecţie. Dar acum, această ţară este lovită de un val important de infectări. De la finalul unii aprilie, în jur 3.600 de oameni s-au infectat în 31 din cele 63 de oraşe şi provincii. Ceea ce reprezintă mai mult de jumătate din totalul cazurilor înregistrate în Vietnam, conform sursei citate". Mai întâi, 3.600 de infectări într-o lună nu par deloc multe pentru o populaţie de aproape 100 milioane locuitori. Vietnamul, ca şi India, nu avusese însă un val doi mai consistent, cum se vede, de altfel, şi din grafice. Deci nu e vorba de o nouă tulpină, cât de evoluţia normală a virusului, care ca şi în cazul gripei spaniole (sau ca orice epidemie de gripă), merge în valuri. La nivel global, am avut deja valul al treilea, era normal să aibă şi Vietnamul cocoaşa lui.

Faptul că de fiecare dată, însă, când se identifică un stat care nu a avut încă valuri importante ale virusului ca sursă pentru o potenţială nouă tulpină seamănă a propagandă şchioapă sau a prostie crasă. La începutul anului se vorbea de tulpina sudafricană. Vârful din ianuarie aducea peste 20.000 de cazuri zilnice de infectări în Africa de Sud. Apoi, puf! şi prin aprilie erau mai puţin de o mie pe zi. A fost valul doi pentru Africa de Sud, aşa că ar mai putea avea la rândul lor un val trei la un moment dat, dar nu cred că de această dată va mai fi speculat propagandistic, trebuie să existe elementul de noutate (precum Vietnamul).

În final, trebuie remarcat că virusul a ajuns să se manifeste sezonier în mare parte din lume, cu valuri în perioadele reci şi umede (în zona noastră am avut un val doi în perioada octombrie-decembrie şi altul în februarie-aprilie) şi apoi acalmie şi cazuri din ce în ce mai puţine, ca la orice gripă (cu 30 de cazuri pe zi cum am terminat de pildă luna mai în Bucureşti, ai mai mari şanse să fi călcat de o maşină pe zebră decât să dai nas în nas cu un infectat). Şi, cel mai probabil, pe măsură ce imunizarea naturală îşi face treaba, noile valuri vor fi din ce în ce mai mici de acum inainte, cum s-a întâmplat şi în cazul gripei spaniole.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. E propagandă mizerabilă de presă.

    Lumea a cam devenit imuna la așa ceva, cască, trage un fâs și merge mai departe. 

    Aproape toți adulții orașului brazilian Serrana, în care circulă varianta mai agresivă a virusului, au fost vaccinați cu CoronaVac (Sinovac), un ser cu o eficacitate estimată de doar 50%, în cadrul unui studiu. Rezultatele i-au uimit pe oamenii de știință. În vreme ce virusul continua să facă ravagii în localitățile învecinate, în Serrana, cazurile simptomatice au scăzut cu 80%, iar mortalitatea COVID cu 95%, au anunțat cercetătorii implicați în studiu, citați de revista Science.

    Citeşte întreaga ştire: Experimentul brazilian: chiar și un vaccin mai puțin eficient poate elimina rapid virusul, într-o țară devastată de COVID 

     

    Ce ne spune acest studiu? Ca si o masura profilactica cu o mica eficacitate era suficienta sa opreasca pandemia. Spalatul pe maini, pe fata, clatirea riguroasa a mucoaselor au o eficacitate de 11-40%, in functie de gradul de adoptie a masurilor. Si acestea ar fi oprit pandemia, ar fi fost eficiente impotriva infectarii si raspandirii. 

    In New Dehli s-a trecut deja la relaxari. Gradul de infectiozitate este ca la Bucuresti.

    1. Atunci ,sperietoarea globala cu acest Covid, ce scopuri a avut si mai are ? Aceasta sperietoare a facut mai mult rau omenirii decat covidul insusi. Vorba aia :"prietenii stiu dece"!

      Delhi reports 576 Covid cases, 103 deaths in 24 hrs; positivity rate below 1% for third straight day

      Sunt vaccinati doar 5,4 milioane cu cel putin o doza. Iar New Dehli are o populatie mai mare decat Romania intreaga. 

      Raspunsul este Ivermectina. Asta a dus la reducerea imensa a cazurilor.

    pina la urma s-a adeverit ce a spus geza molnar si suedia , ca orice virus a avut un apogeu dupa care a murit singur de anul trecut . virusul a fost "tinut in viata " cu ajutorul binecunoscutei mite data de companiile farmaceutice producatoare de vaccin si medicamente , de data asta cu violenta , si la toata lumea , presa , medici etc .

    1. Stai, Molnar a fost un pacalici, s-a pacalit. Este fraierul pandemiei. Nu il mai baga in seama.

    In nicio tara nu s-a promovat igiena mucoaselor [gura si nas]. Oare de ce?

    Intrun protocol al medicilor se spune undeva ca in cazul cand unui medic ii scapa masca, si are contact mai mukte minute cu un COVID, acesta sa isi faca igiena nasului si a gurei. Se specifica si cum s ao faca.

    A dorit cineva sa fie citi mai ulti infectati? 

    Domnul Cristian Dogaru "s-a prins". Mai bine mai tarziu, decat niciodata.

    Felicitari dansului si ziarului Bursa, care gazduieste o pluralitate de opinii si nu doar versiunea oficiala, fundamentata pe panica si desconsiderarea oricui indrazneste sa gandeasca/afirme diferit. 

    1. Cehia a autorizat ivermectina pe 9 mar 2021. Rezultatul a fost prabusirea infectiilor. La acel moment, rata de vaccinare era de 10% cel putin o doza.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb