OPINII Vom asista la un exod al economiilor în euro din bănci?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 iulie 2020

Vom asista la un exod al economiilor în euro din bănci?

Vom asista la un exod al economiilor în euro din bănci? Aparent, ar fi ceva condiţii - statul a decis să se împrumute în euro, dobânda este peste cea oferită de bănci, emisiunea e listată la bursă.

Mărturisesc că înghit în sec de fiecare dată când ma uit la dobânda mea la 6 luni aferentă unui depozit la termen în euro deschis la CEC Bank. Fix 0,05%. Mă rog, vorba vine fix, şi acel câştig anemic are impozit de 10% şi nu mai zic ce se întâmplă cu câştigul dacă mă apuc să retrag banii înainte de scadenţă. Dacă m-aş mobiliza mai bine şi aş muta depozitul la un an aş putea chiar să obţin....0,1%. De altfel, dobânzile la termen pentru euro sunt mici mai peste tot, se consideră probabil că principalul câştig vine aici din eventuala depreciere a leului. La 12 luni tot ce poţi spera este un 0,75%, iei maxim 1-1,1% la 2 ani şi 1,3% la 3 ani. Şi asta din partea băncilor de buzunar, băncile mai mari au dobânzi cu zero în faţă şi cifre abia după virgulă.

În aceste condiţii, să poţi plasa euro cu 2% dobândă pe 5 ani în cadrul programului Fidelis (titluri de stat listate la bursă) mi se pare o opţiune de luat în calcul. E drept, nu e la fel de generoasă dobânda precum în cazul împrumuturilor externe (investitorii care au cumpărat obligaţiuni româneşti în dolari pe 30 de ani primesc de pildă 4%), dar nici scadenţa nu e atât de lungă şi sumele cu care se pot face astfel de plasamente interne sunt totuşi mici, accesibile oricui (se pot plasa minim 1000 euro, echivalentul a 10 titluri).

Spre deosebire de titlurile de stat oferite prin programul Tezaur, cele aferente micilor investitori prin programul Fidelis vor putea fi răscumpărate şi înainte de scadenţă cu randament, având în vedere listarea la bursă. E drept, din dobânda acumulată până în momentul vânzării se va scădea comisionul brokerului (m-am interesat la un astfel de intermediar şi am aflat că în cazul său se va percepe un comision de 0,2% celor interesaţi să îşi vândă deţinerile), dar totuşi este un mare plus. Să ne gândim de exemplu la cineva care ar vrea să retragă banii din titlurile de stat cumpărate prin programul Tezaur după 4 ani, titlurile sale având o maturitate de 5 ani. Ei bine, nu s-ar alege cu nimic în plus faţă de valoarea nominală a acestora, aşa cum se petrec lucrurile şi la bancă pentru cineva care îşi ia banii înainte de scadenţa depopzitului.

Anticipez că destulă lume care vegetează pe euro în depozite sau conturi curente, în aşteptarea unei deprecieri a leului pe termen scurt-mediu, ar fi tentată să îşi mute banii de la bănci la Trezorerie. Încă o dată, cazul meu: de la 0,05% dobânda, impozabilă, la 2% neimpozabilă e cale lungă. Aş parcurge-o fie şi din frustrarea acumulată în timp, contemplând dobânzile la termen la valută. Rămâne de văzut în ce măsură titlurile în lei din programul Fidelis nu se vor canibaliza cu cele din programul Tezaur, cele dintâi având avantajul listarii la bursă. Una peste alta, o bună ocazie de a populariza şi piaţa de capital, mulţi uitaseră cu ce se mănâncă de la ultimele IPO-uri ale companiilor de stat.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Ca sa faci treaba asta daca nu ai online banking pentru absolut tot inseamna cel putin o ora petrecuta botic in botic cu cei de la ghiseul bancar completand diverse.

    Deci, calculul devine: 

    * in minus, cel putin o ora de lucru pierduta 

    * in minus, stres, risc de COVID 

    * in plus, 2% dobanda. 

    Si desigur, banii in banca sunt garantati la 100.000 euro, in timp ce banii de pe bursa la 20.000, corect? 

    Dar sunt niște chestii cam ilogice în text:

    - dacă autorul ține euro la dobândă 0.05% (se înțelege că pe an) pentru 6 luni, înseamnă că are în vedere să-i folosească oricând, deci nu se gândește la economisire ci la disponibilitate rapidă, chiar dacă pierde din ei prin comisionare; practic nu vrea să-i țină la ciorap / în buzunar, cu riscurile aferente. Prin urmare, nu e clar de ce privește cu interes spre cei 2%/an pe 5 ani. 

    - dacă cineva face depozite cu 2%/an pe 5 ani, trebuie să știe că inflația (reală) euro e cam de 1% pe an, deci după 5 ani câștigul brut e cam de 5%, nu 10%; cam puțin, nu vi se pare? La 10000 de euro câștigi 50 (după 5 ani) - o masă la restaurant.

    - se compară rata de 2% pentru euro (pe 5 ani) cu 4% pentru dolar (pe 30 de ani), două chestii clar incomparabile, nu insist de ce. 

    1. Tan, te inseli. Inflatia medie in zona euro a depasit 1.5%. In ultimii 3-4 ani vorbim de o inflatie medie intre 1.5 - 1.7%.

      Deci cum se vede acum indemnul autorului? :)

      In orice varianta, sa tii euro in conturi / depozite / titluri iti aduce pierderi, singurul lucru bun e ca nu risti sa-i tii cash. 

      E articol de propagada guvernamentală, arată tot. Nu te scoți de niciun fel decât dacă poți folosi internet banking cu comision zero.

    daca tot ajung titlurile astea ale statului pe bursa (adica la tranzactionare)

    sa le comparam cu alte obligatiuni in euro deja listate!! 

    putem acum cumpara obligatiuni cu discount de 5 -10 % din valoare  

    sau cu dobinda de 7-8% an 

    dobinda oferita de stat este 'mizerie'  

    riscul de a pierde bani bagati in obligatiuni este mult mai mic  

    decit daca am investi in actiuni 

    1. Ce vorbesti? Obligatiunile de care spui sunt ale unor dentisti nu ale statului. Dentistii dau des faliment.

      ...si anume bondurile romaniei sunt acuma la discount 5-10% de unde yieldul ala de 7-8%, dar intr-adevar cum faci sa le cumperi daca vrei sa pui 10,000-20,000.

      Crede-ma, obligatiunile Romaniei pe 10+ ani nu au avut NICIODATA randamentele de 7%. Nici in martie-aprilie 2020. Doar ale Rusiei au atins 8-9% temporar, din cauza crizei petrolului.

      Randamentele au fost peste 4% in acea perioada. Si atat. Acum au revenit intre 2.5% si 3%. 

    Ar fi trebuit sa inghiti in sec foarte des in ultimii patru ani. Euroii pe care ii ai sunt cu 10% mai firavi, mai anemici, mai slabi din cauza inflatiei euro pornita de ECB.

    Este peste puterea mea de intelegere de ce oamenii aleg Euro pentru economii. Inteleg sa faca asta capsunarii fara cultura financiara.

    Cine a folosit titlurile de stat in lei cu 5% de la Tezaur, din 2018, a avut castig net real, peste rata inflatiei fata de cei care au tinut euro in banca, pe aceeasi perioada. 

    "Să ne gândim de exemplu la cineva care ar vrea să retragă banii din titlurile de stat cumpărate prin programul Tezaur după 4 ani, titlurile sale având o maturitate de 5 ani. Ei bine, nu s-ar alege cu nimic în plus faţă de valoarea nominală a acestora, aşa cum se petrec lucrurile şi la bancă pentru cineva care îşi ia banii înainte de scadenţa depopzitului."

    Ce spui? Este o minciuna. Dobanda este livrata anual, dupa 4 ani ai primit deja patru dobanzi. 

    1. Ma indoiesc asa dupa cum spui , ma inscriu la 5 ani , dupa un an iau dobanda afernta acestei transe (4,5% pe an) si ma retrag dupa un an. Nu , cred ca statul in aceasta situatie iti returneaza fondul initial ,minus dobanda care ai incasat-o.

      Corect.

      ORDIN Nr. 1687/2019 din 19 februarie 2019 

      ART. 29

      Răscumpărarea anticipată va atrage deducerea din suma restituită investitorului a contravalorii tuturor dobânzilor plătite investitorului aferente titlurilor de stat pentru care se solicită răscumpărarea anticipată. 

      Subscriu că e țeapă. Lumea nu ține banii in euro la banca pentru câștig ci pentru că, daca in viitor, vrei casa, mașina, concediu, etc, ai nevoie de euro.

      Nu se mai câștiga nimic din depozite bancare de ani buni. 

      Pensionarii au subscris la Tezaur că aveau adunați bani prin dulapuri și șifoniere, nu de dragul câștigului.

      Pe mine mă intrigă că nu se pot cumpăra prin Internet banking, oricum câștigi praful de pe toba la ele. 

    Nu mai vorbiți prostii, nu ai cum sa ieși pe plus după ce plătești comision brokerului.

    Plus că astfel de obligațiuni NU au lichiditate, nu le cumpără nimeni.

    Trebuia făcut prin internet banking sa poți cumpăra și vinde cu comision zero 

    Am fost foarte tentat in prima faza sa bag putinii euro pe care ii am "la ciorap" in acest Fidelis. Citind prospectul si facand cateva calcule , am renuntat:"Rata de modificarea actelor normative în domeniul fiscal este destul de ridicată având impact şi asupra impozitării veniturilor obţinute de investitorii persoane fizice şi persoane juridice din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor de valoare, cum sunt şi Titlurile de stat. În acest sens, este posibil ca pentru anumite categorii de investitori veniturile din dobânzi sau din tranzacţionarea Titlurilor de stat, care acum sunt scutite de impozit, să devină impozabile în viitor ca urmare a unor modificări legislative.Investiţia în Titluri de stat cu rata fixă a dobânzii precum Titlurile de stat în cauzăimplică riscul ca modificări ulterioare în ratele de piaţă ale dobânzii să generezeefectenegativeasupra valorii şi preţului Titlurilor de stat. Un deţinător de Titluri de stat este expus riscului ca preţul Titlurilor de stat deţinute să scadă ca urmare a modificării dobânzii de pe piaţa monetară interbancară. În timp ce Rata Dobânzii Titlurilor de stat este fixă pe durata de viaţă a acestuia, preţul de piaţă se poate modifica zilnic. Pe măsură ce se schimbă rata de dobândă de piaţă, se schimbă şi preţul Titlurilor de stat, în direcţia opusă. Dacă dobânda de piaţă creşte, în mod obişnuit preţul Titlurilor de stat cu rata fixă scade până când randamentul acestor Titluri de stat este aproximativ egal cu dobânda de piaţă. Dacă dobânda de piaţă scade, în mod obişnuit preţul Titlurilor de stat cu rata fixă creşte până când randamentul acestor Titluri de stat este aproximativ egal cu dobânda de piaţă. Dacă Deţinătorul de Titluri de stat cu rata fixă păstrează Titlurile de stat până la scadenţă, modificările dobânzii de piaţă nu sunt relevante pentru un astfel de Deţinător de Titluri de stat deoarece acestea vor fi rambursate la valoarea nominală.Valoarea de piaţă a Titlurilor de stat depinde de o serie de factori interconectaţi, de evenimente economice, financiare şi politice din România sau de altă natură, inclusiv catastrofe naturale,epidemii sau pandemii ce ar afecta populaţia la nivel local, continental sau global, dar si pieţele de capital în general şi piaţa pe care

    10sunt tranzacţionate Titlurile de stat respective. De exemplu, în decembrie 2019 sindromul respirator acut COVID-19 (cauzat de coronavirus) a generatnumeroase victime în rândurile populației din China și s-a extins rapidcauzând numeroase victime la nivel global şi pe alte continente, determinând o scădere bruscă a burselor de valori la nivel global, inclusiv BVB.Astfel de evenimente pot afecta starea economiei locale, dar și prețul de tranzacționare al Titlurilor de Stat. Preţul la care un Deţinător de Titluri de stat va putea vinde Titlurile de stat înainte de scadenţă poate fi mai mic decât Preţul de Emisiune sau preţul de cumpărare plătit de Deţinătorul de Titluri de stat, fapt cear putea avea un efect negativ asupra randamentului investiţiei în Titluri de stat."Aceste informatii le gasiti in prospectul de baza al programului Fidelis.Dupa ce l-am citit am renuntat sa achizitionez si merg pe banci si depozite care imi ofera cel putin cat sa-mi platesc comisioanele si impozitul... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb