OPOZIŢIA ÎN URMA SANCŢIUNII CNA: Este reinstituire a cenzurii de tip comunist

T.A.
Politică / 16 ianuarie 2019

Ludovic Orban (Sursa foto: Twitter)

Ludovic Orban (Sursa foto: Twitter)

Ludovic Orban, preşedintele PNL, Eugen Tomac, preşedintele PMP, şi Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, au reacţionat în urma sancţionării postului Realitatea TV cu întreruperea emisiei de către Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru modul cum a reflectat protestul din 10 august 2018, informează news.ro.

Ei invocă "reinstituirea cenzurii de tip comunist" şi cer anularea "acestui precedent periculos" pentru libertatea de exprimare din România.

"Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului de sancţionare a postului Realitatea TV cu suspendarea emisiei este una vădit politică din care reiese fără dubiu faptul că această deciziei are considerente politice. Această decizie, în spatele căreia se află coaliţia PSD-ALDE-UDMR, nu este altceva decât o continuare a intervenţiei brutale a Jandarmeriei din 10 august, de data aceasta împotriva organelor de presă neafiliate politic. Practic, este o reinstituire a cenzurii de tip comunist şi o încălcare grosolană a Constituţiei şi a Legii. Nu poţi să sancţionezi o televiziune pentru că reflectă adevărul şi pentru că apără drepturile şi libertăţile cetăţenilor în faţa unui comportament abuziv al forţelor de ordine transformate în forţe de represiune", a spus Ludovic Orban.

El solicită CNA "să revină asupra deciziei, de îndată, şi să anuleze acest precedent periculos pentru libertatea de exprimare din România!".

Eugen Tomac, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară, a afirmat pe Facebook că "CNA a dovedit astăzi că este o instituţie confiscată total de Liviu Dragnea. Consider că suspendarea emisiei postului Realitatea TV reprezintă un atac inacceptabil la libertatea de exprimare!".

Preşedintele Comisiei de Cultură din CD, Gigel Ştirbu, este de părere că postul Realitatea TV "a îndrăznit să informeze corect mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a Jandarmeriei de atunci".

"Am aflat cu mirare că un post tv de ştiri a fost amendat, dar, culmea, i s-a impus şi o sancţiune prin întreruperea emisiei timp de zece minute, într-un interval orar de maximă audienţă de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. De ce? Pentru că respectivul post de ştiri a îndrăznit să informeze corect despre mitingul diasporei din 10 august şi despre intervenţia dură a Jandarmeriei de atunci. Să înţelegem că ne-am reîntors în vremurile de tristă amintire, de mai bine cu 30 de ani în urmă, când cenzura era în floare şi nu era voie să critici pe cei de la putere, pentru că altfel va fi aspru sancţionat de către Consiliul Naţional al Audiovizualului! Semnalul acesta vrea să îl lanseze guvernanţii actuali!", a afirmat preşedintele Comsiei.

"Eu sper că CNA are ceva mai bun de făcut decât ca şi pe viitor să sancţioneze pentru a nu ştiu câta oară postul de ştiri care are obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Vedem zilnic, posturi care sunt certate cu deontologia profesională, posturi care au un singur scop, si anume acela de a călca în picioare pe cei care au o altă opţiune politică decât PSD, care încalcă clar prevederile legale, dar pe care CNA se face că nu le vede. Nu este normal totuşi, ca într-o Românie democrată, stat membru al Uniunii Europene, informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă şi de bună-credinţă? Cumva România vrea să fie dusă în rândul statelor subdezvoltate, unde democraţia este un lux, iar respectarea drepturilor omului reprezintă o utopie? Este evident ca pe viitor că trebuie să fie modificată legislaţia, astfel încât nominalizarea persoanelor în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului să nu se mai facă pe criterii politice, şi astfel să poată fi evitată politizarea acestei instituţii. Doar aşa poate fi evitate derapaje ale CNA, de genul pusului botniţei posturilor TV care nu agreează ce fac cei care sunt la putere. Sper ca instituţiile publice plătite din banii românilor să fie funcţionale, civilizate şi depolitizate, ca în orice stat membru al UE, până nu e prea târziu!".

În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării rapoartelor de monitorizare, CNA a decis să sancţioneze următorii radiodifuzori:

Realitatea TV - amendă de 15.000 de lei pentru că, la difuzarea emisiunii "Jocuri de putere", ediţia din 29.08.2018, s-au încălcat dispoziţiile art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual;

România TV - somaţie publică pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b din Codul audiovizualului în cadrul emisiunii "Ştirile România TV" din data de 05.10.2018;

Antena 3 - somaţie publică. Radiodifuzorul nu a ţinut cont de dispoziţiile art. 57 alin. (1) din Codul audiovizualului la difuzarea unui drept la replică în cadrul emisiunii "Exces de putere" din 02.11.2018;

Naşul TV - somaţie publică pentru nerespectarea structurii serviciului de programe, conform prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea audiovizualului (perioada monitorizată 03 - 09.09.2018).

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ce va mira?Vreti sa creasca discutiile suburbane ale unor comentatori,care sa fie pe placul D-vs?

    1. Te referi la Antena 3. O televiziune a unui securist notoriu (care nu a precizat niciodata de unde a avut muntele de bani ca sa deschida si sa intretina o televiziune) ce improasca cu minciuni. Ne inderptam spre dictatura unor penali. Ne apropiem tot mai mult de epoca comunista (dicteaza un prost, epurari in partid, cenzuri, culpabilizarea Vestului, desi noi am cersit sa intram in UE si nu invers, UE care culmea doreste an de an sa ne dea bani pentru dezvoltare iar noi ii refuzam sistematic pentru ca nu putem sa ii alocam/cheltuim in mod cinstit si pentru asta, culmea, tot UE este de vina).

      Alo, domnul, esti prost! Nu intelegi nimic din ceea ce se intampla in jurul tau. 

      Realitatea TV nu plătește taxe la stat și este o televiziune asumată de SRI, dobândită în urma manevrei securiste Coldea-Kovesi-Ghiță.

      Antena 3 este victima abuzurilor mafiei securiste care deține și controlul asupra justiției dependente de SRI. Dar ea încă plătește taxe la stat, iar reformarea Securității înseamnă apocalipsa ciobanilor. 

      Sarmana Antena 3! Uite unde era victima.

      Astept cu nerabdare apocalipsa ciobanilor ca sa scapam de Dragnea si de ciobanii lui care actioneaza numai la ordin. 

      Voiculescu este un securest. Si, intr-adevar unul jegos. Dar Gusa cum e ? si chiar ai nevoie de isterica Rifai sa iti ilumineze mintea ? Am ajuns sa avem de zece ori mai multe televiziuni decat Germania. Exista vre-o explicatie logica ? Iar prostia asta cu dictatura penalilor de ude ai luat-o ? era mai buna dictatura Besssesco-Kovessi- Coldea ? Nicio dictatura nu este ceva bun. Iar lectii cu "penalii" nu dau alti penali. Chiar crezi ca nu mai sunt oameni cibstiti in tara asta ??? mare magarie

      ....Va spun eu de unde a avut bani. Pozitia lui Voiculescu in timpul regimului Comunist era una legata de securitate si urmarea ..unele domenii de export facute de Romania. Imediat dupa Revolutia din 1989 stia toti debitorii fata de Romania.Cunostea totul ce intra si iese din Banca Bancorex din Romania. Atunci in degringolada ce s-a petrecut...avea relatii cu debitorii externi care trebuiau sa trimita valuta in Bancorex Romania. De aici au plecat toate negocierile si comisioanele incasate de Voiculescu. PS. Cunosc aceasta situatie deoarece la momentul respectiv am facut exporturi de motoare electrice catre Italia si valuta primita din Italia a fost mult sub valoarea negociata in Contract. De aceasta situatie s-a ocupat Voiculescu,,./.. Si uite asa...multe multe alte contracte.

    antena 3 e a unui fost securist dar realitatea si digi sunt ale actualei securitati,mult mai parsiva ca cea trecuta

    penibilul orban se face ca nu a vazut instigarile la schimbarea in strada a guvernului si la sfaturile lui gusa despre cum trebuie tratati jandarmii.

    Digi nu a patit nimic. B1 nu a patit nimic. Desi aceste tv-uri critica guvernul. 

    psihopatii de la realitatea, dupa cum a demonstrat-o si MAKE intr-un articol din acest ziar, mint precum respira si ar trebui internati la psihiatrie. 10 minute de liniste poate ii face mai sanatosi.

    cine vrea sa stie ce este realitatea tv, sa citeasca in acest ziar articolul lui Make despre psihopatii de acolo, pe tema unei mese rotunde despre relatiile economice Romania - Rusia. 

    1. ORBAN spunea(din mintea lui de geniu):"Cine sare nu ia condamnare"!Ori postul de televiziune sare cum ii canta "statul paralel".DE CE SA-L CONDAMNE CNA-ul?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb