Moţiunea de cenzură, iniţiată de Opoziţie la adresa Guvernului Dăncilă, a fost depusă, ieri, în Parlament.
Documentul, intitulat "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!", are 237 de semnături de la parlamentari de Opoziţie, dar şi de la PSD, conform liderului liberalilor Ludovic Orban. Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată de Parlament sunt necesare 233 de voturi. Este pentru prima oară în guvernarea PSD când o moţiune de cenzură are mai multe semnături decât numărul de parlamentari necesar pentru căderea guvernului.
Potrivit configuraţiei parlamentare, grupurile care susţin moţiunea au: PNL - 95 de membri, USR - 40 de membri, UDMR - 30 de membri, PMP - 12 membri, iar PRO Europa - 39 de membri. La aceştia se adaugă 18 senatori neafiliaţi, provenind de la ALDE şi PRO România, dar şi o parte dintre cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale. De cealaltă parte, grupurile PSD, care susţin Guvernul, au 206 membri, la care se adaugă parlamentarii neafiliaţi, cel puţin 6, care au fost excluşi din ALDE după ce au acceptat nominalizări de posturi în Guvern sau au dorit să rămână alături de social-democraţi.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a spus, ieri, că semnatarii moţiunii se vor mobiliza la vot, chiar dacă birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului - în care PSD deţine majoritatea - vor decide ca votul pentru căderea guvernului să fie exprimat la sfârşitul săptămânii viitoare.
Orban a precizat: "Prima opţiune după căderea Guvernului este organizarea unor alegeri anticipate. Dacă nu se ajunge la un consens cu privire la acest lucru, PNL este pregătit să îşi asume răspunderea guvernării până la alegerile parlamentare de la finalul lui 2020".
Preşedintele Pro România, Victor Ponta a declarat, ieri, că, pe lângă cele 237 de semnături, vor mai vota moţiunea alţi doi parlamentari PSD, dintre care unul va trece la formaţiunea politică pe care o conduce. Ponta a precizat: "Această moţiune are şase serioase de a trece. După căderea guvernului, trebuie făcut bugetul pentru anul 2020, dar nu la fel ca bugetul pe anul curent, care a fost întocmit pe acte şi cifre false. Noi am dori ca guvernul care se va constitui, pentru un an, până la alegerile parlamentare din 2020, să fie de centru stânga, alcătuit din PSD, ALDE şi Pro Româ-nia, cu condiţia ca social-democraţii să accepte să facă o schimbare radicală şi să termine cu baronii şi doamnele care nu ştiu să citească".
Liderul Pro România susţine că pentru formaţiunea sa politică ar fi ideal ca parlamentarele să se des-făşoare în acelaşi timp cu alegerile locale din 2020, ţinând cont de faptul că nu are în rândurile sale niciun primar, consilier local sau consilier judeţean.
Votul la moţiunea de cenzură este secret cu bile.
Premierul Viorica Dăncilă a susţinut luni seară într-o declaraţie de presă că moţiunea nu va avea succes, în timp ce preşedintele Iohannis şi-a exprimat speranţa că guvernul va fi demis.