OPTBR: Investiţii de 150-200 de milioane de euro în sectorul balnear

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 30 mai 2016

OPTBR: Investiţii de 150-200 de milioane de euro în sectorul balnear

Numărul turiştilor a crescut semnificativ în staţiunile balneare

Turismul balnear se situează printre segmentele economice în care investiţiile ultimilor ani depăşesc 150-200 de milioane de euro, îndeosebi capital privat, potrivit Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR).

Costurile de modernizare ale unui hotel pornesc de la 3-5 milioane de euro, ale unei baze de tratament tot de la 3-5 milioane de euro, iar pentru un complex wellness/ spa sunt necesari minim 7 - 10 milioane de euro, potrivit OPTBR.

Totodată, pe lângă aceste alocări de fonduri private au apărut, în staţiunile balneare, numeroase investiţii realizate de autorităţile locale în baza unor proiecte din fonduri proprii sau din fonduri europene. Toate aceste investiţii au schimbat în bine imaginea staţiunii respective, iar numărul turiştilor a crescut semnificativ, după cum precizează Rodica Pencea, secretarul general al OPTBR.

Printre investiţiile realizate în ultimii ani în sectorul balnear le putem aminti pe cele făcute în staţiunea Băile Felix, unde, pe lângă diferitele modernizări la hotelurile International(4 stele), Termal (3 stele) şi Nufărul (3 stele), a fost lansat în noiembrie, anul trecut, complexul spa Lotus Therm şi Felixarium (5 stele), printre cele mai mari din Europa, o investiţie care s-a ridicat la circa 48 de milioane de euro, din fonduri proprii.

La Băile Govora a fost renovat hotelul Palace (4 stele), cu respectarea specificului clădirii de patrimoniu, amenajarea unui spa şi lansarea Clinicii de metabolism cardiac - pentru diversificarea ofertelor.

De asemenea, la Băile Herculane, după renovarea hotelurilor Afrodita (4 stele) şi Diana (3 stele), s-a refăcut şi baza de tratament şi a fost amenajat un departament modern de spa, menit diversificării categoriilor de turişti care vin în staţiune şi atragerii îndeosebi a tinerilor. S-au făcut amenajări şi pentru copii, în scopul încurajării sosirii familiilor.

La Sovata a fost finalizată modernizarea hotelului Brădet (4 stele), au fost lansate programe anti-stres şi de relaxare, ca de exemplu cura de teren, în padurea de la marginea staţiunii, reamenajată printr-un proiect european.

În Băile Olăneşti se va da în funcţiune, în cursul lunii iunie, un mare centru spa/ wellness, realizat cu investiţii proprii şi fonduri europene.

Tuşnad s-a bukurat de modernizarea, prinfonduri proprii, a hotelului O3zone (4 stele), unde a fost amenajat un centru de wellness şi unde se vor promova programele anti-ageing şi produsele Gerovital şi Aslavital.

În Buziaş s-a terminat, recent, renovarea hotelului Phoenix şi a bazei de tratament la hotel Parc (3 stele), unde au fost introduse programe pentru tratarea obezităţii.

Şi hotelul Căprioara din Covasna este în curs de finalizare şi va fi dat în folosinţă luna aceasta.

La Călimanesti-Caciulata s-a finalizat modernizarea hotelului Central şi a noului Aqua parc, un complex cu 14 piscine interioare şi exterioare, cu dotări de wellness şi programel de agrement în piscine pentru tineret inclusiv în sezonul de iarnă.

Moneasa, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Pucioasa sau Eforie Nord, Saturn şi Mangalia sunt alte staţiuni în care s-au realizat investiţii importante.

Potrivit doamnei Rodica Pencea principalii beneficiari ai acestor investiţii sunt turiştii. Ponderea celor care vin acum în staţiuni o deţin cetăţenii români care vin cu bilete de tratament emise prin Casele de pensii sau de sănătate, infrastructura staţiunilor bazându-se pe acest tip de turism. Dar se constată că, în unele staţiuni, îndeosebi unde s-au făcut investiţii serioase, structura vizitatorilor s-a modificat, a crescut numărul celor veniţi prin agenţii de turism sau prin efortul propriu al deţinătorilor de bază turistică adecvată.

La aceştia se adaugă şi turiştii străini, cu un procent de 8-10%, care descoperă sau redescoperă valenţele curative şi turistice ale staţiunilor balneare româneşti. Potrivit secretarului general OPTBR, cei mai mulţi turişti străini din staţiunile balneare sunt ruşi, israelieni, şi moldoveni.

Secretarul general al OPTBR a reamintit că potenţialul balnear al ţării noastre a fost menţionat şi într-un raport oficial al instituţiei mondiale de prestigiu, Consiliul Mondial pentru Turism şi Călătorii: "în România se găsesc peste 1300 resurse de ape minerale - adică o treime din numărul tuturor resurselor din Europa, indiferent că sunt de băut sau utilizate pentru tratamente..."(raportul - World Travel and Tourism Council, April 2006).

Factorii naturali de cură se regăsesc pe tot teritoriul ţării prin izvoare termale sau minerale, lacuri sărate sau cu nămoluri terapeutice, mofete, climat de cruţare sau tonifiant, plaje şi factori terapeutici din zona Litoralului, saline. Toate au o valoare terapeutică ridicată şi recunoscută, fiind certificate de un institut oficial specializat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb