Opţiunile de tip call, în atenţia investitorilor

Decebal N. Todăriţă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 ianuarie 2009

A treia sesiune a săptămânii nu a păstrat ritmul de creştere a lichidităţi, aceasta diminuându-se uşor în comparaţie cu ziua anterioară. Pe parcursul şedinţei au fost încheiate aproape 7000 contracte ( 6648 futures şi 307 opţiuni). Numărul tranzacţiilor a fost de 1388 iar valoarea echivalentă acestora a atins 5,71 milioane de lei. "Continuarea scăderilor a determinat mai multă prudenţă iar unii dintre shorteri chiar au marcat profituri, situaţie demonstrată de numărul în scădere al poziţiilor futures. Totuşi lichiditatea a rămas mai apropiată de nivelul bun al acestei luni decât de minime, lucru îmbucurător pentru viitor, a declarat un broker.

Şedinţa de la mijlocul săptămânii a fost totodată una în care s-a remarcat o intensitate crescută pentru piaţa opţiunilor. Cele mai căutate opţiuni au fost call-urile pe DESIF 5 septembrie încheiate la un preţ de exercitare de 0,8 lei/acţiune cu o primă de 40 lei/contract precum şi pe DESIF 5 decembrie realizate la un preţ de exercitare 1 leu/acţiune cu primă de 40 lei/contract "Scăderile accentuate din ultimele două şedinţe au orientat atenţia investitorilor spre opţiunile de tip call, care oferă cumpărătorilor oportunitatea obţinerii unor câştiguri nelimitate în condiţiile asumării unui risc limitat la prima plătită iniţial vânzătorului. De exemplu, plătind o primă de 0.04 lei/acţiune (40 lei/contract), compărătorul unei opţiuni call DESIF5 cu un preţ de exercitare de 0.6 lei/acţiune va obţine profit când preţul futures DESIF5 depăşeşte pragul de 0.64 lei/acţiune, valoarea acestuia crescând pe măsura ce preţul futures se apreciază peste acest nivel, a explicat un alt broker.

Sectorul derivatelor pe cursurile valutare a continuat să se remarce prin intermediul perechii EURO/RON care a atras 582 de contracte. Aprecierea uşoară a cursului oficial nu şi-a găsit de această dată ecou şi pe futures unde moneda unică s-a depreciat pentru trei din cele patru scadenţe. Pentru scadenţa din primăvară euro a fost cotat la 4,361 lei, în minus cu 1,25 bani iar pentru iunie euro a scăzut cu 0,4 bani valorând 4,4661 lei. Doar pentru septembrie euro s-a apreciat cu 2,05 bani ajungând la 4,5206 lei. Pentru decembrie 2009 scăderea de 2 bani a conturat o cotaţie de 4,635 lei pentru moneda europeană. "Este posibil ca tendinţa de scădere a euro de pe futures să indice o oarecare relaxare a cursului de schimb care a crescut foarte puternic într-un timp extrem de scurt", a mai declarat brokerul citat anterior.

Ce de obicei, derivatele financiare şi-au tăiat partea leului, dominând tranzacţiile de pe segmentul derivatelor pe acţiuni. Cu aproape 5300 contracte DESIF 5 au ocupat locul întâi în top. Cea mai mare parte dintre acestea s-a îndreptat către scadenţa martie 2008 pentru care DESIF 5 au evoluat între un minim de 0,5003 şi un maxim de 0,5398 lei/acţiune, închiderea găsindu-le la 0,5376 lei cu 0,26 bani mai puţin faţă de cotaţia precedentă. Pentru iunie, DESIF 5 au fost cotate la 0,553 lei/acţiune, în scădere cu 0,7 bani. Din top nu puteau lipsi DESIF 2 care au atras 728 contracte. După o evoluţie între un minim de 0,4601 şi un maxim de 0,5045 lei/acţiune, DESIF 2 martie au închis pe maxim în creştere cu 0,45 bani. Pentru a doua scadenţă din an, DESIF 2 au fost evaluate la 0,5239 lei/acţiune, în coborâre cu 2,48 bani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb