Orban anunţă principalele măsuri adoptate în şedinţa de guvern de ieri

M.I.
Politică / 19 martie 2020

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban anunţă, în această dimineaţă, principalele măsuri adoptate în şedinţa de guvern care s-a încheiat azi-noapte la ora 03:00, printre acestea numărându-se plata şomajului tehnic în valoare de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut; majorarea plafonului la creditele pentru IMM la cinci miliarde de lei şi rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde pentru a asigura fluxul de capital.

"O categorie de companii sunt cele care nu au fost afectate direct de măsuri restrictive, dar au fost afectate de diferite consecinţe ale epidemiei de coronavirus. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariaţii pe care nu îi pot permite să-şi plătească, companiile trebuie să depună o declaraţie care să arate că le-au scăzut veniturile cu cel puţin 25%", a declarat Ludovic Orban.

Prim-ministrul anunţă că, printre altele, au fost reglementate norme metodologice privind funcţionarea centrelor de carantină, că s-a decis suplimentarea bugetului MAI cu 100 milioane lei pentru a putea susţine activitatea ministerului şi achiziţiile necesare pentru protejarea structurilor din subordine şi că a fost asigurat capital de lucru pentru UNIFARM, companie de stat, pentru a fi mai eficientă în derularea tuturor achiziţiilor necesare spitalelor, DSP-urilor, structurilor.

Orban a adăugat că a fost stabilit ca la rectificarea bugetară să crească bugetul alocat pentru decontarea concediilor medicale.

"De la preluarea guvernării am preluat o situaţie în care decontarea acestor concedii avea întârziere de până la un an. Ne-am propus să alocăm sumele necesare pentru decontarea către angajatori a sumelor plătite pentru concedii medicale", a explicat acesta.

Totodată, premierul anunţă şi decizia de modificare a Codului Penal privitoare la infracţiunile petrecute în contextul epidemiei. "Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemia de coronavirus. Există mai multe situaţii - un cetăşţean revine din ţările cu peste 500 de cazuri, cetăţenii trebuie să completeze declaraţii. Dacă comit un fals şi nu spun din ce ţară au venit vor suferi consecinţele legii. Comit o infracţiune pedepsită cu închisoarea.", a afirmat Ludovic Orban, precizând că au fost majorate pedepsele pentru zădărnicirea combaterii.

"Cine nu respectă carantina şi măsurile dispuse de autorităţi li se va întocmi dosar penal. Nu putem accepta ca cetăţenii responsabili, care sunt în situaţia de izlare sau carantină, să nu respecte deciziile, să umble liber în societate şi să rişte să îi îmbolnăvească pe cetăţeni. Vom lua măsuri oricât de dure pentru a-i pedepsi pe cei care nu respectă deciziile.", a menţionat şeful Guvernului.

Acesta afirmă că este introdusă o nouă infracţiune - omisiunea de a da date. "Dacă într-o anchetă epidemiioloigică cineva nu dă informaţii complete despre persoanele cu care a intrat în contact, e o omisiune în informarea autorităţilor. Se poate constitui dosar penal.", explică premierul, subliniând că, totuşi, cea mai mare parte a românilor care trec prin aceastăt perioadă grea respectă legea şi deciziile.

"Din acest motiv am decis să înasprim pedepsele pentru a-i sancţiona pe cei care nu le respect. Am adoptat şi alte decizii legate de alte domenii de activitate. Economia trebuie să funcţioneze, mai ales în punctele - cheie: energie, utilităţi, servicii publice. Toate instituţiile trebuie să funcţioneze la capacitate maximă. Aprovizionarea populaţiei, furnizarea serviciilor, utilităţilor de bază. Ca atare, solicit tuturor companiilor să ia măsuri de protejare a angajaţilor.", a menţionat Orban.

Acesta afirmă că, încă de la începutul epidemiei a urmărit cu mare atenţie fiecare evoluţie şi a luat măsuri graduale.

"Păstrăm aceeaşi mobilizare şi suntem pregătiţi să luăm orice măsuri pentru a proteja sănătatea. Am cerut miniştrilor Sănătăţii, de Interne o mobilizare şi mai bună. Am găsit DSP-urile aproape în marte clinică, cu puţini angajaţi dinc auza guvernărilor anterioare. Am dispus să facă angajări din reţeaua şcolară, rezidenţi, casele judeţene de sănătate, eventuali medici din spitale care nu sunt în prima linie. Am crescut şi vom creşte numărul de epidemiologi implicaţi în anchetele epidemiologice. De viteza acestor anchete depinde reducerea răspândirii virusului în comunitate. Am cerut MAI, mai ales după preluarea Poliţiei Locale, să ia măsuri energice pentru repsectarea carantinei şi izolării l domiciliu, inclusiv cu echipe mobile care să verifice la faţa locului, cu primăriile. Să ia inclusiv măsuri drastice de sancţionare, prin amenzi sau dosare penale. Pregătirea spitalelor e un alt obiectiv major, pentru a avea capacitatea dacă va creşte numărul de persoane infectate. Pregătim treptat spitalele.", spune prim-ministrul.

El afirmă că suntem angajaţi într-un efort în care am implicat toate entităţile care pot furniza echipamente de protecţie pentru că stocurile existente prin lege, care ar fi trebuit să asigure stocurile legale, erau zero.

"A trebuit să ne descurcăm, să facem faţă şi să compensăm stocurile care treubia să existe. Avem acum contracte semnate, deja au început să vină diferite categorii de produse. Încet-încet vom prelua în fabricaţie în România aceste produse care sunt extrem de căutate la nivel global. Folosim penuria care a existat pentru a dezvolta capacităţi de producţie în România", declară premierul.

Ludovic Orban încheie prin a transmite un mesaj românilor, îndemându-i la calm, responsabilitate şi la o atitudine raţională.

"Vă cer să vă informaţi doar din informaţiile transmise oficial de autorităţi. Războiul informaţional, abundenţa de fakenews reează o stare de spirit nepotrivită. Există canale de informare care nu au alt scop decât să inducă panică. Vom lua măsuri când vom identifica astfel de surse de fakenews care au ca scop să dezinformeze cetăţenii. Guvenul e într-o colaborare constantă cu preşedintele. Vă doresc sănătate, respectaţi toate recomandările, urmăriţi informaţiile oficiale ale autorităţilor.", a declarat premierul.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Măsură importantă anunțată de Ungaria: Se suspendă obligația de returnare a împrumuturilor, de către persoanele fizice și companii, până la sfârșitul anului

    La noi sunt câteva bănci care te pasuiesc cu ratele dar tb sa dovedești că ti s-au redus veniturile: BRD, RAIF...Daca așteptați ceva senzațional de la saltimbancul asta de Orban va înșelați.

    1. ....iar va pozitionati pe cancanuri si ironizari. Lasati oameni sa lucre..din aproape in aproape se vor lua masurile ce "SE POT " lua si d.p.d.v. fonanciar. Stim doar ca s-a GOLIT toata visteria tari..Nu aveam bani la inceput de an ...s-a GOLIT si fondul de rezerva pe care Orban trebuia sa-l preia de la Dancila . Asa ca mai taceti din gura..ca ati inceput sa enervati lumea.PS Spalati-va pe maini...poate ca ar fi necesar si pe creier.

      Nu-i vorba de pasuire sau de amanare, criza nu e de pe azi pe maine.. Peste 1 milion de oameni vor ramane definitiv fara job.. Trebuiau suspendate ratele pe o perioada de 6 luni.. refacut scadentarul cu 6 luni libere si prelungit teremenul final de rambursare cu 6luni.. asta trebuia facut dar nu-i duce capul sau nu exista vointa.

      Oamenii care nu vor putea plati rata pe martie, aprilie, NU vor putea in niciun caz plati 3 rate cumulate in mai.. deci...  

    Din păcate pentru noi, statul român e praf, incepand cu Ministerul de Finanțe. Daca depui declarația unica in SPV, nu primești nici măcar un document cu suma pe care o ai de plata, contul și vreo referință electronică, NIMIC din toate astea. Nu poți plăti cu cardul pe net, nu știi nici măcar contul daca ai vrea să plătești prin virament, trebuie sa stai sa cotrobăi pe net. Iar pe Ghișeul.ro, deși ANAF are secțiune distincta acolo nu apare nimic, nicio obligație de plata, chiar daca ai depus declarația.

    În concluzie, cu un stat condus de incompetenți și oameni comozi, limitați, e greu sa faci digitalizare in vreme de pandemie. Nu ai cu cine. 

    1. Nu stiu ce sa zic,am vazut ca lucreaza ore in sir ,isi bat capul,cauta solutii.Ar fi bine sa se sfatuiasca cu expertii,sa nu tina cont de orgolii!Situatiile de criza sunt greu de gestionat de catre oricine,oriunde,oricand!Cred ca in situatia de fata trebuie sa fim intelegatori.

    Acum e momentul sa opriti pensionarea cadrelor cu experienta din spitale , cercetare , universitati !

    Ce aducem in schimb ? 

    Rezidenti in anul 1 ? 

    Au inceput pregatirea acum o luna..... 

    Studenti voluntari ?

    Chiar ca nu inteleg ! 

    1. Nu au altceva, sa-i puna pe aia din justitie care faceau gargara pana mai acum ceva timp in spitale, au adoptat masuri da alocatiile nu lear fi marit In timpuri ca astea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb