ORBAN: Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor

J.P.
Politică / 30 septembrie 2020

Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor

Premierul Ludovic Orban a declarat marţi referitor la decizia CCR care a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor parlamentare că i se pare ceva "foarte straniu" şi a adăugat că în cazul în care Legislativul nu vrea să stabilească data respectivă, "nu ai ce să le faci parlamentarilor", conform Agerpres.

Au declarat public că vor amânarea alegerilor. (...) Deci, noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituţionale şi în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligaţi să facem lucrul ăsta, pentru că astea sunt prevederile legii. De ce e data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ţii cont de două elemente constituţionale, durata mandatului de parlamentar, care e patru ani şi durata mandatului expiră pe 20 decembrie. În plus, ai termenul constituţional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care preşedintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima şedinţă de validare a mandatelor şi de depunere a jurământului. Deci, astea sunt prevederile constituţionale de care noi am ţinut cont. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie ", a declarat Orban la B1 TV, întrebat dacă urmare a deciziei CCR, care a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, PSD va vrea prin Legislativ să amâne data scrutinului fixată de Guvern pentru 6 decembrie.

Întrebat dacă în ultimii 30 de ani s-a întâmplat vreodată ca Parlamentul să decidă data alegerilor generale, premierul a spus: "Eu nu-mi aduc aminte".

"În plus, gândiţi-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat. Deci, dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum şi nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Ce faci? Dacă Parlamentul - a acceptat Curtea Constituţională că pot să stabilească ei data alegerilor - nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabileşte data alegerilor ? Normal, o dă Guvernul, dar... adică, mi se pare ceva foarte straniu, foarte straniu", a afirmat Orban.

Fiind întrebat dacă Executivul mai poate întări în vreun fel data de 6 decembrie ca dată a scrutinului parlamentar, premierul a precizat: "Decizia Curţii a respins sesizarea legată de neconstituţionalitatea legii prin care Parlamentul şi-a acordat singur dreptul de a stabili data alegerilor".

Premierul a adăugat că este curios ce se va întâmpla privitor la acest subiect, reafirmând că deja Parlamentul a stabilit data alegerilor pentru 6 decembrie.

"Sigur că, odată ce am dat decizia, prin hotărâre de guvern, şi am stabilit data alegerilor, repet, pe cadrul constituţional şi legal existent la data la care am stabilit, acum e un pic mai greu. Chiar sunt curios ce se întâmplă. Dacă vine Parlamentul şi dă o lege prin care stabileşte: data alegerilor parlamentare este iunie 2022? Ce se întâmplă, în ce situaţie ajungem? Adică, o să fie două alegeri? Noi mergem la alegerile pe care le-am convocat în 6 decembrie? Evident că e neconstituţional, evident că ai un termen maxim de prelungire a mandatelor", a afirmat Orban.

Curtea Constituţională a României a respins marţi sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului asupra Legii privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. jocuri politice murdare

    de ce nu se ajunge la un consens ? 

    inca traim in era ciolaniadei!

    daca astia sunt politicieni noi, toti romnii suntem olimpici! 

    1. Pentru incadrarea in prevederile legale data alegerilor nu poate fi mai tarziu de 6 decembrie.

      Parlamentul poate stabili orice data care nu depaeste 6 decembrie. 

      Problema este ca la noi parlamentarii sunt stat in stat, adica legile nu exista pentru ei si nici responsabilitatile sau sanctiunile ci numai drepturile si avantajele.

      In fapt nu sunt slujitori ai tarii ci ai partidului din care provin. In aceste conditii sunt inutili natiunii dar totusi platiti de natiune, adica sunt niste paraziti 

      Daca sunt inutili sa se desfiinteze parlamentul. Sa fie arestati aia care sunt contra lui hohanis. Iti propun sa aduni niste hândrâlâi sa iesiti in stada si sa faceti presiuni pentru inchiderea parlamentului. Au mai facut altii in istorie treaba asta.

      Parlamentul nu tebuie desfiintat ci reconfigurat astfel incat:

      - sa aiba 300 de membri; 

      - parlamentarii sa fie alesi direct de popor si nu de sefii de partide (pentru ca asa vor servii tara si nu partidul). Acum avem clanuri in politica - clanul PSD, clanul PNL, clanul USR etc. 

      De 30 de ani avem in Parlament servitori ai sefilor de partide si clanuri politice. Nu mai avem dictator un om (Ceausescu) ci un clan sau un grup de clanuri care se perinda la putere. 

      Trebuie reconsiderat intregul sistem pentru ca acum democratia este doar aparenta si doar partiala. Practic, nu poporul decide ci conducerea partidului. iar poporul nu alege ci doar inghite ce i se livreaza de partide.

      Desi au trecut multi ani de la referendum, nici pana acum nu avem parlament cu 300 de membrii.

      Te-ai convins cat de mult conteaza poporul pentru ei? 

    Parlamentul sa aiba 300 de parlamentari . Sa se respecte vocea poporului conform referendului .

    1. joianus sa fie demis pentru ca nu respecta vointa poporului privind parlament cu 300 de membri

    Locuri de muncă- NU ; Bani atrași ( 1 WC) - NU ; Corecție Legi ..... NU ; UE are prea mulți parlamentari UE= faliment...

    La fel se poate spune si despre guvern daca ei ar stabili data alegerilor. Ar trebui stabilita o data valabila care sa nu se mai modifice niciodata. De ce sa stabilim di 4 in 4 ani o data ba de guvern ba de parlament?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb