Ordonanţa austerităţii a fost aprobată

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2021

Ordonanţa austerităţii a fost aprobată

Pensii îngheţate, vouchere amânate, gratuităţi anulate

Guvernul a stabilit, ieri, oficial, că anul 2021 este unul în care strânge şurubul privind cheltuielile bugetare, după ce a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care a prorogat pentru anul viitor majorarea pensiilor, aplicarea legii statutului personalului feroviar, a anulat gratuitatea acordată studenţilor, oferind doar o reducere de 50% la transportul în comun şi a stabilit ca în acest an să nu acorde vouchere de vacanţă.

"Este ordonanţa de urgenţă de care aveam nevoie pentru a putea aproba legea bugetului de stat. Mâine vom avea şedinţa de guvern în care vom aproba bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat. Prin actul normativ adoptat astăzi am eliminat sporul de 30% pentru instituţia prefectului, menţinem pentru anul 2021 punctul de pensie la valoarea de 1442 lei, ceea ce înseamnă o economie la buget de 9 miliarde lei, se prorogă pentru 1 aprilie 2022 intrarea în vigoare a legii privind statutul personalului feroviar. De asemenea, se modifică legea educaţiei naţionale, în sensul că studenţii vor beneficia de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport în comun. Sumele rămase în sold pentru facilităţile la transport ale studenţilor pot fi utilizate de universităţi în anii următori pentru acordarea de burse pentru studenţi. Nu mai emitem în acest an vouchere de vacanţă. Sunt în circulaţie voucherele de vacanţă din 2019 şi 2020 a căror utilizare a fost prelungită şi pentru anul în curs", a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de guvern.

În privinţa legii bugetului de stat al cărui proiect ar urma să fie aprobat în şedinţa de guvern de astăzi, prim-ministrul a spus că nu există modificări privind ţinta de deficit, care rămâne aceeaşi, de 7,16% din PIB. El a precizat că modificările efectuate sunt minore, vizează creşterea creditelor de angajament pentru investiţii, dar nu o majorare a creditelor. Şeful Guvernului a arătat că singura alocare bugetară modificată pozitiv este la Ministerul Dezvoltării, unde apare o sumă mai mare la Compania Naţională de Investiţii şi pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Referitor la avizul negativ primit ieri din partea Consiliului Economic şi Social pentru proiectul de buget de stat, Florin Cîţu a spus:

"Bugetele care au distrus România, care au crescut în perioada 2016-2020 cheltuielile nesustenabile de personal şi au îngrădit dezvoltarea economică au primit aviz pozitiv de la CES, iar acest buget care primeşte pentru prima dată un aviz pozitiv de la profesionştii din Consiliul Fiscal, primeşte aviz negativ de la CES. Este o decizie politică".

Premierul a precizat că nu vor fi introduse noi taxe şi impozite şi nici nu vor fi majorate cele existente pentru a creşte veniturile bugetare, arătând că aceste venituri vor creşte din majorarea performanţei economice, mai ales că membrii Consiliului Fiscal se aşteaptă la o creş­tere economică între 4 şi 5%.

În privinţa reducerii cheltuielilor bugetare şi a celor de personal, premierul Florin Cîţu a menţionat că se lucrează la un proiect de lege prin care componenţa consiliilor de administraţie din fruntea companiilor publice şi a societăţilor naţionale va scădea la cinci membri şi va fi redus şi numărul de consilii de administraţie din care o persoană poate face parte.

Tot în şedinţa de guvern de ieri a fost aprobat şi proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor de Justiţie, iniţiativă avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii din cauza lipsei garanţiilor care să asigure independenţa judecătorilor şi procurorilor. Este vorba de fapt despre renunţarea de către Stelian Ion, ministrul Justiţiei, la articolele prin care, în forma iniţială a proiectului, se stabilea că procurorii şi judecătorii pot fi urmăriţi penal doar cu avizul Procurorului General sau al Secţiei pentru Procurori ori Secţiei pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Nu a austeritatii. De ce trebuiesc sporuri la.prefecturi de 30% si calatorii moca nelimitate pentru studenti? Daca esti student in Bucuresti si ai domiciliul tot in Bucuresti, de ce ai nevoie de calatorii nelimitate moca????

    1. Unde este austeritatea? Multe beneficii extrasalariale (in general aberante atat ca justificare cat si ca valoare) au ramas in vigoare. Declaram austeritate pentru ca nu se mai acorda majorari salariale in sectorul bugetar, in conditiile in care veniturile din acest sector sunt oricum umflate (si nu numai ele ci si schemele de personal)?

      Sa fim seriosi, nu este nicio austeritate ci dimpotriva, se continua infruparea bugetarilor pe seama sectorului privat caruia ii ofera la schimb servicii si produse de proasta calitate. Bugetarii sunt prea multi, prea indolenti in relatia cu publicul, prea incompetenti si mult prea bine platiti. 

      Asta a reusit sa faca ciuma PSD. A umflat aparatul bugetar alimentandu-l cu personal (adesea provenind din sanul familiilor de politruci, incompetent si nesimtiti) si cu recompense financiare nemeritate, pe seama investitiilor si a sectorului privat. 

      Presa are partea ei de vina pentru ca vine cu titluri pompoase de tipul "ordonanta austeritatii" care induce un fals sentiment ca s-au diminuat substantial veniturile si ca va fi vai si amar de sarmani bugetari cand in realitate este o ordonanata a conservarii jafului salarial din sectorul public. Nu este nicio reducere semnificativa de venituri (sau macar de echilibrare a lor in sectorul bugetar unde unii primesc prea mult iar altii prea putin) sau de personal ci doar cosmetizari de 2 bani.

      S-au taiat tichetele de vacanta, acestea fiind singurele beneficii extrasalariale care trebuia mentiunte pentru ca alimentau turismul (un sector grav afectat de pandemie) si pentru ca sumele respective se intorceau la buget in final (spre deosebire de sporurile acordate salariilor nesimtite care se duc in depozite bancare si nu revin la buget). 

    'menţinem pentru anul 2021 punctul de pensie la valoarea de 1442 lei, ceea ce înseamnă o economie la buget de 9 miliarde lei'

    măcar să aibă bunul simț să considere această acțiune ca pe un împrumut de la pensionari și să procedeze ca atare, altfel este un simplu furt. ca acel 25% tăiat din salariu de boc, care a diminuat numărul punctelor de pensie.  

    si salariile multiple de la buget? o multime de profesori universitari ( adesea ii depasesc numeric pe asistenti!), au o norma si la institutele de cercetare - ale Academiei Romane, de exemplu - si raporteaza aceleasi lucrari in doua locuri. dar pentru pensionari nu exista bani nici pentru a acoperi scumpirea curentului electric sau a alimentelor... plus ca este ridicol sa le ceri chiar pensionarilor sa astepte...

    1. Multi universitari e si polticieni in acelasi timp si e baieti destepti pentru ca au timp sa faca poltica in parlament, sa aiba afaceri si sa predea la multe universitati "de prestigiu international" care scot analfabeti functionali pe banda rulanta (precum au fost scosi ei "telectuali" cu diplome. Asta este! E multi destepti cu diplome dar fara facultate in tara asta si e bine platiti de sistem.

      Si asa veniturile din Ro sunt o rusine in Uniune! De ce nu folosesc glontul guvernantii, daca vor sa extermine, de nazisti ce sunt? Romanii, cersetorii Europei la venituri! Plus ca politicieni deveniti nereprezentativi la nivelul Europei cer certificat de vaccinare! Maquis-ul europ[ean creste, rezistenta starneste revolte ca in Spania!

      Nu aveau sa scape de inchisoare in 3-5 ani!

      Contra politicienilor, dusmanii de peste 4 decenii ai cetatenilor! Pe care ii impilau si exterminau prin medicina proasta! De ce sa isi plimbe fundurile gratuit pe trenuri sau avioane sau sa manance ieftin in cantinele platite din banii poporului saracit si exterminat?

    psd si-a batut joc de viitorul acestei tari. acum platim pomenile electorale date de psd.

    1. O mare familie unita a hotllor, descendenti ai FSN-ului, urmasii communism’s ! Adevaratii au murit: Ion Ratiu, Cimpeanu! Ei sunt responsabili , TOTI, de saracia generalizata si de exterminarea prin medicina de o calitate indoielnica!

      Decredibilizase cu politica nazista a lor, dupa care nevaccinatii ramaneau fara serviciu! Ca sa justifice saracia, autoritatile din Ro gaseau tapi ispasitori, dar ei de ce nu plecau daca nu puteau produce valoare? TOTI DIN 1980 de cand sosise MASCARADA DE SOCIETATE DIN Ro erau de condamnat! Unii credeau ca daca au 660 de dolari pe luna, cel mai adesea 500, ar fi ceva in lume! La ce? Se alaturau tarilor de Lumea a Treia!

      Asa e,romanul trebuie sa muncesca precum sclavii ,defapt asta suntem la cei de dreapta si la postaci lor

    Premierul a precizat că nu vor fi introduse noi taxe şi impozite şi nici nu vor fi majorate cele existente pentru a creşte veniturile bugetare, arătând că aceste venituri vor creşte din majorarea performanţei economice

    Va garantez ca incepand cu 2022-2023 incep sa sara impozitele si taxele plus alte etc legi noi inventate de poluare, masini vechi, etc mizerii locale. 

    Va garantez ca cine nu a vandut acum imobiliarul si vrea sa vanda o sa regrete cand vor dubla astia impozitele. 

    Este cel mai bun moment sa faci exit, cine nu face anul asta si se caliceste o sa piarda.... 

    Oricum chiriile sunt la pamant... blocuri intregi goale! 

    1. O fi precizat premierul (care nu vrea sa dea nimic la pensii), dar la Cluj-Napoca Consiliul local a marit impozitul pe casa si teren in pragul Craciunului, actualizand cu rata inflatiei (HCL nr. 893/22.12.2020).

      Toate primariile au marit impozitele.

      Ar trebui sa ma simt mai bine, daca asa este peste tot? Sau mai prost ca pensiile contribuabililor - carora li s-au marit (sau indexat, cum se prefera) taxele locale - nu s-au marit si nici nu s-au indexat?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb