Guvernul a decis astăzi, prin Ordonanţă de Urgenţă, trecerea organismelor intermediare pentru gestionarea programelor operaţionale sectoriale în domeniul dezvoltării resurselor umane din subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale în subordinea Ministerului Fondurilor Europene (MFP), care îndeplineşte şi rolul de Autoritate de Management pentru aceste programe de finanţare.
Prin preluarea administrativă a organismelor intermediare în aceeaşi structură în care se află şi autoritatea de management evită dubla coordonare şi se asigură un cadru procedural unitar pentru implementarea eficientă a Programului Operaţional Capital Uman (POCU) 2014-2020. De asemenea, sunt eliminate blocajele interinstituţionale relevate în implementarea proiectelor din cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane POSDRU, din perioada de programare precedentă, 2007-2013, asigurând totodată facilitarea proceselor aferente închiderii acestui program, se precizează într-un comunicat de presă al Executivului.
Celeritatea preluării organismelor intermediare de către Ministerul Fondurilor Europene este justificată de momentul închiderii POSDRU 2007-2013 în condiţiile prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 678/2015, când este necesară mobilizarea într-un termen extrem de scurt a unor importante resurse de personal şi expertiză la nivelul instituţiilor implicate în implementarea programului. De asemenea, din perspectiva noii perioade de programare, acestea trebuie să fie evaluate în vederea includerii lor în descrierea de sistem, în scopul desemnării organismelor cu rol în gestionarea POCU. Acordurile de delegare pentru perioada de programare 2014-2020 urmează să fie semnate în cursul lunii iulie 2016.
Având în vedere că Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 - care are o alocare totală de aproximativ 5 miliarde de euro din care 4,3 miliarde de euro contribuţie UE - stabileşte priorităţile de intervenţie ale României în domeniul ocupării forţei de muncă, al incluziunii sociale şi educaţiei, devenind cel mai mare angajator din România în următorii ani, se impune ca gestionarea acestuia să se realizeze integrat, pentru a răspunde cât mai bine necesităţilor de finanţare a regiunilor mai puţin dezvoltate.