ORGANIZAŢII ALE TINERILOR: "Guvernul vrea să îşi pună oamenii în Consiliul Economic şi Social"

Andrei Stan
Politică / 20 august 2015

Consiliul Tineretului din România (structură membră a Forumului European de Tineret şi a Organizaţiei Mondiale a Tinerilor), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (afiliat la Organizaţia Europeană a Studenţilor) şi Consiliul Naţional al Elevilor (afiliat la Organizaţia Europeană a Elevilor) acuză Guvernul, într-un comunicat remis redacţiei, că încearcă să îşi desemneze favoriţii în Consiliul Economic şi Social, din partea organizaţiilor societăţii civile.

Departamentul pentru Dialog Social din Ministerul Muncii a lansat un apel de candidaturi pentru organizaţiile interesate să facă parte din Consiliul Economic şi Social (CES), fără a îl promova şi mediatic, pe 18 august, termenul limită fiind pe 21 august. "Mai mult, procedura de selecţie prevede criterii restrictive care nu corespund specificului unor organizaţii ale societăţii civile. Este necesară, de asemenea, probarea unor aspecte, precum lipsa datoriilor la stat, pentru care eliberarea documentelor de către instituţiile abilitate poate să dureze mai mult decât toată perioada de la lansarea candidaturii până la termenul de depunere! Nu în ultimul rând, organizaţiile semnatare constată cu stupefacţie că Departamentul pentru Dialog Social «scapă din vedere» sau îşi aminteşte de contactele sale în funcţie de interes şi solicită ca orice comunicare importantă să fie transmisă pe viitor întregii baze de date cu ONG-uri", precizează comunicatul.

În vederea transparentizării procesului şi asigurării posibilităţii oricărei organizaţii interesate de a îşi prezenta candidatura, organizaţiile semnatare solicită Ministrului-delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, prelungirea apelului cu cel puţin 5 zile. Nu în ultimul rând, acestea atrag atenţia că procedura actuală trebuie modificată, iar Guvernul trebuie să renunţe la influenţa pe care o are în numirea membrilor CES.

"Considerăm imperios necesar ca Guvernul să comunice transparent şi să manifeste respect în relaţia cu societatea civilă, nu să încerce să păcălească organizaţiile care au cu adevărat un cuvânt de spus prin proceduri stabilite pe genunchi şi anunţate pe sub masă. Ne dorim o selecţie corectă şi transparentă pentru a avea un Consiliu Economic şi Social cu adevărat legitim şi activ", a declarat Vlad Cherecheş, preşedinte ANOSR.

Horia Oniţă, preşedinte CNE, a declarat la rândul său: "Nu putem să susţinem că avem o structură care teoretic reprezintă legitim şi proporţional organizaţii nonguvernamentale, mediul sindical şi mediul patronal cât timp alegerea lor este realizată intempestiv, dovedind interese tendenţioase. Este cazul ca Guvernul României să înţeleagă că a trecut momentul în care democraţia se realiza doar de faţadă şi în care s-ar fi putut mima o selecţie profesionistă şi informată a candidaţilor pentru locurile din Consiliul Economic şi Social, printr-un proces care durează trei zile, cum încearcă acum Guvernul să organizeze. Este incalificabil să considerăm că o structură care se vrea a fi controlată politic poate reprezenta vocea societăţii civile şi solicităm imperios prelungirea termenului de candidatură şi o informare corectă şi publică asupra selecţiei."

"Membrii Consiliului trebuie să reprezinte interesele societăţii civile, dar pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui în primul rând ca desemnarea să nu se mai facă prin decizie a Prim-ministrului. Toate organizaţiile interesate şi eligibile trebuie să aibă o şansă reală de a candida printr-un proces clar şi transparent. Ceea ce se întâmplă acum este departe de un astfel de ideal", a adăugat Mihai Dragoş, preşedinte CTR.

Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb