Orna Berry: 500.000 de atacuri cibernetice oprite de "EMC"

RIVKA BOROCHOV
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 ianuarie 2013

Cine este Orna Berry: Născută în Ierusalim în 1949, Orna Berry a studiat matematica şi statistica, a absolvit Universitatea din Haifa şi masterul de la Universitatea din Tel Aviv. În 1977 s-a mutat în Statele Unite pentru a-şi continua studiile. Berry, care are în prezent trei copii şi patru nepoţi, şi-a luat doctoratul de la Universitatea Southern California (USC).Pe timpul şederii în California, Berry a cooperat cu cei mai importanţi informaticieni din lume, inclusiv profesorii Len Kleinrock de la UCLA, care a dezvoltat precursorul internetului, Jerry Estrin de la UCLA, care a construit primul computer în afara SUA şi Marii Britanii (Weizac la Institutul Weizmann din Israel), precum şi Len Adelman de la USC (Adelman este "A" din RSA, cel mai cunoscut sistem de criptare cu cheie publică), autorul de cărţi de informatică Ellis Horowitz şi expertul în simţul vizual al maşinilor Gerard Medioni.

Cine este Orna Berry: Născută în Ierusalim în 1949, Orna Berry a studiat matematica şi statistica, a absolvit Universitatea din Haifa şi masterul de la Universitatea din Tel Aviv. În 1977 s-a mutat în Statele Unite pentru a-şi continua studiile. Berry, care are în prezent trei copii şi patru nepoţi, şi-a luat doctoratul de la Universitatea Southern California (USC).Pe timpul şederii în California, Berry a cooperat cu cei mai importanţi informaticieni din lume, inclusiv profesorii Len Kleinrock de la UCLA, care a dezvoltat precursorul internetului, Jerry Estrin de la UCLA, care a construit primul computer în afara SUA şi Marii Britanii (Weizac la Institutul Weizmann din Israel), precum şi Len Adelman de la USC (Adelman este "A" din RSA, cel mai cunoscut sistem de criptare cu cheie publică), autorul de cărţi de informatică Ellis Horowitz şi expertul în simţul vizual al maşinilor Gerard Medioni.

Ancheta în cazul "Red October", recent prezentat de către firma Kaspersky, a adus în atenţie fragilitatea sistemelor de apărare împotriva atacurilor cibernetice. Kaspersky Lab, specializată în produse pentru securitatea informatică, a detectat o campanie de spionaj cibernetic care vizează de cinci ani ţări din Europa de Est şi foste state sovietice, printr-un program creat de experţi rusofoni. Campania de spionaj, care are numele de cod "Octombrie roşu", vizează reprezentanţe diplomatice, administraţii şi institute de cercetare ştiinţifică. Patru IP-uri ale unor instituţii şi ambasade străine din Bucureşti au fost vizate. Serviciul Român de Informaţii consideră că ameninţarea cibernetică reprezintă una dintre cele mai mari şi mai dinamice ameninţări la adresa securităţii naţionale a României şi aliaţilor săi, astfel încât creşterea nivelului securităţii cibernetice trebuie să constituie o prioritate a statului român. Există ţări şi companii pentru care securitatea informaţiilor este primordială.

Orna Berry, membru fondator al industriei tehnologiei avansate a Israelului, vice-preşedinte "EMC" şi director general al Centrului de Excelenţă din Israel, a declarat recent că divizia de securitate a companiei a oprit peste 500.000 de atacuri cibernetice în 185 de ţări, ceea ce ar echivala cu 7,5 miliarde dolari în costuri scutite de instituţiile financiare.

Vă prezentăm mai jos planurile de dezvoltare ale EMC în Israel.

Acest lucru ar echivala cu 7,5 miliarde dolari în costuri scutite de instituţiile financiare

Berry: "Computerele nu sunt un înlocuitor pentru mintea umană"

Liderii globali în securitatea informaţiilor sunt în curs de realizare a unui nou "centru nervos" în Israel, condus de Orna Berry, antreprenor israelian în domeniul tehnologiilor avansate.

Israel are cel mai mare număr de posesori de doctorate pe cap de locuitor comparativ cu orice ţară a lumii. Inginerii săi sunt foarte căutaţi la nivel global şi toţi giganţii din domeniul telecomunicaţiilor şi internetului, de la "Intel" la "IBM" şi de la "Google" la "Apple", îşi deschid aici centre de Cercetare şi Dezvoltare şi centre de excelenţă. Firmele multinaţionale sunt primele care îşi fac apariţia atunci când găsesc un start-up israelian care merită achiziţionat.

"EMC", o firmă de IT din SUA, parte din Topul Fortune 500, specializată în securitatea informaţiei, stocare de volume mari de date, infrastructură de procesare şi, mai nou, "cloud computing", vede Israelul ca pe un factor decisiv în spatele succesului său.

"Cloud computing" este o mişcare în domeniul IT care constă în mutarea informaţiilor care sunt, în general, stocate pe un server fizic, într-o reţea sub forma unui serviciu pe bază de abonament. De exemplu, "cloud computing" permite utilizatorului să îşi verifice email-urile de pe o multitudine de dispozitive şi din diverse locaţii. În prezent, "EMC" lucrează la aproape şase proiecte de "cloud computing" în Israel.

În decembrie 2011, "EMC" a inau-gurat o nouă clădire pentru facilitatea Centrului de Excelenţă în Herzliya, un oraş situat la nord la Tel Aviv, pentru a unifica achiziţiile şi inovaţiile sale din Israel. Inaugurarea a avut loc după deschiderea unei centru de cercetare şi dezvoltare de către "EMC" în Beersheva (cu sprijinul guvernului israelian), în continuarea procesului de instalare a "EMC" în Israel care a început în 1996, când firma şi-a deschis pentru prima oară operaţiunea de vânzări şi servicii în Tel Aviv.

În prezent, aproape 1000 israelieni lucrează pentru "EMC" în Israel. Inginerii, inovaţiile şi personalul de suport pentru vânzări sunt împărţiţi între Herzliya, Beersheva şi Petah Tikvah.

Noul Centru de Excelenţă întăreşte capacităţile de cercetare şi dezvoltare ale "EMC" în Israel, care fuseseră anterior gestionate în diverse locaţii din regiunea centrală a Israelului. El se alătură unei reţele globale de Centre de Excelenţă ale "EMC" în Statele Unite, China, Egipt, India, Irlanda şi Rusia care se concentrează pe securitate, virtualizare, managementul informaţiilor şi managementul conţinutului corporatist.

Start-up-urile din Israel care au fost achiziţionate şi asimilate de "EMC" includ Kashya, care oferă soluţii de replicare a datelor şi CDP (continuous data protection - protecţie continuă a datelor), nLayers, soft-ware pentru detecţia şi maparea automată a diverselor aplicaţii care rulează pe sistemele informatice, ProActivity, soluţii software pentru analiza şi procesarea automată a proceselor de afaceri, şi Zzettapoint, care oferă soluţii de optimizare a bazelor de date.

Unele dintre investiţiile "EMC" în Israel, cum ar fi Kashya, s-au extins la nivel internaţional, crescându-şi vânzările de 10 ori. Altele s-au integrat foarte bine cu cei 50.000 de angajaţi ai "EMC", ajutând la păstrarea şi securizarea datelor băncilor şi ale firmelor de biotehnologii.

Orna Berry: "Israelul a ajutat în procesul de recuperare de după 11 septembrie"

"Fără contribuţia inovaţiilor israeliene la < EMC >, lumea de după 11 septembrie ar putea arăta puţin altfel în prezent. Contribuţiile < EMC > Israel au condus la o gestiune a dezas-trelor semnificativ îmbunătăţită", consideră Orna Berry, membru fondator al industriei tehnologiei avansate a Israelului. Berry este vice-preşedinte "EMC" şi director general al Centrului de Excelenţă din Israel începând din Ianuarie 2010.

"Cu privire la inovaţiile în domeniul securităţii informaţiei, s-a anunţat recent că RSA, Divizia de securitate a < EMC >, a oprit peste 500.000 de atacuri cibernetice în 185 de ţări. Aceasta ar echivala cu 7,5 miliarde dolari în costuri scutite de instituţiile financiare", spune Berry.

Inovaţia israeliană, spunea ea, a fost esenţială în menţinerea integrităţii datelor în timpul recuperării post-dezastru. Acest lucru înseamnă capacitatea de a stoca şi a menţine o înaltă calitate de date care ar putea necesita recuperare - o situaţie cu care s-au confruntat mai multe companii la momentul 11 septembrie, atunci când serverele au căzut.

Orna Berry spune: "Companiile care au avut sisteme de copii de siguranţă şi sisteme de recuperare în caz de dezastru de la < EMC > au fost primele care şi-au revenit". A ajuta mega-corporaţiile să revină la un sentiment de normalitate a fost posibil ca urmare a "integrităţii şi arhitecturii sistemelor dezvoltate de inginerii israelieni".

După spusele lui Berry, israelienii sunt buni la conceperea de algoritmi sofisticaţi care comprimă şi asigură integritatea datelor în informatica distribuită. Acest domeniu necesită un echilibru fin între matematică şi informatică.

Berry spune că meritul pentru transformarea companiei dintr-o firmă de extensii de memorii într-un lider în domeniul stocării îi revine antreprenorului israelian Moshe Yanai, care a lucrat pentru "EMC" în Massachusetts la sfârşitul anilor 1980.

Yanai a ajutat la crearea unui nou segment de piaţă la "EMC", spune Berry. În primul rând, a lucrat la dezvoltarea Symmetrix "EMC", considerat a fi cel mai de succes sistem de stocare pentru computerele de astăzi.

Ştiinţa interfeţei dintre computere şi viaţă

Orna Berry a amânat să se alăture industriei informatice din Israel până când a considerat că aceasta a devenit suficient de matură. "Ştiam că va veni timpul şi voiam să mă alătur < forţelor > în momentul în care urma să devină mai distractiv", a precizat Orna Berry.

Pe timpul celor 10 ani pe care i-a petrecut în SUA, Berry a beneficiat de o bursă la RAND Corporation şi după aceea a lucrat la Systems Development Corporation, care a fost cumpărată mai târziu la Burroughs şi care s-a unit cu Sperry pentru a forma UNISYS.

"Când am venit pentru prima dată în Statele Unite, nu aveam de gând să urmez informatica. Încercam să lucrez într-un mod fezabil în genetică şi informatică, încercând să utilizez modele din medicină legate de evoluţia genetică", spune Berry, adăugând că "sistemele informatice erau insuficiente la vremea respectivă".

În prezent, Orna Berry lucrează la dezvoltarea instrumentelor necesare pentru a gestiona volume de date mari şi complexe -- Big Data.

Computerele nu vor înlocui creierul uman

Punctul unde chimia, fizica şi biologia se intersectează cu computerele este un subiect de cercetare foarte interesant", consideră Orna Bery. Prin munca sa în decursul anilor, ca singura femeie care a lucrat ca savant-şef al Ministerului Israelian de Industrie, Comerţ şi Muncă, Berry a fost capabilă să îşi folosească cunoştinţele sale în industria tehnologiilor evoluate şi de biotehnologii din Israel.

În ciuda experienţei sale vaste cu computerele, Berry crede în continuare că ele "nu sunt un înlocuitor pentru mintea umană. Totuşi, ele pot analiza volume masive de date pentru a descoperi dacă anumite rezultate obţinute de ştiinţă pot fi replicate".

Fulger printre nori

În prezent, "EMC" în Israel lucrează la dezvoltarea tehnologiei de stocare flash, prin intermediul unui nou proiect numit Lightning (Fulger), bazat pe cloud computing. Conform şefului "EMC" din Israel, Berry îşi va duce echipa către noi orizonturi, conducând câteva dintre cele mai bune minţi din domeniul ingineriei din Israel înspre viitorul "cloud computing".

Acest articol a fost realizat cu sprijinul ambasadei Israelului în România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb