Ortodoxia, canal diplomatic între Rusia şi România

A.S.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 25 noiembrie 2016

Ortodoxia, canal diplomatic între Rusia şi România

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, primit de Patriarhul Daniel

Întâlnire la Moscova între Patriarhul Kirill si Mitropolitul Nifon

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost primit, în această săptămână, de Patriarhul Daniel, potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române. Oficialul rus a apreciat autoritatea morală a Bisericii în promovarea valorilor religioase şi în apărarea familiei tradiţionale şi a menţionat necesitatea manifestării solidarităţii cu acele comunităţi creştine din diferite zone ale lumii care sunt în pericol şi, în special, cu creştinii din Siria.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a menţionat relaţiile frăţeşti dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, mai ales în lumea de astăzi, aflată într-un profund proces de secularizare, care afectează în primul rând generaţiile tinere.

Patriarhul Daniel a apreciat, de asemenea, importanţa dezvoltării relaţiilor culturale şi spirituale dintre România şi Federaţia Rusă, cu scopul promovării mai intense a valorilor creştine în lumea contemporană.

La începutul acestei săptămâni, arhiepiscopul Târgoviştei, IPS mitropolitul Nifon, a fost primit de către patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe a Rusiei, la reşedinţa patriarhală de la Mănăstirea Danilov din Moscova, cu ocazia la aniversării Patriarhului Moscovei şi al întregii Rusii, care a împlinit 70 de ani.

La eveniment au fost prezenţi preşedintele rus, Vladimir Putin şi cel belarus, Aleksandr Lukaşenko, reprezentanţii a 15 biserici ortodoxe, întregul înalt cler al Bisericii Ortodoxe Ruse ca şi liderii spirituali ai altor confesiuni spirituale din Rusia.

Mitropolitul Kiril i-a spus mitropolitului Nifon: "Cu toate că în relaţiile noastre bilaterale avem şi neconcordanţe, bisericile noastre surori menţin conts Cred că relaţiile şi dialogul dintre preoţii noştri ar putea să fie o modalitate bună pentru susţinerea relaţiilor bilaterale în această perioadă dificilă".

Exprimându-şi regretul că patriarhul Daniel nu a putut veni, patriarhul Rusiei a spus: "Sper foarte mult că în viitorul apropiat patriarhul Daniel să aibă posibilitatea să vină la Moscova, iar eu să vin la Bucureşti".

Mitropolitul Nifon a transmis la rândul său dorinţa Preafericitului Daniel de a-l vedea la Bucureşti pe patriarhul Kiril, adăugând că prioritatea BOR este solidaritatea şi entitatea ortodoxiei înşişi:

"Noi credem că anumite deosebiri de vederi care sunt mai degrabă nuanţe pot fi depăşite fără nici un fel de probleme şi aş vrea să subliniez aprecierea pe care noi o avem faţă de Sanctitatea Voastră, pentru că ştiţi să afirmaţi ortodoxia de o manieră evidentă".

La finalul întrevederii, mitropolitul Nifon a declarat, potrivit Radio Romania Actualităţi: "S-au afirmat legăturile istorice care au existat şi noi dorim să existe şi acum şi în viitor între bisericile noastre ortodoxe, pentru că ortodoxia este factorul care uneşte foarte multe popoare. Ortodoxia totdeauna uneşte şi nu dezbină şi această idee a fost accentuată într-un mod cu totul special. Participarea aici, la Moscova, a fost un prilej de afirmare a ortodoxiei. Este un moment aniversar de suflet, dar în acelaşi timp de trăire în duhul ortodoxiei universale".

Valeri Kuzmin, fost ambasador în Republica Moldova, a fost numit şef al misiunii diplomatice ruseşti la Bucureşti în luna iunie.

Academia din Creta a găzduit, în vara acestui an, lucrările Marelui Sinod Ortodox, primul după o pauză de 1100 de ani. Din cauza unor disensiuni, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă a Georgiei , Biserica Ortodoxă Bulgară şi Patriarhia Antiohiei nu au mai participat la lucrări.

În cadrul Sfântului şi Marelui Sinod au fost discutate următoarele şase teme majore : 1. Misiunea Bisericii Ortodoxe în lumea contemporană; 2. Diaspora ortodoxă; 3. Autonomia şi modul ei de proclamare; 4. Taina căsătoriei şi impedimentele ei; 5. Importanţa postului şi respectarea lui astăzi; 6. Relaţiile Bisericilor Ortodoxe cu ansamblul lumii creştine.

A existat şi un mesaj al Marelui Sinod către "poporul ortodox şi toţi oamenii de bună voinţă" în care s-a subliniat că: prioritatea majoră a acestor lucrări a fost proclamarea unităţii Bisericii Ortodoxe; explozia fundamentalismului din sânul diferitelor religii reprezintă expresia unei religiozităţi morbide; dialogulul cu celelalte culte creştine, fără compromisuri, este foarte important; biserica nu face niciun fel de politică; actuala criză ecologică se datorează unor cauze morale şi spirituale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. .... actuala criză ecologică se datorează unor cauze morale şi spirituale. 

    ?! nici industria, nici politicul nu sunt pe acolo; intradevar biserica nu face "politica". 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb