OTP Asset Management lansează "Outlook 2020"

A.I.
Macroeconomie / 22 ianuarie 2020

OTP Asset Management lansează "Outlook 2020"

OTP Asset Management România a lanseat, miercuri, analiza de piaţă "Outlook 2020", ajunsă la a IV-a ediţie, care prezintă retrospectiva economică globală şi locală a anului 2019 şi aşteptările managerilor de portofoliu cu privire la oportunităţile de investiţii şi perspectivele macroeconomice pentru anul 2020, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Potrivit sursei citate, ideile centrale abordate de analiza de piaţă "Outlook 2020" presupun: evitarea recesiunii la nivel global, în 2020; relaxarea politicilor monetare ale băncilor centrale care vor continua şi pe parcursul anului 2020; creşterea economică în ţara noastră, care va încetini până la nivelul de 2,7% în 2020; inflaţia în România va reveni la un nivel de 3% pe parcursul anului 2020; credibilitatea şi succesul consolidării fiscale vor determina dacă presiunea asupra cursului de schimb EUR/RON şi a curbei randamentelor se va menţine în viitor; economisirea automată regulată, este soluţia pe termen lung care poate diminua riscurile şi optimiza creşterile de capital.

"În 2020, ne aşteptăm la o încetinire suplimentară a economiei mondiale, însă fără motive care să indice o recesiune la nivel global. Evoluţiile recente sugerează că este posibil să vedem eliminarea unei părţi din incertitudinea care a determinat declinul înregistrat pe parcursul anului 2019. Posibilitatea plecării dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană, printr-un Brexit "dur", a scăzut în mod semnificativ după acordul premierului Boris Johnson cu UE şi după victoria decisivă a conservatorilor în alegerile parlamentare din Marea Britanie. În plus, a existat o anumită îmbunătăţire a comerţului sub forma unui acord comercial de faza 1 între China şi SUA, deşi aici nu putem spune că pericolele sunt evitate complet.", transmite comunicatul.

Conform analizei, în 2019, s-a observat o schimbare marcantă a politicilor Băncii Central Europene către o direcţie mai relaxată, care este puţin probabil să se schimbe în viitorul apropiat.

"Inflaţia este încă mult sub ţintă, atât în SUA, cât şi în Zona Euro. Relaxarea notabilă a politicilor monetare ale băncilor centrale în 2019 vor continua şi pe parcursul anului 2020. Acest fapt sprijină creşterea economică globală prin reducerea costurilor împrumutului, atât pentru sectorul privat, cât şi pentru guverne. Cu toate acestea, pe parcursul anului 2020, vor apărea noi surse de incertitudine politică, dacă privim spre alegerile prezidenţiale americane, unde rezultatul este departe de a fi sigur. Este important de spus că cea mai mare economie a lumii, cea a SUA, a cunoscut cea mai lungă expansiune din istoria economică înregistrată, începând cu iulie 2019, când a depăşit expansiunea de 120 de luni din perioada 1991-2001.", se arată într-un comunicat.

Astfel, unul dintre motivele pentru care expansiunea economiei SUA a atins această vârstă respectabilă, este lipsa aparentă de exces pentru consum şi investiţii care a caracterizat majoritatea perioadelor anterioare ale ciclului economic. Zona Euro a fost "omul bolnav" al economiei globale în 2019, în mod paradoxal, în ciuda faptului că sectorul privat al acesteia are cea mai solidă situaţie a bilanţului dintre marile economii.

"În 2020, ne aşteptăm la o îmbunătăţire treptată a situaţiei economice a zonei euro iar, în ceea ce priveşte România, ne aşteptăm la o încetinire a creşterii economice pe parcursul anului 2020.", menţionează surs citată.

Totodată, creşterea economică a ţării noastre ar putea fi de aproximativ 2,7% în 2020, întrucât se aşteaptă ca politica fiscală să se înăsprească în conformitate cu intenţia pe termen lung a noului guvern de a ajunge la un deficit de 3%.

"Creşterea mai mică a salariilor şi scăderea nivelului ocupării forţei de muncă în sectorul public vor influenţa negativ consumul. Cu toate acestea, începând cu luna septembrie 2020 majorarea semnificativă a pensiilor va începe din nou să alimenteze cheltuielile casnice. În plus, creşterea exporturilor va încetini", estimează în analiza "Outlook 2020".

De asemenea, indicele preţurilor de consum din ţara noastră este de aşteptat să scadă rapid anul viitor, cu toate că există riscuri consistente în această privinţă.

"În aceste condiţii, ne aşteptăm că inflaţia va reveni probabil la aproximativ 3% în anul 2020.

Pe lângă planurile deja anunţate de reducere a ocupării forţei de muncă publice, sunt necesare şi alte măsuri pentru reducerea deficitului sub 3%", informează analiştii.

Politica fiscală a devenit un factor de risc major al economiei româneşti, o problemă care va rămâne pe tapet pe parcusul următoarei perioade de timp. Credibilitatea şi succesul consolidării fiscale vor determina dacă presiunea asupra cursului de schimb EUR/RON şi a curbei randamentelor se va menţine în viitor.

"Anul 2019 a fost unul excepţional pentru toate clasele de active. Fie că vorbim de preţul aurului şi materii prime, de indicii de Obligaţiuni (în RON, EUR sau USD, suverane sau corporative) sau de indicii de acţiuni locali şi internaţionali, toţi aceştia au înregistrat creşteri susţinute. Pentru anul 2020 rămânem pozitivi, atât pe obligaţiunile denominate în USD, cât şi pe cele denominate în EUR. Credem că obligaţiunile corporative şi cele ale ţărilor emergente -precum România - au pe termen mediu un potenţial mai mare de câştig faţă de obligaţiunile cele mai sigure (rating A, AA, AAA). De asemenea, ne aşteptăm ca principalii indici bursieri internaţionali să evolueze ascendent pe parcursul anului, dar ne aşteptăm la momente de volatilitate ridicată.", se precizează în comunicat.

În ceea ce priveşte piaţa din România, sursa citată consideră că, în pofida creşterii din 2019, acţiunile româneşti sunt în continuare ieftine din punct de vedere al nivelului indicatorilor financiari. În România, după o creştere a indicelui BET de peste 30% în anul 2019, indicatorul P/E ratio (Price to Earnings Ratio) nici măcar nu şi-a depăşit media multi-anuală. Astfel, putem spune că această apreciere a preţului acţiunilor româneşti din ultimul an este susţinută de creşterea mult mai mare a profiturilor acestor companii.

"De fiecare dată când vorbim despre estimări asupra evoluţiei pieţelor financiare trebuie să ţinem seama că există o serie de riscuri semnificative care pot determina modificări puternice la nivelul pieţelor. Din punctul nostru de vedere, am identificat o serie de riscuri semnificative care pot afecta evoluţiile pieţelor financiare: războiul comercial şi creşterea economică globală; evoluţiile politice din SUA şi Europa (alegerile prezidenţiale din SUA); creşterea continuă a inegalităţii sociale şi mişcările populiste; conflictele armate şi războaiele îngheţate.

Analiştii OTP Asset Management România au concluzionat că, avand în vedere contextul actual, cea mai bună abordare pentru clienţi este aceea a economisirii/investiţiei pe termen lung, recurente, prin intermediul fondurilor de investiţii.

"Credem că fondurile de investiţii reprezintă o soluţie viabilă de economisire pe termen lung şi vor aduce în continuare randamente net superioare altor produse de economisire clasice.", a conchis sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb