OUG privind prorogarea constiturii completurilor de trei judecători în apel, adoptată de Senat

S.B.
Politică / 22 martie 2021

OUG privind prorogarea constiturii completurilor de trei judecători în apel, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră legislativă decizională, un proiect iniţiat de Guvern care vizează asigurarea unui interval de timp "rezonabil" pentru pregătirea sistemului judiciar în vederea aplicării prevederilor referitoare la soluţionarea apelurilor în completuri formate din trei judecători, informează Agerpres.

Proiectul de lege, care vizează aprobarea OUG nr. 215/2020, are ca obiect de reglementare unele măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, în sensul suspendării aplicării prevederilor art. 54 alin. 23 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv, astfel încât să se asigure un interval de timp rezonabil pentru pregătirea sistemului judiciar pentru aplicarea prevederilor legale referitoare la soluţionarea apelurilor în completuri formate din trei judecători, se arată în raportul întocmit de comisia de specialitate.

"Prevederea iniţială, care ar trebui să intre în vigoare, privea o compunere de trei judecători. Având în vedere că o astfel de măsură ar fi bulversat activitatea instanţelor, nefiind în situaţia în care să aibă resursa umană necesară pentru compunerea completurilor în judecarea cauzelor în apel în structura de trei judecători, ministrul Justiţiei a iniţiat OUG nr. 215/2020, pe care Comisia juridică a Senatului, în calitate de Cameră decizională, a adoptat-o, a dat un raport favorabil fără amendamente, prin urmare susţinem şi votul la plen asupra raportului pentru proiectul de lege de aprobare a Ordonanţei de urgenţă", a precizat senatorul Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice.

La rândul său, senatorul USR PLUS Cristi Berea a spus că este "absolut necesară" amânarea acestei măsuri. "Să ne asigurăm mai întîi că avem oameni suficienţi şi bine pregătiţi pentru a pune în practică această măsură", a evidenţiat el.

"O lege de organizare a legii judiciare care presupune resurse umane adiţionale trebuie să fie neapărat precedată de măsuri care să asigure disponibilitatea acestor resurse. Altfel, propunerea devine o piedică în înfăptuirea actului de justiţie. În acest moment, justiţiabilii se confruntă cu ceea ce CEDO numeşte durate nerezonabile ale proceselor, pe româneşte mor cu dreptatea în mână, pentru că procesele durează ani de zile", a susţinut senatorul USR PLUS.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a acuzat "incapacitatea crasă" organizatorică "a celor care conduc astăzi CSM şi Ministerul Justiţiei".

"Colegul de la USR ne-a adus aminte, deşi vrem să uitam acest lucru, de o incapacitate crasă organizatorică a celor care conduc astăzi CSM şi Ministerul Justiţiei. Noi acum suntem în situaţia de a emite o lege pentru că, timp de un an de zile, Guvernul nu a reuşit să aducă resursa necesară sistemului judiciar pentru a creşte calitatea actului de justiţie", a afirmat Cazanciuc.

"Schemele de personal ale instanţelor judecătoreşti sunt subdimensionate, cu consecinţe în ceea ce priveşte aplicarea de la 1 ianuarie 2021 a dispoziţiilor privind judecarea apelurilor în completuri formate din trei judecători, de natură să pună în dificultate funcţionarea sistemului judiciar în ansamblu, fiind necesară luarea urgentă a unor măsuri legislative în scopul asigurării bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public. (...) Aplicarea modificărilor legislative menţionate va avea un impact suplimentar asupra creşterii încărcăturii de cauze pe judecător şi a duratei de soluţionare a proceselor", se explică în expunerea de motive, potrivit Agerpres.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Când se roboti - digitalizează JUSTIȚIA ??? . DE JOS PÂNĂ SUS : E INJUSTIȚIE , de la milițian la number one !!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb