OVIDIU NICOLESCU, CNIPMMR: "Majoritatea întreprinderilor luptă pentru supravieţuire"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2014

"Majoritatea întreprinderilor luptă pentru supravieţuire"

Evoluţia sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii se înscrie într-o notă predominantă de supravieţuire, înregistrând o uşoară dezvoltare, după cum ne-a spus Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Potrivit domniei sale, doar 20% din întreprinzători apreciază că mediul de afaceri este favorizant, o cincime din reprezentanţii IMM-urilor sunt de părere că, la noi, sunt condiţii normale de supravieţuire, restul întreprinderilor considerând că mediul de afaceri este neutru sau chiar defavorizant.

Printre problemele majore cu care se confruntă IMM-urile se regăseşte accesul la resursele financiare, creditele fiind de 2-3 ori mai scumpe în ţara noastră decât în statele civilizate şi putând fi accesate într-o perioadă de 2-3 luni, ne-a precizat domnul Nicolescu.

Preşedintele CNIPMMR ne-a mai spus că un alt obstacol în calea dezvoltării firmelor mici şi mijlocii este intensificarea concurenţei străine, peste jumătate dintre IMM-uri întâmpinând dificultăţi în menţinerea cotei de piaţă.

Birocraţia şi corupţia sunt alte probleme identificate în rândul întreprinderilor, pe piaţa noastră existând de 2-3 ori mai multe plăţi la buget, comparativ cu alte ţări, acest lucru presupunând timp suplimentar şi cheltuieli mai mari pentru societăţile comerciale.

"În aceste condiţii, remarcăm faptul că nici firmele nu acordă o atenţie deosebită proceselor de pregătire şi inovare, mai puţin de 50% dintre firmele româneşti investind substanţial în procesul de inovare", potrivit domnului Nicolescu.

Domnia sa susţine că majoritatea întreprinderilor luptă pentru supravieţuire, context în care 20% dintre acestea îşi propun să îşi amplifice activitatea, circa 60% vor să îşi păstreze activitatea la acelaşi nivel, în jur de 15-16% consideră că este nevoie de diminuarea activităţii, iar restul firmelor intenţionează să se desfiinţeze.

Cu toate acestea, cele circa 600.000 de firme din sectorul IMM contribuie cu peste 70% la PIB, ne-a spus Ovidiu Nicolescu, adăugând: "Întreprinderile mici şi mijlocii constituie cel mai mare angajator, totalizând în jur de 1,8 milioane de salariaţi. Ratele de înfiinţare şi dizolvare a întreprinderilor sunt similare cu cele de anul trecut, la sfârşitul acestui an având cu circa 20.000-30.000 de firme mai mult decât în 2013".

Soldul net de IMM-uri active economic ar trebui să depăşească pragul de 670.000 de firme, potrivit Strategiei Guvernamentale pentru dezvoltarea IMM-urilor şi îmbunătăţirea mediului de afaceri - Orizont 2020. Guvernul consideră că obţinerea unui spor de circa 41,23% al numărului de IMM-uri active economic, în următorii aproximativ şapte ani, constituie un obiectiv strategic realist.

În ceea ce priveşte densitatea IMM-urilor, atingerea acestei ţinte strategice înseamnă funcţionarea a circa 36 de întreprinderi la o mie de locuitori în 2020, faţă de 21,94 de firme la mia de locuitori în 2012, conform Eurostat.

Guvernul nostru consideră că va trebui să avem peste 3,2 milioane de angajaţi în IMM-urile active din economie.

Strategia din domeniu stabileşte politica Guvernului României pentru următorii şapte ani cu privire la sprijinirea creşterii extensive şi intensive a sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, cu accent pe sporirea numărului de întreprinderi active la nivel local şi pe pieţe externe de interes, dar şi pe creşterea densităţii IMM-urilor, în special în zonele unde aceasta se situează sub media europeană, în vederea diminuării disparităţilor regionale actuale.

Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism (DIMMMAT) a fost desemnat de Guvern să elaboreze şi să monitorizeze implementarea prezentei strategii, orientată pe termen mediu, respectiv trimestrul IV 2014 - 31 decembrie 2020.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta-i situatia reala a economiei romanesti, iar guvenul n-are nici stiinta, nici abilitatea de a imbunatati lucrurile. Macar sa aiba decenta sa nu le inrautateasca si mai rau...

    si spuneti-i sa le faca firmelor care au ajuns in insolventa si au credite la BCR. Acelasi lucru pe care l-a facut cu Oltchim si anume sa inscrie creantele in bilantul ERSTE Bank. Daca sunteti timid va ajut eu :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb