Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, consideră că Taxa pe Valoarea Adăugată trebuie să scadă de la 24% la 19%, deoarece acest lucru ar duce la accelerarea investiţiilor şi, implicit, la îmbunătăţirea mediului de afaceri.
Domnia sa a menţionat: "Susţinem cu tărie diminuarea TVA de la 24% la 19%, deoarece acest demers ar contribui la amplificarea investiţiilor. Creşterea TVA la 24% nu a făcut altceva decât să decapitalizeze firmele, să crească preţurile şi să crească inflaţia. Impactul creşterii TVA-ului a fost unul negativ, deoarece nu s-a realizat în prealabil un studiu de impact. În România, există 1.300 de firme mari şi peste 500.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, acestea din urmă fiind cele care duc sectorul economic înainte. Din păcate, mediul de afaceri din 2014 nu a înregistrat progrese faţă de mediul de afaceri din 2013, însă întreprinzătorii români rămân optimişti şi încrezători în viitor şi, de aceea, autorităţile trebuie să ia măsurile necesare pentru sprijinirea acestora".
Potrivit "Cartei Albe a IMM-urilor din România" - ediţia 2014, citată de Agerpres, 4 din 10 întreprinzători au apreciat că mediul de afaceri aferent anului 2014 a fost unul stânjenitor şi doar 1 din 10 l-au considerat favorizant. "Peste 95% dintre întreprinzătorii români au afirmat, în cadrul studiului, că intenţionează să îşi dezvolte afacerile sau să le păstreze la acelaşi nivel, doar aproximativ 5% dintre întreprinzători dorind să închidă afacerea sau să o vândă. Tocmai de aceea, este nevoie de crearea unui mediu de afaceri favorabil, dar şi de valorificarea oportunităţilor de finanţare din programul de relansare economică a Uniunii Europene. În plus, guvernanţii ar trebui să pună accent pe stimularea creării de locuri de muncă în sectorul privat şi pe reducerea fiscalităţii", a adăugat preşedintele CNIPMMR.
• Andrei Gerea: Vrem să facem, la sfârşitul anului, o evaluare a programelor implementate
Ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, Andrei Dominic Gerea, a declarat, ieri, că intenţionează să realizeze, la sfârşitul anului, o evaluare a programelor implementate de instituţia pe care o conduce, pentru a vedea unde este nevoie de creşterea finanţării.
"Vrem să facem, la sfârşitul lui 2015, o evaluare a programelor pe care le-am implementat, pentru a vedea unde trebuie să creştem finanţarea şi unde trebuie să o scădem. Este necesar să ne orientăm pe zonele cele mai eficiente, cu rezultate cât mai bune", a spus Gerea.
În ceea ce priveşte finanţarea destinată întreprinderilor mici şi mijlocii, şeful de la Energie şi-a exprimat speranţa că băncile vor continua să scadă dobânzile, pe fondul efortului pe care îl face Banca Naţională a României.
"Carta Albă a IMM-urilor din România" - ediţia 2014 a fost la lansată de CNIPMMR în parteneriat cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, având la bază un eşantion reprezentantiv de 1.375 de întreprinzători. Documentul reprezintă atât o radiografie a evoluţiei IMM-urilor din România, cât şi a contextului socio-economic în care acestea îşi desfăşoară activitatea, cu accent asupra performanţelor de ansamblu, comerciale, financiare, inovaţionale şi sociale.