Gigantul american Procter&Gamble a vândut fabrica de detergenţi de la Timişoara grupului german Dalli, care produce mărci private, au declarat reprezentanţii P&G.
"P&G a semnat un contract care vizează transferul fabricii de detergent de la Timişoara grupului german Dalli. Transferul include atât fabrica, cât şi toate utilajele şi bunurile P&G din fabrică, cu excepţia liniei de producţie a înălbitorului ACE, care a constituit obiectul unui contract de transfer anterior", a spus Cornelia Sofronie, Communications Senior Manager în cadrul P&G, citată de Mediafax.
După finalizarea contractului, fabrica din Timişoara va continua să producă pentru P&G detergent de rufe pentru următorii trei ani şi detergent de vase pentru următorii doi ani, a adăugat reprezentantul P&G, care nu a oferit detalii financiare în privinţa acordului, invocând motive de confidenţialitate.
P&G producea la Timişoara detergenţi pentru rufe sub brandurile Ariel, Tide şi Bonux, dar şi detergent de vase Fairy, pe care le livra atât pe plan local, cât şi la export, în ţările din regiune.
Procter & Gamble este prezent în România din 1992, iar în 1995 a achiziţionat fabrica de detergenţi şi înălbitori Detergenţi SA Timişoara, investiţia iniţială depăşind 40 de milioane de dolari.
În 2010, Procter&Gamble (P&G) a inaugurat la Urlaţi, în judeţul Prahova, o fabrică de şampoane şi produse de îngrijire a părului, în care au fost investiţi peste 100 de milioane de dolari, aceasta fiind şi prima investiţie greenfield a grupului american în România. Fabrica are patru linii de fabricaţie, trei de şampoane şi una de balsam de păr, iar 90% din producţie este destinată exportului.
În acest sens, P&G concesionase 25 de hectare, pe care le-a cumpărat ulterior pentru 3 milioane euro. La momentul deschiderii fabricii, compania arăta că terenul va asigura spaţiul necesar pentru o viitoare extindere a capacităţii de producţie, manifestându-şi interesul de a aduce şi alte produse pentru a fi fabricate la Urlaţi. De altfel, surse din administraţia locală au declarat că producătorul are în plan să construiască la Urlaţi un depozit şi încă o fabrică.
În acest an, firma Fater S.p.A., deţinută în comun de P&G şi Tenimenti Angelini S.p.A, a preluat controlul asupra "Afacerii ACE", producătorul şi distribuitorul clorului marca ACE, de la fabrica Detergenţi SA, deţinută de P&G. Firma "Afacerea ACE" se ocupă cu fabricarea, ambalarea, distribuirea, promovarea şi vânzarea produselor pentru îngrijirea ţesăturilor marca "ACE" şi era deţinută de producătorul Detergenţi SA Timişoara, societate din cadrul grupului american Procter&Gamble (P&G).
P&G mai este prezent în România şi printr-o divizie de marketing.
În august, gigantul american anunţa că intenţionează să vândă sau să renunţe la circa 100 de branduri, în următorii doi ani, pentru a reduce costurile şi a se concentra pe cele mai importante linii de produse.
Cele 70-80 de branduri care vor rămâne în portofoliul P&G au reprezentat 90% din vânzări şi peste 95% din profitul companiei din ultimii trei ani, declara directorul general al companiei, A.G. Lafley.
De altfel, cel mai recent anunţ este vânzarea Duracell către Berkshire Hathaway în schimbul acţiunilor deţinute de fondul de investiţii la P&G.
Potrivit datelor de pe site-ul companiei, Dalli Group produce detergenţi de rufe, de vase şi produse cosmetice sub marcă privată în şapte fabrici situate în Germania, Olanda, Spania şi Austria.