PACHET DE FINANŢARE DE PÂNĂ LA 75 MILIARDE DE EURO Portugalia va cere ajutor financiar Uniunii Europene

Ziarul BURSA #Internaţional / 8 aprilie 2011

Jose Socrates

Jose Socrates

Portugalia va cere asistenţă financiară Uniunii Europene (UE), după ce criza politică a împins costurile de finanţare la niveluri record, devenind astfel al treilea stat din zona euro care apelează la ajutor internaţional.

Premierul demisionar portughez Jose Socrates a declarat într-un dis-curs televizat: "Am încercat totul, dar am ajuns în situaţia în care, dacă n-am lua această decizie ar veni ris-curi pe care nu ni le putem permite. Guvernul a decis să ceară ajutor financiar Comisiei Europene".

Portugalia are în vedere un pachet de finanţare de până la 75 de miliarde euro, potrivit unor oficiali UE.

Randamentele obligaţiunilor portugheze au crescut după ce Socrates a anunţat, pe 23 martie, că demisionează, Parlamentul respingând propunerile sale de reduceri bugetare. Premierul conduce în prezent un guvern cu puteri limitate până la alegerile din 5 iunie.

Portugalia s-a împrumutat miercuri, de un miliard de euro de pe pieţele financiare, reuşind să plaseze întreaga ofertă propusă investitorilor, însă dobânda plătită a crescut puternic faţă de licitaţiile de luna trecută, de la 4,3% la aproape 6%. Randamentul titlurilor cu maturitatea la 12 luni a crescut la 5,902%, de la 4,331% acum trei săptămâni, în timp ce dobânda pentru împrumuturile pe şase luni a urcat la 5,117%, de la 2,984% la începutul lunii martie.

Socrates nu a dat detalii legate de pachetul de finanţare de care statul are nevoie.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că este pregătit să ajute Portugalia dacă va fi necesar. "Pieţele financiare au analizat îndelung ideea unui program de salvare pentru Portugalia. Situaţia a fost anticipată de toată lumea, cu excepţia, se pare, a guvernului portughez", a afirmat Paul Donovan, analist la UBS.

Detalii ale pachetului de salvare ar putea fi stabilite la reuniunea miniştrilor de Finanţe din UE care va începe vineri în Godollo, în apropierea Budapestei. La întâlnire va participa şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Până în prezent, criza datoriilor din zona euro a forţat Grecia şi Irlanda să ceară ajutor instituţiilor financiare internaţionale.

Statele Unite merg pe un drum similar cu Grecia şi Portugalia în privinţa bugetului

Statele Unite merg pe un drum similar cu cel parcurs de Grecia şi Portugalia în privinţa deciziilor bugetare, a declarat economistul-şef al grupului financiar american Wells Fargo, John E. Silvia, citat de CNBC.

"Desfăşurarea evenimentelor din Grecia şi Portugalia seamănă foarte mult cu ce se întâmplă în SUA. Doar personajele au nume diferite", a afirmat el.

Avansul economic moderat, anticipat de majoritatea analiştilor pentru Statele Unite, nu va putea genera venituri din taxe suficiente pentru a finanţa pe termen lung cheltuilelile cu salariile.

"Trebuie să ajungem la anumite înţelegeri în privinţa reevaluării promisiunilor făcute de foşti politicieni în privinţa acestor salarii. Statele Unite se află într-o poziţie foarte dificilă. Nu suntem economia dominantă. Ritmul de creştere s-a temperat. Capacitatea noastră de a finanţa aceste costuri este limitată", a spus economistul.

În Congresul american, reprezentanţii partidelor Republican şi Democrat negociază finanţarea guvernului federal pentru ultimele şase luni ale anului fiscal 2011, iar în lipsa unei decizii până la sfârşitul zilei de vineri, o parte a instituţiilor din subordinea executivului îşi vor sus-penda activitatea.

Datoria publică totală a Statelor Unite a depăşit 14.000 miliarde de dolari la sfârşitul anului trecut, după ce a crescut cu 72% într-un interval de cinci ani.

Costul datoriilor Spaniei a scăzut

Spania a vândut, ieri, obligaţiuni pe termen de trei ani în valoare de 4,13 miliarde de euro, la un cost mai mic decât la emisiunea precedentă, după ce Portugalia a anunţat că va solicita ajutor financiar din partea Uniunii Europene, potrivit Mediafax. Randamentul mediu al obligaţiunilor a atins 3,568%, comparativ cu nivelul de 3,592% de la emisiunea unor obligaţiuni cu maturitate similară din 3 martie, a anunţat Trezoreria spaniolă. Cererea a depăşit oferta de 1,79 ori, comparativ cu 3,04 ori la emisiunea precedentă.

Vânzarea obligaţiunilor, la câteva ore după ce premierul portughez Jose Socrates a anunţat că va cere UE sprijin financiar, a reprezentat un test pentru încrederea investitorilor, în condiţiile în care Goldman Sachs a prognozat că procesul de extindere a crizei datoriilor suverane se va opri la Portugalia. Spania încearcă să se distanţeze de aşa-numitele state periferice din zona euro şi aplică în acest scop cele mai drastice măsuri de austeritate bugetară din ultimele trei decenii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb