Pachetul turistic Ceauşescu

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 13 februarie 2013

Pachetul turistic Ceauşescu

Braşovul, locul unde dictatorul a devenit comunist cu adevărat

Puţini ştiu că, la 18 ani, Nicolae Ceauşescu a fost condamnat într-un proces care a avut loc la Braşov, în clădirea de vizavi de magazinul Star, unde a învăţat pentru prima dată o limbă străină şi a devenit membru al Partidului Comunist Român

Ministrul Turismului Maria Grapini vrea să aducă vizitatori străini "pe urmele lui Ceauşescu", şi să transforme locurile prin care a trecut fostul cuplu prezidenţial în obiective turistice. "În orice ţară, astfel de obiective ar fi exploatate ca atracţii pentru turişti, iar la noi nu sunt băgate în seamă sau sunt lăsate să se distrugă. Cred că turiştii străini ar fi foarte interesaţi să urmeze un astfel de traseu", a declarat Maria Grapini.

Locul în care a devenit comunist cu adevărat

Cel mai spectaculos obiectiv din Braşov pentru un astfel de circuit ar putea fi clădirea în care a func­ţionat Casa Judeţeană de Pensii, vizavi de Magazinul Star, şi în care acum mai bine de şapte decenii funcţiona Închisoarea Centrală a Braşovului. Prea puţini ştiu că de fapt, la Braşov, Ceauşescu a devenit pentru prima dată membru al Partidului Comunist Român, iar la Braşov s-a decis viitoarea sa carieră politică. Pentru militanţii comunişti, închisoarea reprezenta un nou examen. În aproape trei ani, Ceauşescu a trecut prin două puşcării. Şase luni, din februarie până în august 1936, Nicolae Ceauşescu a stat la Închisoarea Centrală din Braşov. Ajunsese acolo împreună cu ceilalţi comunişti din Prahova, arestaţi odată cu el, acuzat de propagandă împotriva statului. Imobilul nu mai păstrează mai nimic acum din acele vremuri, în prezent, în incinta sa desfăşurându-şi activitatea mai multe instituţii.

În închisoarea de la Braşov Ceauşescu, asemenea celorlalţi deţinuţi comunişti, a primit lecţii de limba franceză de la un profesor, Mihailovici. Aici el a trecut şi tes­tul că este un comunist adevărat care nu a trădat şi merită statutul de activist. "La Braşov, în 1936, am fost încadrat în partid", scria el în autobiografia din 1945. Semn că trecuse cu bine de evaluările superiorilor. În prezent, în respectiva clădire este secţia de Patrimoniu Naţional a Muzeului Judeţean de Istorie, dar îşi au sediul şi alte instituţii.

Oficialii au încurcat clădirile

O altă clădire care ar putea fi obiectiv turistic în "circuitul ceauşist" este actualul Centrul Militar Zonal, comisariatul de pe strada Lungă. În respectiva clădire, Ceauşescu a fost judecat în 1936, pentru infracţiunea de propagandă împotriva Statului. Pe atunci, era Tribunalul Militar al Corpului 5 de Armată. După 50 de ani de la procesul în care fusese condamnat la doi ani şi şase luni pentru propagandă comunistă, capii judeţului Braşov l-au dus pe Ceauşescu să viziteze sala în care a fost judecat. Dintr-o eroare de documentare, activiştii au aranjat o sală omagială în clădirea în care astăzi se află Judecătoria. Când a intrat, Ceauşescu a făcut o criză de nervi şi a cerut să fie dus în locul unde a fost cu adevărat judecat şi condamnat. Câţiva dintre soldaţii care se aflau în dormitoare au rămas blocaţi când în uşă a apărut chiar Comandantul Suprem. După tărăşenie, şeful Comisiei Judeţene pentru Educaţie Socialistă şi şeful Muzeului de Istorie au fost demişi.

Vilele unde se relaxa iarna sau la vânătoare

Alături de aceste două mari simboluri, pe lista obiectivelor care ar putea intra în acest circuit turistic se numără mai multe vile din judeţ, unde soţii Ceauşescu se relaxau în timpul liber. Vila de la Cioplea era reşedinţa de iarnă a familiei. Nicolae Ceauşescu prinsese gustul vânătorilor de la unul dintre colegii de Comitet Central, Ion Gheorghe Maurer, cel care îl sprijinise atunci când a fost ales în fruntea ţării, în 1965, aşa că atât această vilă, cât şi cea de pe DN 1, intre Dârste şi Timişul de Jos, erau frecventate de acesta atunci când venea alături de familie sau de bunii prieteni la o partidă de vânătoare. Amândouă obiectivele sunt în continuare protejate de ochii trecătorilor cu garduri înalte, exact ca pe vremea când dictatorul le frecventa.

Un loc aparte la acest capitol este şi Poiana Braşov, mai exact terasa restaurantului "Ursul" aflată, pe atunci, la capătul aleii pe care a fost ridicat şi complexul "Favorit", de unde i-a fost furnizat lui Ceauşescu cel mai mare exemplar de urs brun, pe care acesta l-a vânat pentru a depăşi recordul dictatorului sârb Iosip Broz Tito. Astăzi blana lui Lache, care a înregistrat 687,79 puncte, cele mai multe din lume, pentru un trofeu de acest fel, este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada, animalul fiind împuşcat de Ceauşescu în 1983 într-o pădure din Harghita.

Tot la capitolul vânătoare, în apropiere de Braşov, în circuitul "Ceauşescu" ar putea intra şi cabana de vânătoare a ceauşeştilor de la Bâlea Lac. Cabana Paltinu, cum se numeşte acum, a fost dată în func­ţiune în 1972, având iniţial 10 camere de locuit, una pentru cabanier şi una pentru ofiţerii de securitate. A fost reabilitată în 2008, fiind construiţi peste 600 de metri pătraţi de suprafaţă utilă cu camere pentru turişti şi personal, un apartament, saună şi sală de fitness. Aceasta a fost introdusă în circuitul turistic, ca multe altele din ţară, care au fost vândute deja, iar, anual, se obţin deja bani frumoşi de la cei, care, de exemplu, sunt dispuşi să plătească o mie de lei pentru o noapte chiar în patul în care au dormit şi soţii Ceauşescu.

Cum cred autorităţile că Ceauşeştii ar putea aduce turişti în România

Realizarea unui traseu "Ceauşescu" în România ar putea include localitatea Scorniceşti (unde s-a născut Nicolae Ceauşescu), închisoarea de la Doftana (unde fostul lider comunist a fost încarcerat), balconul de la care Ceauşescu şi-a ţinut ultimul discurs (în fosul sediu al Comitetului Central), Sala Palatului unde erau organizate congresele PCR, vilele de protocol de la Neptun şi Snagov, vila Ceauşescu din Timişoara sau cabana de vânătoare de la Pişchia, locul în care Ceauşescu îl invita la partide de vânătoare de mistreţi pe Broz Tito, preşedintele Iugoslaviei.

Nu este pentru prima dată când autorităţile din România se gândesc să exploateze turistic trecutul comunist al ţării. În 2011, fostul ministru al Turis­mului Elena Udrea avea o propunere similară: "Din punct de vedere turistic, este un lucru extraordinar sa exploatezi locurile pe unde a trăit ultimul dictator, mare dictator din Europa de Est. Avem locul unde a fost împuşcat. Au păstrat zidul şi noi vrem să punem şi locul unde a sfârşit familia Ceauşescu, locuinţele unde au stat. E de mare interes, oamenii au trecut de furia asta cu dictatorul... Pentru cei din afară este nemaipomenit", declara Udrea la acea vreme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb