Pădurile, făcute şvaiţer prin retrocedări anapoda: 100.000 de hectare

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 martie 2010

Pădurile, făcute şvaiţer prin retrocedări anapoda: 100.000 de hectare

Guvernul încearcă acum să repare golurile apărute în fondul forestier al statului

Din lipsă de bani, statul propune proprietarilor schimbul de terenuri

În prezent, unele păduri ale statului sunt înconjurate de cele private. Totodată adevărate enclave de proprietăţi au răsărit în mijlocul lor

Statul încearcă să redevină prprietar pe terenurile fores-tiere care au fost retrocedate, de multe ori abuziv, în ultimii 20 de ani.

Măsura are drept ţintă suprafeţele care sunt acum în mijlocul unor domenii ale statului. De multe ori, retrocedările s-au făcut anapoda, creând un adevărat şvaiţer printre pădurile statului. Acum, Guvernul intenţionea-ză să refacă aceste proprietăţi ale statului pentru a putea fi gospodărite eficient.

În lipsa fondurilor pentru achiziţii, soluţia găsită de către autorităţi este schimbul de terenuri cu actualii posesori, ale căror proprietăţi au devenit adevărate enclave în interiorul pădurilor statului.

După unele statistici, găurile apărute în cele 6,4 milioane de hectare ce formează fondul forestier naţional, însumează o suprafaţă de peste 100.000 de hectare.

De-a lungul timpului, acest lucru a generat mari probleme atât în campaniile de împădurire ale statului, cât şi din pricina faptului că unii proprietari privaţi, ale căror domenii sunt localizate chiar în mijlocul celor publice, nu s-au sinchisit să nu defrişeze şi ce nu le aparţinea.

Rapoartele publice confirmă existenţa unor nereguli: 350.000 de hectare de pădure sunt neadministrate, 175.000 de metri cubi de material lemnos au fost puse ilegal în circulaţie, iar numărul de inespectori este prea mic în raport cu suprafaţa de supravegheat.

Directorul general al Romsilva, Valerian Solovăs-tru, ne-a declarat: "Din păcate, anul acesta nu avem suficiente fonduri pentru a începe negocierile cu proprietarii privaţi pentru achiziţia acestor enclave.

Banii pe care îi avem la dispoziţie vor fi orientaţi preponderent spre împăduriri, însă vom încerca să rezolvăm şi această problemă prin procedura schimbului de teren".

Oficialul Romsilva a exemplificat că aceste enclave presupun fie terenuri ale statului înconjurate de cele private, fie invers, în care porţiuni de teren private se regăsesc în interiorul domeniului public.

Cum s-a ajuns aici şi de ce ce este necesară comasarea suprafeţelor?

Dorel Fechete, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Păduri, ne-a explicat: "Enclavele au apărut datorită retrocedărilor. Beneficiarii au fost fie acele persoane care au avut în posesie în trecut acele terenuri, fie cele care au intrat în posesia lor prin compensare, în interiorul domeniului statului, cu toate că nu au avut niciodată titlul de proprietate acolo. Sunt situaţii în care, în urma retrocedărilor, statului i-au mai rămas suprafeţe de teren înconjurate de cele private, fapt ce crează anumite probleme".

La rândul său, Ioan Sbera, liderul Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România, consideră că acest proces trebuie finalizat pentru că Romsilva are nevoie de noi suprafeţe pentru împădurit, iar conform spuselor sale, la un moment dat, deficitul de teren ar fi fost de 6000 de hectare.

Nu în ultimul rând, alţi pădurari vorbesc despre existenţa unor situaţii în care retrocedările s-au făcut nelegal, beneficiarii de teren fiind persoane care nu au avut niciodată nimic de revendicat, dar totuşi au intrat în posesia unor terenuri în pă-durile statului.

În tentativa de uniformizare a domeniului public, nu este exclus să apară şi situaţii în care statul să facă schimb de terenuri tocmai cu astfel de proprietari, fapt ce riscă să transforme o iniţiativă bună, în legiferarea unui abuz.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb