Palada îşi cere scuze la o uşă încuiată

MAKE
Ziarul BURSA #Media-Advertising / 20 august 2014

Palada îşi cere scuze la o uşă încuiată

O victorie răsunătoare a înregistrat breasla ziariştilor în disputa cu Mirel Palada, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care, sub presiunea premierului Victor Ponta, în urma unei scrisori primite de la Clubul Român de Presă (CRP), şi-a cerut scuze pentru pamfletul postat pe pagina personală Facebook, în care îi persifla acid pe ziariştii "obiectivi, deci anti-guvernamentali" (după cum s-a exprimat acolo).

Sunt ziarist şi-mi place ca ziariştii să fie victorioşi.

Ziariştii.

N-am mai auzit nimic de Clubul Român de Presă (CRP), de o sută de ani.

Mai există?

Nu ştiu.

Site-ul internet al CRP este "în construcţie" (adică, nu funcţionează), iar Clubul n-am auzit să se mai fi manifestat în vreun fel, de la admiterea forţată a firmelor lui Adrian Sârbu, în calitate de "membru fondator", scop pentru care Cristian Tudor Popescu a siluit Statutul organizaţiei, la care, pe atunci (prin 2001), era preşedinte.

Ulterior, "Gândul" (cu dificultăţi financiare) al lui Cristian Tudor Popescu a devenit organ de presă al lui Adrian Sârbu (cu surle şi fanfare, s-a transformat în "portal" pe internet, pierzându-şi corpul fizic de publicaţie tipărită), iar Indira Crasnea, o ziaristă de la "Mediafax"-ul lui Adrian Sârbu, l-a substituit pe Cristian Tudor Popescu la preşedinţia Clubului.

De atunci, Clubul Român de Presă, dintr-o organizaţie de frunte a breslei ziariştilor, a devenit nimeni.

Cel puţin, eu unul nu ştiu să mai fie cineva.

Citesc scrisoarea trimisă de Clubul Român de Presă premierului Victor Ponta:

"Libertatea de exprimare este un drept constituţional şi fundamentul filosofiei profesiei de jurnalist, dar şi al funcţionării civilizate a societăţii, iar folosirea sa iresponsabilă poate împinge spre situaţii critice."

Mă întreb ce poate să însemne "fundamentul filosofiei profesiei de jurnalist"?

Cred că nimic.

Cred că este o aglomerare de vorbe "radicale", pe care autorii scrisorii le deversează, fără nici o cugetare anterioară, în absenţa definirii noţiunii de "jurnalist", în absenţa sensibilităţii la alăturarea celor două noţiuni "profesie" şi "jurnalist", fără nici o idee despre "filosofia jurnalismului" şi cu atât mai puţin, despre ceea ce înseamnă "fundamentul unei filosofii".

Nu mă apuc, acum, să ţin un curs de filosofia jurnalismului; mă limitez să observ, doar, că libertatea de exprimare nu are nici o legătură cu "fundamentul filosofiei profesiei de jurnalist", ci este un scop, pentru care breasla ziariştilor din toată lumea luptă neîncetat.

Vorba lui Palada: "pufoşilor"!

În absenţa site-ului CRP, am avut curiozitatea să examinez ce se află scris pe Wikipedia, despre CRP:

"Prin activităţile desfăşurate, CRP îşi desfăşoară activitatea în vederea realizării unor activităţi pentru a promova profesionalismul, valorile morale ale jurnalismului şi răspunderea socială a celor care activează în acest domeniu". http://ro.wikipedia.org/wiki/Clubul_Rom%C3%A2n_de_Pres%C4%83#cite_note-1

Sublinierile îmi aparţin.

Ştiu că oricine poate să scrie în Wikipedia, dar suspectez că autorul textului acestuia face parte din structurile Clubului Român de Presă, pentru că este improbabil să te apuci să deschizi un capitol despre Clubul Român de Presă, fără să fii cumva implicat.

Incapacitatea discursivă şi intelectuală ilustrate de textul din Wikipedia, prezintă o chimie asemănătoare cu preţiozitatea găunoasă a scrisorii adresate premierului.

Din acest punct de vedere, Mirel Palada este, fără tăgadă, superior.

Chit că mă bucur că a fost silit să-şi ceară scuze, mă întreb cui a cerut scuze?

Îl cred pe Palada, că uşa de la Clubul Român de Presă era încuiată.

Mirel Palada, Facebook, 14 august

"Cum apare câte un subiect politic care învârtoşează spiritul bejboinic în opinanţi, de zici că-i catastrofă şi dezastru mondial, cum mai scot capul câte doi-trei-zece-douăzeci, depinde de intensitatea subiectului, de bezmetici acoperiţi de pe lista mea care îşi fac seppuku comunicaţional şi trântesc cu cuvintele anti-guvernamentale în baltă propagandistică la mine pe wall. Şi uite aşa mai frigem nişte purceluşi anti-guvernamentali la proţap şi le dăm block şi mai bem o bere în cinstea sufletelor răposaţilor care nu mai este. În seara asta era unul care acum era reporter la Gândul, iar inainte fusese la Hotnews, şi care făcea clăbuci cu spume la mine pe pagină. Ce plăcere să-l execut electric! Câtă îndemânare am să omor prin blocare ziariştii obiectivi, deci anti-guvernamentali. Pufoşilor, nici nu ştiţi câtă plăcere îmi provocaţi".

18 august

"Stimate domnule prim-ministru Victor Ponta,

Vă scriu cu îngrijorare în legătură cu atitudinea exprimată recent pe o reţea de socializare de către consilierul dumneavoastră, domnul Mirel Palada faţă de jurnalişti, în general, pornind de la cazul special al unui coleg de la portalul Gândul, parte a Mediafax Group (membru al Clubului Român de Presă).

Domnul Palada, care îndeplineşte atribuţiile purtătorului de cuvânt guvernamental, recidivează într-un fel care arată că este inadecvat poziţiei şi responsabilităţilor sale publice şi care face deservicii majore comunicării între guvernul unei ţări membre a Uniunii Europene şi comunitatea jurnaliştilor.

Cred că limbajul domnului Palada este inacceptabil şi străin standardelor funcţiei pe care o ocupă temporar şi serviciului public pe care este însărcinat să-l îndeplinească.

Libertatea de exprimare este un drept constituţional şi fundamentul filosofiei profesiei de jurnalist, dar şi al funcţionării civilizate a societăţii, iar folosirea sa iresponsabilă poate impinge spre situaţii critice.

Domnule prim-ministru,

Apreciez că prezentarea de scuze publice de către domnul Palada este un gest necesar, care ar semnifica întoarcerea spre o dorită normalitate.

De asemenea, cred că măsurile care ar putea fi luate în interiorul guvernului, în spiritul unor relaţii funcţionale jurnalişti-autorităţi, sunt binevenite.

Eu şi colegii din Clubul Român de Presă ne rezervăm dreptul de a urmări acest caz precum şi deciziile pe care le veţi lua".

Indira Crasnea, preşedintele interimar al Clubului Român de Presă

Facebook Mirel Palada, 19 august, ora 14

Clubul Român de Presă şi-a arătat recent îngrijorarea faţă de maniera în care m-am exprimat la sfîrşitul săptămînii trecute pe Facebook.

Apreciez preocuparea dînşilor privind relaţia dintre instituţiile publice şi jurnalişti şi le ofer scuzele publice pe care le-au solicitat.

Prezint scuzele mele publice tuturor celor care s-au simţit ofensaţi de felul în care m-am exprimat pe pagina personală de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnalişti.

Comunic aceste scuze publice aici, pe pagina mea personală de Facebook, din două motive.

Pe de o parte, pentru că subiectul a pornit de aici, semn că este un loc suficient de public, dat fiind că la fel de public a fost considerat şi cînd s-a stîrnit incidentul.

Pe de altă parte pentru că deocamdată nu este nimeni la Clubul Român de Presă să pot înmîna documentul în format fizic, şoferul comunicându-mi că uşa e încuiată. Voi continua eforturile de a face să parvină la dînşii şi scrisoarea în format tipărit.

Al vostru ca de obicei, Mirel Palada, Inevitabil Turambar

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Mirel e un diminutiv, prin sufix... Un diminutiv de la nimic. Un mod hipocoristic de a evidentia un nonsens. Un eufemism al vidului din capul lui. Un calcul infinitesimal aplicat unei particule elementare. Cine e Mirel?!? E neplacut sa te injure Nimeni, vorba lu' Polifem...

    ... a fost intemeiat prin 1996 la initiativa si pe banii unui cazino evreiesc... Aurelia Ulici - nevasta aluia care a semnat contractul prin care se arenda o cladire de patrimoniu, Tinu, Tatulici, Carciog... Cu complicitatea trioului de ziaristi din aparatul lui Emil Constantinescu - Teodorescu, Berteanu, Trandafir... Cu mult cash varsat cu darnicie si fara chitanta... La ce va asteptati?!?

    Un om cu o asemenea gandire si atitudine NU are ce sa caute in guvern, iar pm Ponta, tolerandu-i in continuare prezenta da dovada de slabiciune si de lipsa de respect fata de natiune (si nu numai fata de breasla ziaristilor asa cum s-a scris - pentru ca mass media este interfata natiunii cu politicul, un fel de ambassador al natiunii la curtea clasei politice). Se dovedeste ca avem inca o paiata in politica noastra la nivel inalt.

    1. Asta vreau sa sugerez: ca relatia guvern-presa este o relatie intre doua paiate, transformind spatiul national in circ.

      Piine, mai putin. 

      E mai bun circul

      Se chema Circul de Stat... sau e mai nimerit Statul de Circ?!?

    Tipul e haios.

    “Prezint scuzele mele publice tuturor celor care s-au simtit ofensati de felul in care m-am exprimat pe pagina personala de Facebook zilele trecute la adresa unor jurnalisti.” 

    Are un mod interesant pentru a-si ascunde gindurile. Mesajul ascuns pare a fi: mai da-va-n colo de basisti, ca prea ati napadit ca paduchii cimpiile insorite si inverzite ale presei libere si independente. 

    Orice analiza, oricit de sumara, scoate in evidenta faptul ca rar mai gasesti o publicatie independenta. Inexplicabil, cu PSDul la putere, media este basista si... de dreapta. Sursele de alimentare cu bani ale acestor jurnalisti par a nu fi fost smintite. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb