PÂNĂ ÎN 2020 UE alocă 20 miliarde euro pentru promovarea inteligenţei artificiale

R.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 16 ianuarie 2019

INACO: "Concurenţa globală este acerbă, SUA şi China au depăşit demult şi cu mult investiţiile europene în domeniu, iar Europa vrea să recupereze"

Comisia Europeană alocă un buget de 20 de miliarde de euro, până la sfârşitul anului 2020, pentru promovarea utilizării şi dezvoltării inteligenţei artificiale (IA) în statele membre, prin intermediul unui plan european coordonat de acţiune, publicat în decembrie 2018, a transmis, ieri, INACO - Iniţiativa pentru Competitivitate.

Potrivit lui Andrus Ansip, vicepreşedintele pieţei unice digitale, "IA nu este un capriciu, ci reprezintă chiar viitorul nostru".

Majoritatea statelor europene se află acum în dezbateri, alături de factori de decizie politică, oameni de ştiinţă, inventatori, cercetători, reprezentanţi ai industriei, cadre didactice universitare din domeniu, pentru a trasa regulile privind viitorul IA în UE, cu ţintă strategică explicită: "IA fabricată în UE", susţin reprezentanţii INACO, precizând: "Concurenţa globală este acerbă, iar SUA şi China au depăşit demult şi cu mult investiţiile europene în acest domeniu. Europa vrea să recupereze".

Inteligenţa artificială (IA) presupune modelarea inteligenţei umane, a mişcărilor şi a reacţiilor fiinţelor vii în general, ca parte esenţială în construcţia maşinilor inteligente.

Economiile şi oraşele viitorului sunt inteligente (smart), în care acţiunile locuitorilor vor putea fi monitorizate prin IA pentu asigurarea securităţii, deservirea cu utilităţi, produse şi servicii etc., mai arată INACO, potrivit căreia, în 2017, de pildă, în Marea Britanie a fost făcută prima arestare în baza recunoaşterii faciale realizate de roboţi dotaţi cu IA.

Reprezentanţii INACO mai trans-mit: "Potenţialul IA în afaceri şi în administraţie este uriaş, de la agricultură până la sănătate. Alături de automatizare şi blockchain, IA va avea un impact uriaş asupra pieţei muncii (...). Dar România nu are, încă, nicio strategie de profil".

Astfel, conform INACO, CE cheamă fiecare stat membru ca să-şi elaboreze propriile strategii naţionale în domeniul IA, până cel târziu la mijlocul anului curent, definind explicit domeniile de investiţii şi planurile proprii de acţiune; să dezvolte parteneriate public-private în domeniul IA; să contribuie la dezbaterea UE pentru crearea noului Fond pentru IA cu scopul sprijinirii firmelor nou-înfiinţate şi a celor aflate în faza de extindere şi dezvoltare; să se conecteze cu principalele centre mondiale din domeniul IA şi să contribuie la dezvoltarea unei reţele de centre europene de excelenţă în domeniul IA şi al tehnologiei blockchain.

"La nivelul UE, reglementarea inteligenţei artificiale este una dintre cele mai mari provocări politice cu care legiuitorii europeni se vor confrunta în următorul mandat, 2019-2024. Primăvara anului 2019 este punctul de cotitură. Grupul de experţi ai Comisiei Europene va publica în martie 2019 ultimele orientări ale UE privind etica inteligenţei artificiale (IA). Acelaşi grup de experţi lucrează la un raport pentru stimularea investiţiilor publice şi private în IA în UE, care va apărea în mai 2019, termen care se suprapune cu publicarea actualizată a «Directivei privind conformitatea produselor», inclusiv a produselor bazate pe tehnologiile alimentate cu IA, şi cu viziunea strategică asupra viitorului Uniunii Europene în ansamblu, prezentată la Sibiu", mai atrag atenţia membrii INACO.

Totodată, aceştia au adăugat că, din păcate, niciun român nu participă la acest Grup de experţi, deşi ţara noastră are experţi în acest domeniu.

De asemenea, INACO subliniază că nu are cunoştinţă de existenţa, la nivelul instituţiilor publice, a vreunei dezbateri publice oficiale cu mediul privat, academic, cu inventatorii sau cu societatea civilă pentru crearea Strategiei României în domeniul IA, deşi INACO s-a oferit să participe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb