PÂNĂ ÎN PREZENT, Oresa: Fondurile de investiţii au plasat, în România, 3 miliarde euro

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 noiembrie 2011

Cornel Marian, managing director Oresa Ventures: "Evaluările afacerilor se fac în funcţie de potenţialul de creştere al acestora. Mulţi antreprenori români au încă în cap ofertele pe care le-au primit în 2007-2008."

Cornel Marian, managing director Oresa Ventures: "Evaluările afacerilor se fac în funcţie de potenţialul de creştere al acestora. Mulţi antreprenori români au încă în cap ofertele pe care le-au primit în 2007-2008."

Fondurile de investiţii au plasat trei miliarde de euro în România până acum şi mai au disponibili un miliard de euro pentru a prelua companii de pe piaţa locală, dar nu au loc tranzacţii pentru că antreprenorii români ţin încă la preţ, a declarat Cornel Marian, managing director Oresa Ventures.

Domnia sa a precizat, citat de Mediafax: "Fondurile de investiţii sunt mult mai prezente în România decât este perceput. Au investit până acum în România trei miliarde de euro şi mai sunt peste un miliard de euro disponibili să intre în România. Nu au loc tranzacţii pentru că există încă un decalaj între aşteptările vânzătorilor şi cele ale cumpărătorilor. Aşteptările de creştere ale afacerilor ar trebui reaşezate în următorii ani pentru că întreaga decadă probabil vom vorbi de austeritate, nu doar în România, de taxe mari, de guvern implicat".

În opinia sa, toate acestea vor afecta potenţialul de creştere a businessului. "Evaluările afacerilor se fac în funcţie de potenţialul de creştere al acestora. Mulţi antreprenori români au încă în cap ofertele pe care le-au primit în 2007-2008. Şi nouă ne este greu să acceptăm că am cumpărat în 2008 o afacere cu un anumit business plan, iar acum riscăm să nu mai obţinem nici măcar banii investiţi dacă nu schimbăm complet modelul de business. Trebuie să aruncăm la coş acel business plan şi să facem unul complet nou", a afirmat reprezentantul Oresa, fond suedez de investiţii care cotrolează o serie de investiţii în România, printre care poducătorul de vopseluri Fabryo şi cel de materiale de construcţii Somaco Grup Prefabricate.

În cazul Somaco, achiziţionat în 2008, cu doar două zile înainte de căderea Lehman Brothers, Marian spune că dacă ar fi întârziat cinci minute cu tranzacţia probabil că ar fi cumpărat-o cu ju-mătate de preţ.

Compania a plătit 32,5 milioane de euro pentru sucursalele Somaco de la Adjud, Buzău şi Roman, reunite ulterior în cadrul companiei Somaco Grup Prefabricate.

"Am fost nevoiţi să schimbăm business planul. Am mai pus 10 milioane de euro, am mai cumpărat doi competitori, iar pentru acest an avem o creştere de 56% pe prefabricate, dar din achiziţii, consolidare. Unii antreprenori trăiesc încă în 2007-2008, sunt şi unii care înţeleg noile condiţii, realitatea şi ştiu că business-ul trebuie să meargă mai departe şi au nevoie de cash", a adăugat Marian.

Oresa Ventures este focalizată pe investiţii private, care activează în România şi în Europa Centrală şi de Est din 1995.

Marian spune că Oresa are în administrare fonduri în valoare de 200 de milioane de euro şi ţinteşte investiţii în valoare de 15-20 de milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb