Ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a declarat, în cadrul unei emisiuni televizate, că până la finalul anului 2015, pe actualul cadru financiar, doreşte ca ţara noastră să atingă un grad de absorbţie a fondurilor europene de 80%.
"Este un nivel fezabil. A nu se înţelege că este foarte uşor. Este încă nevoie de foarte multe inginerii legale în sistem, pentru că administraţia încă trebuie reformată. La nivelul anului 2014, planul este să terminăm reforma mare", a subliniat Teodorovici.
Potrivit ministrului, fondurile europene nerambursabile, puse la dispoziţia ţării noastre după aderarea la Uniunea Europeană, au fost îndelung prezentate ca fiind atuul numărul unu al României pentru "a câştiga bătălia cu sărăcia". "Sau ca fiind sursa numărul unu de finanţare a investiţiilor care să ne ajute să reducem din discrepanţele de dezvoltare care ne plasau în 2007 pe ultimele poziţii ale Uniunii Europene la capitole precum infrastructura de transport, sănătate, educaţie sau antreprenoriat mic şi mediu", a precizat oficialul.
"< < Ar fi putut să fie sau ar fi trebuit să fie > > sunt formulările corecte... pentru că în România nu s-a profitat de ocazie, aşa cum s-a întâmplat în ţări vecine precum Polonia sau Ungaria - ţări care şi-au reconstruit aproape din temelii infrastructura şi şi-au reformat instituţiile, folosind fondurile nerambursabile", a spus acesta. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a mai explicat, că, din păcate, România încă are de suferit din cauza administrării defectuoase din trecut.
De asemenea, el a menţionat că "începând cu acest an, beneficiarii care aplică pe fonduri europene nu vor mai depune tonele de hârtie despre care vorbeaţi şi dumneavoastră. Va fi simplificată foarte mult viaţa celor care depun pe fonduri europene. Pe de altă parte, pentru noi, ca administraţie, simplificăm, de asemenea, parte de final, de evaluare şi analiză".
"Aprobarea Ordonanţei 51/2014 este iarăşi un pas important. Prin această ordonanţă, am introdus conceptul de < < garanţie de bună conduită > >. Deja avem o primă analiză şi s-a redus cu o treime numărul de contestaţii, datorită acestui element. În toamnă promitem că vom avea un nou calup de modificări radicale pe zona de achiziţii publice, plecând de la partea de legislaţie dar şi de partea de instituţii în sine", a adăugat ministrul Teodorovici.