Pandemia a dus Buzăul pe primul loc în ţară la rata şomajului

Ana Felea
Miscellanea / 6 februarie 2021

Pandemia a dus Buzăul pe primul loc în ţară la rata şomajului

După un an greu, cu mii de buzoieni în şomaj tehnic şi alte câteva mii de persoane întoarse din străinătate şi fără un loc de muncă stabil în România, Buzăul ajunge în topul clasamentului privind rata şomajului. Astfel, potrivit ultimelor date publicate de Agenţia Naţională a Forţei de Muncă, judeţul înregistrează cea mai mare rată a şomajului din ţară, fiind totodată pe locul doi la capitolul şomeri neindemnizaţi.

Raportul ANOFM arată: "Cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului au fost atinse în judeţele: Buzău (7,84%), Vaslui (7,32%), Dolj (7,09%), Teleorman (6,52%), Galaţi (6,42%), Mehedinţi (6,38%), Olt (5,86%), Bacău (5,40%), Sălaj(5,24%) şi Suceava (5,10%)".

Cifre îngrijorătoare sunt înregistrate şi la nivelul municipiului Buzău unde numărul şomerilor s-a dublat în ultimul an, fiind cea mai mare creştere înregistrată în mediul urban. Trendul s-ar putea menţine şi în perioada următoare dat fiind faptul că sunt aşteptate şi alte disponibilizări la mai multe societăţi care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Buzău.

7.84%, cea mai mare rată din ţară

La final de an 2020, Buzăul a înregistrat cel mai ridicat nivel al ratei şomajului din ţară. Cu o rată de 7.84%, Buzăul s-a poziţionat după judeţe considerate cu un nivel scăzut de trai, precum Vaslui. În total, la nivelul judeţului sunt circa 13.500 de şomeri.

Raportul ANOFM mai arată: "Numărul de şomeri a crescut în 25 de judeţe, creşterile înregistrându-se în judeţele: Neamţ cu 1.312 persoane, Buzău cu 1.090 persoane, Vaslui cu 940 de persoane şi Dolj cu 529 de persoane. Rata şomajului a crescut în 25 de judeţe, creşterile înregistrându-se în judeţele: Neamţ cu 0,72pp, Vaslui cu 0,71 pp, Buzău cu 0,63 pp, Ialomiţa cu 0,36pp şi Mehedinţi cu 0,26pp".

La rândul lui, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău explică faptul că cei mai mulţi şomeri sunt neindemnizaţi: "În 2020, pe tot parcursul anului, 3.354 de persoane au intrat în şomaj indemnizat. Este vorba despre angajaţii care au rămas fără locuri de muncă şi care au intrat într-o formă de plată. Pe de altă parte, avem 11.527 de şomeri neindemnizaţi, cifră care ne duce pe acest nefericit de loc doi pe ţară al şomerilor neindemnizaţi. Aproximativ 67% dintre şomerii neindemnizaţi sunt persoane care nu ştiu să scrie sau să citească. Media de vârstă a acestui grup ţintă este de 35-38 de ani, ceea ce ar trebui să dea gândit şcolii româneşti pentru că din nefericire, în mediul rural, lipsa de ştiinţă de carte îşi face simţită prezenţa. Pe de altă parte, 8.000 de persoane şi-au găsit un loc de muncă în 2020".

Totodată, potrivit raportului ANOFM, judeţele cu cea mai mare pondere a şomerilor neindemnizaţi în numărul total al şomerilor sunt: Dolj (82,20%), Buzău (80,23%), Galaţi (80,19%), Satu-Mare (80,16%), Vaslui (80,08%), Teleorman (79,51%), Brăila (78,99%), Iaşi (77,73%) şi Vrancea (77,27%)".

În ceea ce priveşte zonele cu cel mai mare număr de şomeri, cifrele arată că primele trei comune din topul localităţilor din mediul rural sunt Vipereşti cu 371 de persoane fără un loc de muncă, Calvini cu 362 de persoane şi Mihăileşti cu 314 şomeri.

"Dacă am început anul 2020 cu o rată a şomajului de 6,58 %, vreau să spun că această cifră s-a menţinut până în luna octombrie inclusiv. Lunile noiembrie şi decembrie ne-au adus un număr mare de persoane în evidenţă. Sunt persoane plecate în străinătate şi care, spre finalul anului, au revenit în ţară şi a trebuit să le luăm în evidenţă" a explicat Ionel Tociu creşterea mare a şomerilor neindemnizaţi din aceste localităţi.

Număr dublu de şomeri în municipiul Buzău

O creştere spectaculoasă a fost înregistrată şi în municipiul Buzău. Astfel, dacă la finele lunii ianuarie 2020, municipiul număra puţin peste 500 de şomeri, astăzi numărul lor este dublu. Tociu spune că în 2020 pandemia şi-a făcut prezenţa şi au avut loc concedieri în unele societăţi, în timp ce trei mari firme au concediat colectiv sute de angajaţi. De altfel, municipiul Buzău înregistrează cea mai mare creştere a numărului de şomeri din toate oraşele din judeţ.

"Tot în decembrie, trei societăţi au concediat colectiv. Vorbim de fabrici de reciclare care au trimis în şomaj circa 150 de persoane. De asemenea, tot luna trecută s-a finalizat concedierea colectivă de la Ductil Steel, aproximativ 450 de persoane. Acest fenomen ne-a împins de la o rată de 6,58 la 7,84%. Vor fi disponibilizări şi în perioada următoare, însă nu vorbim de un număr mare de angajaţi. Este vorba despre doi-trei-cinci salariaţi, în general din filialele bancare", a mai spus Tociu.

O altă problemă scoasă în evidenţă, încă o dată, de directorul Tociu este lipsa acută a forţei de muncă calificată, criză care va persista şi în 2021.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu mai aberati!

    Nu pandemia a adus rata somajului in sus! 

    Se vede ce economisti avem la bursa! 

    Ascendentul persoanelor tinere ce intra in campul muncii si nu isi gasesc de munca plus simultan persoanele ce pierd locurile de munca (firmele care dau faliment cu mult inainte de impactul covit, caci curba randamentelor in piata se observa de mult). 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb