Papa Francisc a ales să ignore opinia lui Dumnezeu

MAKE
Ziarul BURSA #Cultură / 14 aprilie 2020

Papa Francisc a ales să ignore opinia lui Dumnezeu
MAKE

Catolicul iezuit Jorge Mario Bergoglio, adică Papa Francisc de la Roma şi musulmanul ahmadit Imran Khan, premierul Pakistanului au cerut într-un glas, în aceeaşi zi de duminică, să fie redusă datoria ţărilor sărace.

Papa a solicitat duminică, în mesajul de Paşte "Urbi et Orbi": "...să se reducă totodată sancţiunile internaţionale care frânează posibilitatea ţărilor destinatare să ofere un sprijin adecvat propriilor cetăţeni, iar toate statele să fie puse în condiţia de a face faţă necesităţilor mai mari ale momentului, reducând, dacă nu chiar anulând, datoria care apasă asupra bilanţului statelor mai sărace".

Argumentul său: "Isus înviat să dea speranţă tuturor celor săraci".

Nu ştiu cât de convingător sună asta în idiş.

Într-un mesaj TV difuzat în aceeasşi duminică, premierul pakistanez Imran Khan a spus: "Iniţiativa globală propusă [n.n.- de Pakistan, Secretarului general ONU] urmăreşte să pună bazele unei reduceri urgente a datoriilor ţărilor în curs de dezvoltare, la cererea lor şi fără condiţionări oneroase".

Argumentul său este ceva mai practic: că ţările extrem de îndatorate se confruntă cu o "lipsă de spaţiu fiscal" care le-a inhibat eforturile pentru a preveni răspândirea coronavirusului (parcă adie un abur de şantaj, nu-i aşa?, că, adică, dacă n-avem bani, atunci vă contaminăm).

Ambele intervenţii sunt oarecum utopice, căci este greu de crezut că vor stârni mai mult decât gesturi filantropice, chiar dacă premierul pakistanez vrea să iniţieze împreună cu ONU o platformă de coordonare a sprijinului primit de ţările slab dezvoltate.

Ambele intervenţii par să ignore că datoriile economiilor emergente sunt mult mai mici decât datoriile economiilor dezvoltate (la jumătate); adică, prin diminuarea datoriilor ţărilor sărace, cancerul financiar al lumii nu face decât să se dezvolte.

Dar cel mai dezamăgitor este că Papa Francisc pare să fi uitat Biblia, unde, în Leviticul/25, este configurată ceea ce iudeii numesc "Shmita", cu cele două Legi dumnezeieşti, Legea iertării şi Legea eliberării:

1. Legea iertării stabileşte obligaţii, la fiecare şapte ani (în anul sabatic): iertarea datoriilor; eliberarea celor deveniţi sclavi prin neplata datoriilor; returnarea tuturor garanţiilor aduse pentru împrumuturi nerambursate; pământul să rămână nelucrat întreg anul (situaţie pentru care sunt necesare economii, în cei şase ani care preced anul sabatic), iar roadele natural răsărite să fie lăsate la dispoziţia trecătorului întâmplător sau a fiarelor.

2. Legea eliberării intră în exerciţiu o dată la de şapte ori şapte ani sabatici (o dată la 49-50 de ani) şi stabileşte obligaţia reconstituirii proprietăţilor urmaşilor iudeilor intraţi în "Ţara Făgăduită", în acord cu ceea ce primiseră strămoşii, iniţial.

Creştinismul a eliminat specificul etnic conferit iniţial celor două Legi şi a universalizat Poruncile lui Dumnezeu (este vorba despre cele 613 Porunci).

Papa pare să fi uitat Poruncile, dar nu le-a uitat.

Când spune "reducând, dacă nu chiar anulând, datoria", Papa Francisc arată că, de fapt, cunoaşte litera Bibliei, - ştergerea ciclică a datoriilor - dar o consideră prea radicală şi se abate de la ea.

Se numeşte "adaptare la timpurile moderne" (un fel de "takkanah" rabinică).

Ce distanţă!

Cât de mărunt faţă de Papa Clement al V-lea, cel care, în Conciliul de la Vienne (Franţa), în 1312, a decretat drept eretic pe oricine afirma că dobânda la credit n-ar fi un păcat:

"Dacă într-adevăr cineva a căzut în eroarea să afirme în mod particular că practica împrumutului cu dobândă nu este păcătoasă, decretăm că trebuie pedepsit ca eretic".

Dar, înainte de 1312, Biserica creştină înregistrează o listă întreagă de intervenţii în combaterea împrumutului cu dobândă: Conciliul de la Niceea a înterzis împrumutul cu dobândă, între clerici, în 325 e.n.; sub Carol cel Mare (înainte de 814), Biserica creştină a lărgit interdicţia şi asupra mirenilor; al doilea Conciliu Lateran, de la 1139 (reacţie la consecinţele Schismei), a denunţat dobânda ca formă de furt, obligând la restituirea ei.

Abia apoi a urmat Clement al V-lea.

"Urbi et Orbi" înseamnă "către cetate (se subînţelege Roma) şi către lume", fiind binecuvântarea apostolică dată de papă cu anumite ocazii solemne.

Acum ar fi fost momentul pentru readucerea Poruncilor lui Dumnezeu din nou în atenţia lumii.

Dacă tot şi-a asumat utopia reducerii datoriilor (la acelaşi nivel spiritual cu un politician), reducere care, de fapt, n-ar rezolva problemele economico-financiare ale lumii, atunci măcar să fi promovat utopia radicală înscrisă în Biblie, care, deci, în opinia lui Dumnezeu, le rezolvă!

Opinia Cititorului ( 55 )

  1. Crestinismul nu e comunism, nici măcar o data la șapte ani.

    Make extrapolezi situații din istoria antică a iudeilor si din evul mediu , generalizând inacceptabil 

    Ce treaba are abolirea transformarii unui datornic în sclav cu un împrumutat contemporan X solvabil , dar care nu vrea să mai plătească. De ce să nu i se execute garanția ? 

    Din care știu eu răspunderea limitata a înlocuit încă din sec.19 închisoarea datornicilor. 

    Dacă cineva e solvabil si nu vrea să plătească împrumutul să i se execute garantia, altfel e un fur si , Hristos pe cruce, nu e prea indulgent fata de tâlharul care nu se căiește. 

    Dacă cineva împrumută un insolvabil atunci sa suporte consecințele . 

    Dar sunt multe texte in V testament în care se spune că Dreptul își plătește datoriile. 

    O altfel de lume nu poate exista , decat aceea în care ne onoram obligațiile, dacă nu suntem insolvabili. Altfel furăm unul munca altuia. 

    Dacă împrumut știind că , la un moment dat, statul sau / si băncile centrale îmi vor pausalizate împrumutul pe spinarea tuturor se cheama ca sunt fur si încalc decalogul

    Putem să le inducem oamenilor că e posibilă o astfel de lume, dar e o idee drăcească , nu crestina  

    1. Pe scurt: în nicio carte citita de mine nu scrie ca e o idee creștină să induci oamenilor că e bine să trăiască dincolo de mijloacele lor, ca din când în când , vor putea da teapa creditorilor sau MAI RAU guvernul, bancile centrale sau un guvern mondial va pausaliza datoriile lui X pe spinarea lui Y,. Z

      O astfel de lume nu e posibilă practic .punct 

      A pleda pentru o astfel de lume e ridicol ai periculos deopotrivă.

      Papa = Ciolacu

      Guvernul : cei care au veniturile afecta te de corona criza să nu plătească rate unnnr.de luni până se redresează 

      Ciolacu: nu domle, oricine vrea - chiar dacă îi cresc veniturile sau incasarile- să nu plătească rate si dobânzi până la sfârșitul anului ( ca să câștigăm noi alegerile și să îi furăm din nou:))) 

      Este Ciolacu ucenicul lui Hristos.

      Ridicol. 

      Vad ca esti foarte sigur pe tine.

      Crestinismul si comunismul promoveaza, amindoua, egalitarismul si principiul subsidiaritatii; in aceste conditii, poate sa mai stea prima ta fraza tolanita, ironica si increzatoare? 

      Make extrapoleaza situatii din istoria antica a iudeilor? 

      Pai, Leviticul/25 nu este o "situatie", ci un text si desi este de origine iudee antica, figureaza in Biblia ortodoxa contemporana, autorizata de Sinodul BOR - o "extrapolare" care, orice s-ar crede despre mine, totusi nu-mi apartine mie.

      In comentariul tau urmeaza o cearta cu umbra ta - eu n-am pomenit vreodata despre solvabilul care nu vrea sa-si plateasca datoria si aproape ca nu inteleg explicatiile, pentru ca nu-mi vine sa cred ca-mi explici ceea ce-mi explici, ca si cind ai avea ceva de explicat. 

      Vad ca te zguduie si ca esti prolific.

      Esti bun sa mai citesti o data articolasul?

      Nu de alta, dar este simplu si despre cu totul altceva. 

      Mda, am mai văzut că certati des si alti cititori, iete ca veni si randul meu.

      Dacă articolul e doar un... articolas si e despre altceva, care e scopul lui totuși, înafară de a certa cititorii, lucru complet neuzual? 

      1. nu atat articolul - știm levitic, papi medievali etc cât ce mi se pare că INDUCE 

      Mie mi se pare că induce o idee absurda: ca e creștinește să pausalizezi datorii - o metoda noua, inexistentă până la politicienii populisti de azi. 

      Asta mi se pare mie ca induce , chiar dacă în final numiti utopici pe cei doi .  

      2.apoi subliniam diferența dintre imprumutul camătă, cu dobânzi mari, cu răspundere personala - din trecut- și împrumutul ca furt nu e de acceptat. (Împrumut știind ,din start, ca o sa fentez) 

      Nu mi se pare că papa si Khan asta fac deosebirea între astea două . Ca si Ciolacu. 

      Pot să vă caut texte din biblie în care se spune ca Dreptul își plătește datoriile.

      În legătură cu Biblia, chiar și teologii accepta interpretarea si critica istorică: pur si simplu unele texte se refera la realități particulare, singulare si nu pot fi EXTRAPOLATE .

      Știința economică accepta si ea contextul istoric. 

      Nu toate împrumuturile sunt la fel deși poarta același nume , de împrumut. 

      Relațiile creditor-debitor au mai evoluat totuși în istorie. 

      Dvs vorbiți de DATORIE în sens anistoric, nediferențiat, cum o face si papa , ca pe ceva uniform si pe care Dumnezeu ar porunci să o ștergem la șapte ani. 

      Sper ca Make sa nu te mai certe, pentru ca n-are rost sa certe pe cineva care nu se stie ce spune.

      În economia moderna, actuala, creditul, adică traiul pe datorie e combustibilul de baza al funcționării societății. Daca tu, ca persoana fizica, ești cumpătat, pui deoparte, trăiești minimal, are grijă statul să-ți strice acest mic univers și împrumută el în contul tău, astfel încât să ajungi dator vândut prin delegare de datorie. De aceea de impozite și datorii nu scapi nici mort. De aceea vor să introducă cipul, că datoria sa fie direct atribuită oamenilor pe un cip individual. Pe langa taxele normale de plata, vei avea în fiecare an, datorie de anihilat. Cipul îți va asigura statutul de sclav pe viață adică vei avea în cârcă o datorie de care nu vei scăpa nici mort și care va fi biciul sub care va funcționa sclavul in societate. Fiind un dator-vandut, nu vei avea nicio clipă de libertate, vei lucra "la norma".

      Deci, chiar daca economisești, pui deoparte, nu scapi. Are grijă statul să nu scapi. 

      Câtă răutate și manipulare! Adică Papa s-a consultat cu Ciolacu sau Ciolacu i-a spus Papei cum să cuvânteze. E o mizerie să scrie cineva așa!

      Corect. Dar ți s-a părut cumva ca Make e creștin? in mintea lui poate exista si o altfel de lume.

      Si ce are a face?

      ...

      Pentru 1.5. Cum sa fii drept cand exista credite fictive si prin urmare ai datorii fictive.Nu vrei sa ne spui adevarul despre creditare, mai bine si cea mai mare escrocherie a lumii?

      Nu te mai supara degeaba. Autorul acestui articol are o credinta si o educatie. Nu se poate desprinde de ele. N.are cum. Ca noi toti de altfel.

    ...

    1. Terminati domne cu prostiile !!

      Papa stie ce vorbeste pt.ca vorbeste Dumnezeu prin el . 

      Eu am înțeles altceva din articol, dar mă rog, fiecare în funcție de ce bea dimineața la cina.

      Ideea e că orice iertare de datorie de face la schimb cu cedarea de resurse strategice. Nici acum nu va fi altfel. În Ucraina, pentru 8 miliarde de dolari, rostogolire de datorie, FMI a cerut clar și pe fața ca statul sa dea liber la teanzactionarea de terenuri agricole, astfel încât acestea să poată fi cumpărate de corporații. 

      da, si unii mai cred ca nebuni sunt aia de la sapoca. sa il acuzi pe om ca stie ce spune e ca si cum nu ii mai dai papagalului de mincare pe motiv ca nu are permis auto.

      ma de unde le scoateti p-astea cu Dummezeu vorbeste prin papa, popa, calugar, etc. ori vorbeste Dumnezeu cu fiercare dintre noi, ori cu niciunul. si oricum te-ai uita la situatie, intermediarii nu creaza decit haos si confuzie in comunicare

      vezi ca mai ai un papa, Ratzinger, si-a dat demisia. poate si opinia lui e importanta chiar daca e pe invers cu opinia lui Francisc.

    excelent articol.

    am ramas uimit.  

    Bravo d-le Make, incepe sa imi placa de dumneavoastra.

    Aveti un stil absolut inconfundabil de scriere, foarte placut mie. Scrieti mai des.  

    1. Corect!

    Dl Make a postat de fapt ceva foarte important.

    Adica : 

    - sa cautam sa fim oameni si sa ne ajutam macar la 7 ani aproapele aflat la greu, chiar daca e la greu din vina lui, 

    - o iertare de datorii, la 7, respectiv 7x7 ani, de fapt face bine tuturor si relanseaza activitatea.Se elibereaza resurse, se pun baze noi, speranța lucreaza, au posibilitatea sa castige multi.

    Anticii, evreii si primii crestini, au fost, se pare, mult mai înțelepți decat aproape asazisa elită de azi. 

    1. Un mecanism de "iertare" a datoriilor fara indoiala va exista, dar va fi o falsa iertare pentru ca va presupune, la schimb, cedarea de resurse. Adica, daca tu ai o datorie la mine de 10.000 lei sa spunem, eu te iert de acea datorie dar, in schimb, am dreptul sa ma instalez la tine in casa, cate un weekend pe luna, tu trebuie sa pleci de acolo si sa ma lasi sa ma desfasor.

      Nu exista pe lumea asta iertare neconditionata de datorii.. In istorie, in evul mediu si perioadele pre-industriale iertarile de datorii se faceau numai prin punerea in dependente de alta natura fata de stat sau clasele sociale detinatoare de avere. Cum ar fi: iobagii (care erau niste sclavi, dar le spunea iobagi) erau scutiti de claca dar.. ce sa vezi, primeau o bucata de pamant in administrare (bucuria lor) din exploatarea careia aveau de plata o datorie lunara, catre proprietarul de teren mai mare decat claca anterioara, deci pe total aveau doar un simplu sentiment de liberatate dar nu se scoteau cu nimic dpdv fianciar, din contra, plateau mai mult. Desprea asta e vorba.  

    daca Sanctitatea Sa, Papa Francisc, ar solicita imperativ, in numele Domnului, anularea datoriilor tarilor sarace?

    1. Nu pot fi facute orice fel de cereri, in numele Domnului, ci doar acelea care corespund Poruncilor Lui care figureaza in Biblie.

      In numele Domnului, Papa n-ar putea cere anularea datoriilor tarilor sarace, ci abolirea sistemului de creditare cu dobinda. 

      In numele Domnului, Papa ar mai putea cere anularea tuturor datoriilor. 

      Papa nu poate cere iertarea ca pe un gest din mila, care sa nasca datoria sufleteasca a recunostintei, pentru ca iertarea nu este venita de la oameni, ci este dumnezeiasca. 

      Citeste Leviticul si restul Cartii, cu atentie si incredere.

      Nu se va intampla nimic! Nimeni nu sterge datorii in numele "Domnului"! Doar daca se coboara "Domnul" pe pamant si plateste el personal pentru datoriile saracilor! Poate dovedi cineva ca ceea ce scrie in Biblii sunt poruncile "Domnului"? Eu sunt sigur ca sunt doar porunci emise de oameni pentru oameni!

      Dar de ce sa nu fie abolita si creditarea? Sa aduca papa munti de bani de la "Domnul" ca sa aibe toata lumea si sa nu ne mai imprumutam? Nu este mai frumos asa?

      Nu poti sa fii sigur ca nu sint Poruncile lui Dumnezeu, cit timp nu ni-l definesti pe Dumnezeu.

      Hai, daca esti atit de sigur, defineste-l! 

      În numele Domnului, Papa nu l-ar putea ierta pe păcătos (cititorii isteți ai Bursa stiu la cine mă refer).

      Dobinda, nu creditarea este interzisa de Porunci.

      N-ai o Biblie la indemina, vrei sa ti-o transcriu aici? 

      Pina acum ti-am sters 14 comentarii imbecile, (la acest articol, dar si la articolul lui Piperea) in care ma batjocoresti pe mine, articolul, ziarul si site-ul, fara sa comentezi nimic altceva, nici o idee.

      Ai inceput la ora 9 dimineata, acum e ora 13. 

      Faci asta neincetat, o data la citeva minute, de patru ore. 

      Esti in somaj?

      Sau asta este slujba ta? 

      Ce s-ar intimpla daca Papa ar cere , in numele Domnului, abolirea sistemului de creditare cu dobinda si anularea tuturor datoriilor, nu din mila, ci pentru ca aceste cerinte corespund/sunt? Poruncilor Lui, care figureaza in Biblie.

      Nu considerati ca, cei care sustin ca exista "Dumnezeu" si ca ceea ce scrie in Biblii este "de la Dumnezeu",ar trebui sa si dovedeasca aceste lucruri? Sa dovedeasca faptul ca "Dumnezeu" exista si in realitate,nu numai in imaginatia unora!

      Nu se va intampla nimic! Cunosti si tu lucrul asta dar continui sa pui intrebari intrebatoare! "Domnul" nu a facut sa dispara nici saracia,nici bolile si pandemiile,nici razboaile si nu a oprit nici crimele oribile pe care biserica catolica si altii le-au comis in numele "Domnului"!

      Ceea ce-mi ceri este o abordare politica si astfel ma pierzi de musteriu - nu stiu sa-ti raspund: o astfel de cerere a Vaticanului ar avea influenta si/sau macar ceva reverberatii in lumea crestina si musulmana - jumatate din omenire.

      Nu spun ca ar fi ecouri favorabile la crestini (mai degraba, la musulmani, unde, o parte din sistemul bancar practica imprumutul ca investitie si asumarea pierderii/cistigului din afacere, dar nu cere dobinda). 

      Mai ramin circa 4 miliarde de cetateni ai planetei care n-au de a face cu religiile abrahamice si care sint integrati, totusi, in sistemul de creditare cu dobinda. 

      Dar, chiar daca o astfel de cerere (imperativa) a Papei nu ar avea efecte practice imediate, ea ar pregati macar o parte a omenirii pentru deznodamintul acestei linii a evolutiei organizarii omenesti, aliniate la modelul dezvoltarii economiei bazate pe investirea creditului (luat cu dobinda). 

      Deznodamintul este natural, acest experiment omenesc a trecut pragul sfirsitului, de la momentul in care raportul intre datoriile globale si PIB planetar a intrat pe o curba absurda, in care datoriile cresc divergent si mult mai abrupt decit PIB.

      Sint curios sa observ rolul pandemiei in acest conflict cu sine al omenirii. 

      Sintem intr-o discutie despre credinta, in care nu are aplicatie prezumtia de nevinovatie - credinciosul nu trebuie sa dovedeasca nimic, atit timp cit nu purcede la prozelitism, iar ateul nu trebuie sa dovedeasca nimic, cit timp nu neaga credinta celuilalt.

      Cind omenirea numara pina la 500 de milioane de atei (si agnostici) si 93% dintre oameni sint credinciosi (cu diverse zeitati), cind te apuci sa negi ca Dumnezeu exista (ceea ce este o intreprindere cu atit mai riscanta cu cit te poti izbi de credinciosi care afirma ca Dumnezeu este nimicul), esti obligat sa-ti dezvalui temeiul acestei agresiuni. 

      Un mare procent din aia 93% sunt ipocriti:spun ca sunt "credinciosi" dar nu au nimic in comun cu credinta pt ca alta zic si alta fac! Ei spun ca sunt "credinciosi" din frica de represalii de tot felul si din lasitate! O mare parte spun ca sunt credinciosii pt ca se face spalare pe creier sistematica!

      Putem deschide tot soiul de discutii, dar as prefera sa raminem in subiectul articolului.

      Admitand ca normele juridice ale societatilor ar prelua intrutotul expresia biblica (nu stiu care e raportarea dreptului din societatile crestine la plenitudinea textul biblic) totusi pare ca legea anului jubileu se aplica pamantului (si caselor din sate fara imprejmuire) deci nu tuturor proprietatilor. Deasemenea pare ca legea iertarii - posibilitatea ca dupa anul jubileu cel ce a pierdut mostenirea sa poata reintra in posesia ei se aplica doar fratilor (la fel ca si cerinta de a nu lua dobanda), realitatea istorica putand genera mai multe categorii disjuncte de frati.

      Ar justifica asta alcatuirea economica actuala (ce are la baza dobanda creditului) in care dobanda se percepe plecand de la premisa ca imprumuturile nu se fac intre frati? 

      Sunt de acord cu dumneavoastra! Totusi,in ceea ce priveste consumul pe datorie,eu cred ca va continua pt mult timp de aici inainte! Si nu cred ca dobanzile sunt problema principala! Uitati-va la Japonia! Are datorie de 230% din pib,cel mai indatorat stat din lume! Cu toate astea,acolo viata curge normal! Europa are datorie publica de 80-90% din pib,deci mai avem mult de consumat pe datorie ca sa ajungem la nivelul lor! Bine inteles,mai este vorba si de mentalitate! Aici toti vrem ca sa bem si sa mancam,dar bani sa nu dam!

      Precizez citeva notiuni.

      1. Notiunea de "frate" este folosita in Biblie cu sens etnic, iar nu de inrudire. 

      Iudaismul este o religie etnica. 

      Crestinismul universalizeaza iudaismul (i se spune "iudeo-crestinism"), eliminind ancora etnica. 

      In crestinism, "fratele" este sinonim cu "aproapele". 

      2. Anul jubileu este o data la 49-50 de ani; anul sabatic, o data la 7 ani; primul coincide cu un an sabatic; in anul jubileu ar trebui sa se restaureze proprietatile din Eretz Israel, dar avem citeva probleme: nu stim care sint granitele lui Eretz Israel din punct de vedere geografic si nu putem aplica Poruncile la evreii din exil (sint observatii antice); dar, in crestinism, lucrurile se simplifica, pentru ca pamintul de pe intreaga planeta este proprietatea lui Dumnezeu si nu mai au importanta granitele. 

      3. Caracterul etnic al iudaismului a stirnit confuzie in crestinism, astfel ca, in Evul Mediu, Vaticanul a permis sa practice dobinda la credit doar... evreilor!, pentru ca Dumnezeu le-o permite explicit in Biblie (era, de altfel, una dintre cele doua ocupatii care le-au fost permise in secolele intunecate din Europa occidentala, fiind folositi si ca perceptori); este radacina principala a antisemitismului (deseori, pogromurile urmareau, de fapt, arderea registrelor cu datorii, iar creditorii evrei erau omoriti la gramada, doar ca victime colaterale). 

      Distinctia dintre iudei si neevrei in privinta dobinzii la credit s-a sters in timpurile lui Shakespeare (vezi cartea mea "Tilcul dobinzii", prezenta la citire gratuita, in engleza, pe site-ul BURSA), ca urmare a Reformei si a Marilor desciperiri geografice - prima a justificat crestineste abaterea de la Porunci, pe Pamint, ca diferenta fata de Imparatia celesta a lui Dumnezeu si a condus la o prima lege (in Anglia) care a conferit legalitate dobinzii (cred ca prin 1557); Marile descoperiri geografice au permis cistiguri fabuloase din expeditiile finantate din credit, justificind niveluri exorbitante ale dobinzii. 

      Aceasta este sorgintea sistemului in care am crescut si care, acum, a ajuns la final. 

      S-a infundat.

      Nu mai functioneaza.  

      cind functioneaza atit de bine!

      In ultima instanta, se sterg toate datoriile si bancile centrale alimenteaza conturile creditorilor cu echivalentul creditelor anulate. 

      Si minunea se va face din 50 in 50 de ani, sa zicem.

      Ce impediment ar fi ca societatea sa nu functioneze la fel de bine sau chiar mai bine? 

      Ne intindem la vorba.

      Exista datorii intre banci si companii si/sau persoane fizice, intre companii, intre companii si bugetul de stat, amesteca totul cu persoanele fizice si asociatii, cu datoriile intre state si organismele internationale, etc.

      Acum fa ce-ai zis! 

      Un om traieste pina moare.

      Asa si Grecia. 

      De ce crezi ca Japonia ar fi altfel? 

      Cu 15 ani in urma, luai credit 2 dolari, ii investeai, plateai principalul in 2 ani, dobinda in al treilea si restul raminea ca profit.

      Acum, pentru aceleasi performante, trebuie sa investesti 5 dolari. 

      1. la frati ca si co-religionari (iudei, catolici, protestanti, ortodocsi etc) ma refeream

      2. e de discutat, nu cred ca exista in crestinism un "Act" prin care Dumnezeu sa fi 'dat' crestinilor pamantul in proprietate 

      3. in lumina #1 pare perfect logica decizia Vaticanului 

      Faptul ca actualul sistem "s-a infundat" oare sa se datoreze exclusiv "pacatului" dobanzii la credit sau si/mai ales decuplarii hartiei-ban [ar putea fi justificata "fuga" din vremurile noastre dupa hartie igienica de teama disparitiei hartiei datorita tiparirilor de bani :)] de un etalon (aur)? 

      rezolvarea ar fi simpla, simpla de tot.

      Nu exista mai multa ordine in acte ca in relatia dintre debitori si creditori. 

      Se poate merge in ordine pe categorii de creditori, pentru evita inghesuiala, dezordinea. Papa si premierul s-au referit la tarile sarace, Cei de Sus pot fi mai darnici, ca au de unde.

      Sa se ia numai decizia si totul se rezolva extrem de simplu. 

      Repet: proprietatea asupra pamintului (Tarii Fagaduite) este a lui Dumnezeu, fapt pe care Dumnezeu il afirma explicit in Biblie (evreii au si astazi probleme religioase in tranzactiile imobiliare, pentru ca terenul le-a fost dat, de fapt, in folosinta, nu in proprietate).

      Eretz Israel are si intelesuri sacre: "Dumnezeu, Tora si Israel sint unul si acelasi lucru" (asertiune cabalista, derivata din "Dumnezeu. Tora si Universul sint acelasi lucru", de unde deducem ca, pentru cabalist, Universul poarta numele de Israel). 

      Actualul sistem este perfect pentru arbitraj - a debutat ca arbitraj intre romul european si aurul aztec, a continuat sa arbitreze intre teritoriile coloniale si metropole, dar astazi, in urma echilibrarilor generate de globalizare, au mai ramas doar arbitrajele intre domenii de activitate, cum sint IT si agricultura. 

      Nu mai trage, calu-i mort.

      Ne asteapta altceva, o spun de 10 ani, dar abia acum pare mai realist. 

      Și totuși nu înteleg cu îndatorarea tuturor statelor.....pana la urma cine cui i dator?

      Ti-a mai zis o data. Sunt datoare unele la altele si la organismele financiare si la banci si la populatie. Toate.

      De netagaduit ca proprietatea asupra pamantului (a intregului Pamant) este a lui Dumnezeu. Dar, revenind la titlul articolului, ptr ca nu exista un 'act de improprietarire' a catolicilor Papa nu putea invoca o lege a iertarii ca si cum obiectul iertarii era in proprietatea exclusiva a celor asupra carora are influenta (nu-i sunt co-religionar ca sa fiu subiectiv).

      Vulnerabilitate a majora a actualului sistem este inflatia ca model de crestere (si asta e consecinta faptului ca, lipsindu-i etalonul, banul se poate tipari fara probleme si deci genera inflatie) - fara o inflatie "sanatoasa" (febra care sa produca excitarea organismului economic) cresterea nu exista in sistemul actual. 

      Dupa umila-mi parere sistemul alternativa trebuie sa elimine inflatia ca suport al cresterii economice si s-ar putea construi pe fundamentul unui ban (crypto-ban) care sa nu permita tentatia fiat-money. 

      Cat costa ziarul Bursa acum 15 ani și cat costa acum?

      Practica Bursa creditare a cu dobândă? 

      Ziarul Bursa practica creditarea?! Ce o fi in mintea ta? Oamenii astia au vorbit ceva. Tu ce spui? Ii dai cu Bursa, ca ce grozav si ca ce destept esti tu! O intelegere, o idee nu poti?

      Asta-i Make, mascat; dar nu contra coronavirusului!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb