PAPA FRANCISC: "Speculaţiile financiare şi cu mărfuri sunt intolerabile"

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 iunie 2014

"Speculaţiile financiare şi cu mărfuri sunt intolerabile"

Papa Francisc a criticat ieri acumularea de avere din speculaţii financiare, afirmând că este vorba de o practică intolerabilă. În opinia Suveranului Pontif, specula cu mărfuri reprezintă un "scandal" care compromite accesul celor săraci la alimente, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

De când a devenit capul Bisericii romano-catolice, Papa Francisc a atacat în repetate rânduri sistemul economic global, despre care a afirmat că este insensibil faţă de problemele săracilor şi nu face suficient pentru ca resursele să ajungă şi la cei care au cea mai mare nevoie de ele.

Pieţele financiare trebuie să slujească interesele oamenilor şi binele comun al omenirii, a subliniat Papa Francisc în cadrul unui seminar dedicat eticii în investiţii, desfăşurat ieri la Vatican. "Devine tot mai intolerabil faptul că pieţele financiare influenţează destinele oamenilor în loc să le servească necesităţile şi că cei puţini îşi construiesc averi imense din speculaţii financiare în timp ce cei mulţi sunt tot mai împovăraţi de consecinţele acestora", a spus papa argentinian.

Suveranul Pontif a deplâns, cu alte ocazii, un sistem bazat pe "un Dumnezeu numit ban" şi a făcut apel la redistribuirea averilor, iar în numeroase alte discursuri a atras atenţia asupra problemei sociale pe care o reprezintă şomajul ridicat, aminteşte Reuters.

Ieri, el a calificat de asemenea "speculaţiile cu preţul alimentelor drept un scandal care compromite accesul la alimente al celor mai săraci din familia noastră umană". "Este urgent ca guvernele din toată lumea să se angajeze să dezvolte un cadru internaţional capabil să promoveze o piaţă a investiţiilor de larg impact şi astfel să combată o economie care exclude şi aruncă", a cerut Papa Francisc. Pieţele trebuie să caute "strategii actuale şi realiste pentru a asigura o mai mare egalitate socială", a recomandat el, exprimându-şi totodată sprijinul faţă de aşa-zisele "investiţii de impact", un curent care are la bază căutarea de oportunităţi de investiţii capabile să producă schimbări sociale şi de mediu pozitive şi reinvestirea profitului în alte iniţiative etice menite să vină în ajutorul comunităţilor.

Investiţiile etice sunt ceva logic pentru cei credincioşi pentru că ele "recunosc legătura supremă existentă între profit şi solidaritate, cercul virtuos existent între profit şi generozitate", a mai spus Papa Francisc.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Blasfemie !!! Diavolul vorbeste prin gura acestui papistas!

    Papa are o putere enorma. Sa vedem cum si cu ce rezultate o va folosi.

    De ce sunt tarile catolice corupte si cu mari discrepante sociale: italia, spania, mexic sau brazilia. Rate record la somaj sau violenta...iata o intrebare pertinenta....

    Speculatii cu marfuri exista dar au un impact limitat: pot cumpara grau acum si sa il ravand cateva luni mai tarziu, dar nu il pot tine cu anii ca se impute.....mai urmeaza sa sustina ceva de genul comploturilor foamei 

    Pot achizitiona petrol si sa il stochez pt cat t? Si in ce cantitate , ca dak cresc stocurili..hopa preturilii scad... 

    Papa e o marioneta scoasa in fata de o institutie care nu mai are nici o influenta in lumea civilizata... 

    Cei saraci au de castigat daca promoveaza idea ca nu trebuie sa existe diferente mari intre averi.

    Cei care ajung insa bogati, schimba macazul si promoveaza idea ca fiecare trebuie sa aiba o avere in functie de munca depusa, de riscurile asumate, de abilitatile personale etc. 

    Biserica intotdeauna are o politica de stanga fiindca ofera servicii publicului larg, iar din acest public intotdeauna majoritatea au fost cei mai saraci. 

    Sunt insa curios daca preotii si chiar anumite biserici din Romania care au afaceri in domeniul financiar, mai exact care au conturi deschise la unele societati de brokeraj si tranzactioneaza la BVB isi vor lichida afacerile, sau vor tine mai mult la acea pilda biblica in care este bine vazut cel care inmulteste banul primit... 

    Mda, probabil ca vor urma a doua cale, mai ales ca este vorba despre preoti si biserici ortodoxe, iar ei nu se supun papei. 

    Dar oare bisericile care detin paduri, hoteluri (unele primite chiar gratis de la statul roman), benzinarii, fabrici de mobila si multe alte afaceri, vor fi considerate scutite de propaganda papei fiindca au activitati in "economia reala"? 

    Sau Vaticanul traieste doar din donatii si nu are deloc afaceri financiare? Sau se face ca a uitat de afacerile chiar dubioase si cercetate de politie ale bancii sale? 

    Sau papa are de gand sa lase balta acel proces cu statul roman prin care vrea sa recupereze statiunea Felix, de care a uitat 20 de ani dupa caderea comunismului, dar dupa ce acolo s-au facut investitii mari si-a adus aminte ca statul ungar a donat acea statiune bisericii?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb