PARC ŞTIINŢIFIC ŞI TEHNOLOGIC LÂNGĂ BUCUREŞTI Nicolae Zamfir: "Măgurele Science Park va costa circa un miliard de euro"

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 27 februarie 2015

Nicolae Zamfir: "Măgurele Science Park va costa circa un miliard de euro"

Marian Petrache, CJ Ilfov: "Aşteptăm primele finanţări europene, în următoarea perioadă"

Ministrul Andrei Gerea: "Fizicienii de la Măgurele ar putea fi «salvarea miraculoasă» pentru complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara"

Consiliul Judeţean Ilfov a prezentat, ieri, un proiect privind dezvoltarea unui parc ştiinţific şi tehnologic în oraşul Măgurele, în parteneriat cu autorităţi locale şi centrale, precum şi institute de cercetare de la noi din ţară.

Măgurele Science Park (MSP) face parte din strategia CJ Ilfov pentru promovarea antreprenoriatului şi dezvoltarea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare.

Investiţia în proiectul MSP va fi de aproximativ un miliard de euro, ne-a declarat, ieri, Nicolae Zamfir, directorul ELI-NP, cunoscut ca "Laserul de la Măgurele". Domnia sa ne-a precizat că Măgurele Science Park va fi construit pe un teren din apropierea laserului, în direcţia Jilava: "Trebuie să construim totul de la zero. Un parc similar există în Franţa la Bordeaux. Şi cei de acolo au procedat la fel, cheltuind circa un miliard de euro, incluzând costurile pentru dezvoltarea infrastructurii. Trebuie să construim drumuri, clădiri etc., pentru că IMM-urile care vor fi acolo nu îşi pot permite să-şi construiască singure sediile".

Nicolae Zamfir ne-a spus că proiectul va avea finanţare europeană, iar contribuţia noastră va fi de circa 15-20% din totalul investiţiei.

La rândul său, Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a declarat că se aşteaptă, în perioada următoare, la primele finanţări din bani europeni pentru ca proiectul să prindă culoare: "La Măgurele putem să fructificăm o oportunitate extraordinară. Am înfiinţat deja clusterul Măgurele High Tech Cluster (MHTC) care cuprinde, în prezent, peste 50 de IMM-uri. Ne dorim să construim Parcul Ştiinţific şi Tehnologic Măgurele Science Park (MSP), astfel încât să realizăm conexiunea dintre laserul-minune de la Măgurele şi realitatea noastră de toate zilele".

Conform datelor CJ Ilfov, în oraşul Măgurele se află cea mai puternică platformă de institute de cercetare-dezvoltare-inovare din ţară. Aceste institute doresc să pună la dispoziţia operatorilor economici precum IMM-urile, infrastructura şi laboratoarele de cercetare şi să valorifice rezultatele cercetării prin realizarea unor produse şi tehnologii comerciale.

Teren de 40 de hectare de la CJ Ilfov şi primăria Măgurele

Consiliul Judeţean Ilfov şi primăria oraşului Măgurele vor ajuta la dezvoltarea Măgurele Science Park prin acordarea unui teren de circa 40 de hectare, în vecinătatea laserului de la Măgurele.

Proiectul MSP este menit să construiască în jurul Bucureştiului un cluster prin care toată industria de înaltă tehnologie să fie concentrată pe lângă institutele de cercetare de la Măgurele, a subliniat Nicolae Zamfir, care susţine că există toate premisele create pentru ca Măgurele să devină una dintre zonele cu cele mai performante tehnologii din Europa.

"Ne bucurăm de foarte multă susţinere şi pentru proiectul ELI-NP, inclusiv din partea preşedintelui Klaus Iohannis, care ne-a vizitat săptămâna trecută şi a spus că ne va susţine în continuare, astfel încât proiectul să fie implementat în 2018" a conchis Nicolae Zamfir.

Proiectul viitorului parc ştiinţific şi tehnologic de la Măgurele va fi sprijinit din partea Guvernului prin Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Energiei, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri, precum şi Ministerul Fondurilor Europene.

Prezent la conferinţa de lansare a proiectului, ministrul pentru Energie, IMM şi Mediul de Afaceri Andrei Gerea a declarat că MSP va constitui o platformă care va asigura la Măgurele o concentrare ştiinţifică, tehnologică, dar şi antreprenorială.

Domnia sa a precizat: "Sper ca proiectul să prindă contur, pentru că ne dorim să beneficiem cât mai mult de rezultatele acţiunilor de cercetare. De exemplu, avem posibilitatea să îmbunătăţim randamentele la principalele facilităţi de producere a energiei electrice pe bază de cărbune cum sunt Complexurile Energetice Oltenia şi Hunedoara. Putem să salvăm aceste facilităţi extrem de importante cu ajutorul inovaţiei".

Ministrul Andrei Gerea consideră că fizicienii de la Măgurele pot să aducă un plus tehnologic care să reprezinte "salvarea miraculoasă" pentru complexurile energetice amintite. De asemenea, domnul Gerea susţine că munca de cercetare de la Măgurele poate să aducă pe piaţă elemente de producţie a energiei electrice care în mod tradiţional sunt scumpe.

Înfiinţarea şi autorizarea Măgurele Science Park este programată pentru iunie 2015, iar depunerea proiectului pentru infrastructura necesară MSP este programată pentru iulie 2015. Totodată, companiile care vor să realizeze transferul tehnologic în cadrul MSP vor întocmi şi depune proiectele în cadrul Programului Operaţional Competitivitate, în luna octombrie a acestui an, conform datelor CJ Ilfov.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Si uite asa mai ingropam un proiect deosebit, bun de pus la rever...

    Pai daca nu iese comisionul, macar 8% , nici nu ma ridic din pat, ca asa am invatat de la BARONIME...

    1. Sa faceti un helioport ca sa aveti cu ce sa ajungeti acolo. Se poate si pe Dunare dar trebuie sa asteptati niste inundatii sa puteti ajunge cu barca in parcare. Ca de drumuri nu cred ca e cazul.

    Salvarea complexurilor nu are nici o legatura cu MHTC. Organizarea unitatilor din generare si modelul de piata sunt defecte. Nu poti face concurenta intre hidro eolian si carbune ! Daca mai asteapta mult vor muri toti! Se balbaie de 6-7 ani cu reorganizarea generarii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb