Parchetul suedez anunţă miercuri că închide ancheta cu privire la sabotarea gazoductelor Nord Stream, în septembrie 2022, la Marea Baltică, fără să declanşeze vreo urmărire, estimând că nu este de resortul său, informează news.ro.
"Concluzia anchetei este că ea nu este de resortul jurisdicţiei suedeze şi că ancheta trebuie aşadar să fie închisă", anunţă într-un comunicat procurorul suedez Mats Ljungqvist.
Un eveniment geopolitic major - patru scurgeri uriaşe de gaze naturale precedate de explozii submarine au avut loc la 28 septembrie 2022, la un interval de câteva ore, la Nord Stream 1 şi 2, nişte conducte care leagă Rusia şi Germania şi care transportau cea mai mare parte a gazelor naturale ruse către Uniunea Europeană (UE).
La acea vreme, Moscova încetase deja să mai livreze gaze naturale prin Nord Stream 1, pe fondul unui conflict energetic cu state membre UE care susţin Ucraina.
Nord Stream 2 nu a fost niciodată dată în folosinţă.
Trei anchete au fost deschise - în Germania, Suedia şi Danemarca.
Ancheta suedeză este prima care se încheie.
"Nimic nu arată că Suedia sau cetăţeni suedezi au fost implicaţi în acest atac care s-a desfăşurat în ape internaţionale", precizează procurorul suedez.
Mats Ljungqvist precizează că un "număr mare" de deplasări ale unor vapoare au fost analizate şi că "o anchetă aprofundată a fost desfăşurată la scena crimei".
Serviciile suedeze de informaţii (Säpo) anunţă - într-un comunicat separat - că sabotajul nu viza Suedia şi nu ameninţa securitatea suedeză.
Barbotările de gaze natuale au avut loc în ape internţaionale, în largul Insulei daneze Bornholm şi coastei de sud a Suediei.
Responsabilitatea acestor explozii a fost atribuită - de diverse anchete de presă - Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, însă toate cele trei ţări au negat.
"Principala ipoteză este că un stat se află în spatele" sabotajului, anunţa în aprilie 2023 pocurorul suedez Mats Ljungqvist, care adăuga că autorii acestuia ştiau "foarte bine că aveau să lase urme".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 15:40)
Pai,daca seriful l-a primit in NATO,
cum sa mai cerceteze ce nu e voie de cercetat
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 16:04)
he he
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.02.2024, 19:39)
Eu stiu ca daca A cu B se baga intr-o investitie... si cineva arunca in aer investita...
1. A sau B sunt direct raspunzatori
2. O institutie Abilitata Superioara Aului si Bului este direct raspunzatoare de Demarare Ancheta din Oficiu... pentru ca A si B nu pot sa faca ce vor ei pe "glob" cand se cearta si si strica jucariile...
"Bataia cu jucarii" pot ranii alt participanti...
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 01:59)
total aiurea !
Eu stiu ca daca A cu B se baga intr-o investitie... si cineva arunca in aer investita...
1. C si D sunt direct raspunzatori pentru C ca vor sa intre sau D sa domine pe piata gazului a europei
A= germania
B= rusia
C= SUA
D= norvegia
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 09:44)
Simpatici suedezii ăștia: au avut nevoie de un an și jumătate de anchetă ca să-și dea seama că nu e treaba lor să facă ancheta. Frați gemeni cu cei de la IAEA care de doi ani se uită cum le cad obuzele și rachetele în cap la centrala nucleară Zaporojia și nu-și dau seama de unde vin.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.02.2024, 10:20)
isi protejeaza carierele !
daca spun adevarul = isi pied scaunele , slujbele si nu isi pot plati datoriile la banca
plus nu ii mai angajeaza nimeni niciunde