Paritatea euro/dolar revine în atenţia analiştilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2015

Paritatea euro/dolar revine în atenţia analiştilor

Fed a decis să menţină dobânda aproape de zero şi, conform estimărilor, nu va recurge la o majorare mai devreme de luna decembrie

Dolarul pare că se va aprecia până la paritatea cu euro în următoarele 12 luni, în condiţiile în care banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) nu renunţă la ideea unei viitoare majorări a dobânzii cheie, chiar dacă, la reuniunea de politică monetară de săptămâna trecută, instituţia a decis să menţină acest indicator la un nivel apropiat de zero, conform analiştilor.

Jim McCaughan, director executiv al "Principal Global Investors", societate care are în administrare active de circa 350 de miliarde de dolari, spune, conform Bloomberg: "Dacă nu va majora dobânda, Fed va provoca, pentru economia mondială sau cea americană, un şoc mai mare decât dacă o va creşte. Dolarul nu va fi influenţat în mod negativ de politica monetară «pacifistă» a Fed, o perioadă mai îndelungată".

Astfel, analiştii reiau previziunea lansată mai devreme anul acesta, potrivit căreia dolarul va urca în raport cu euro, urmând să ajungă la paritate cu moneda europeană.

În primul trimestru din 2015, speciliştii de pe pieţele valutare preconizau că valoarea dolarului va fi egală cu cea a euro la finele anului curent, în condiţiile în care majorarea dobânzii Fed era aşteptată fie în iunie, fie în septembrie. Pe fondul acelor previziuni, dolarul ajunsese la mai puţin de 1,05 unităţi/euro în martie, de la 1,35 unităţi/euro în aceeaşi lună din 2014. Însă, de la momentul respectiv, moneda americană s-a depreciat.

Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg în rândul traderilor arată că dolarul ar putea creşte la un curs de 1,05 unităţi/euro la finele lunii septembrie 2016.

După ce joi, în urma deciziei Fed, dolarul a pierdut terenul raport cu moneda unică europeană, vineri, moneda SUA a urcat cu 1,2%, la 1,1298 unităţi/euro. Pe întreaga săptămână trecută, însă, dolarul s-a depreciat cu 0,4% faţă de euro.

La data de 17 septembrie, Fed a menţinut dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, semn că economia americană este mai puţin capabilă decât considera anterior instituţia să suporte înăsprirea politicii monetare. Banca centrală americană a explicat că la decizia de amânare a majorării dobânzii (care ar fi fost prima creştere după aproape un deceniu), au stat o serie de riscuri globale.

"Recentele evoluţii economice şi financiare de la nivel mondial pot restrânge activităţile economice într-o anumită măsură şi riscă să exercite presiune asupra inflaţiei pe termen scurt", a informat Fed, adăugând: "Riscurile asupra economiei americane rămân aproape echilibrate, dar este monitorizată situaţia externă". Instituţia a făcut referire, astfel, la problemele economice din China şi la volatilitatea pieţei de capital americane.

Conform afirmaţiilor lui Jim McCaughan, este posibil ca Fed să majoreze dobânda în decembrie, însă banca ar putea să amâne o astfel de măsură până în primul trimestru din 2016, dacă vor persista temerile legate de faptul că o apreciere a dolarului (în urma majorării) va afecta exporturile.

Potrivit unui sondaj Bloomberg, există o probabilitate de 44% ca Fed să majoreze dobânda în decembrie, faţă 64% - cât era estimarea de săptămâna trecută.

Dolarul nu a mai fost la paritate cu euro din luna decembrie 2002.

Direcţiile politicilor monetare din zona euro şi Statele Unite sunt divergente, a afirmat, vineri, Benoit Coeure, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), la o zi după ce Fed a decis să menţină nemodificată dobânda de politică monetară.

"Indiferent ce se întâmplă şi orice decide Fed, traiectoriile politicilor monetare din zona euro şi SUA sunt foarte diferite. Riscurile se menţin, din cauza incertitudinilor pe plan global", a declarat Coeure.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb