Parlamentara Eva Kaili se confruntă cu acuzaţii de fraudă

D.T.
Internaţional / 25 aprilie 2023

Parlamentara Eva Kaili se confruntă cu acuzaţii de fraudă

Documentele expuse, despre situaţia parlamentarei, dezvăluie detalii noi despre o anchetă penală separată cu care se confruntă parlamentarul grec al UE cu privire la plăţi presupuse frauduloase care au implicat patru foşti asistenţi în Parlamentul European din 2014 până în 2020, potrivit POLITICO.

Ancheta o bănuieşte pe Kaili pentru trei potenţiale activităţi frauduloase: dacă a indus în eroare Parlamentul cu privire la locaţia asistenţilor săi şi la activităţile de lucru; a luat o parte din rambursările lor pentru călătoriile de muncă "false" pe care le-a orchestrat; şi a primit, de asemenea, comisioane din salariile lor, potrivit unei scrisori a Parchetului European (EPPO) către preşedintele Parlamentului, Roberta Metsola.

Un alt deputat grec al UE, Maria Spyraki, a făcut, de asemenea, parte din aceeaşi anchetă. Anchetatorii o acuză că a indus în eroare instituţia cu privire la activităţile asistenţilor ei şi că le-a spus să depună cheltuieli pentru deplasările de lucru false. Cu toate acestea, documentele nu susţin că Spyraki ar fi luat respingeri din salarii sau rambursări false.

În total, anchetatorii spun că Kaili datorează Parlamentului European "în jur de 100.000 de euro", potrivit unei persoane familiarizate cu cazul. Detaliile oferă prima perspectivă reală asupra anchetei de când a devenit publică în decembrie, la doar câteva zile după ce Kaili a fost pusă în închisoare sub suspiciunea că a fost implicată într-un scandal şi mai mare, Qatargate - presupusa reţea de mită despre care procurorii spun că a implicat ţări precum Qatar şi Maroc plătind membrii Parlamentului European.

Şi cu toţi suspecţii din Qatargate acum scoşi din detenţie şi fără noi arestări din februarie, atenţia se îndreaptă acum asupra cazului de fraudă. Deputaţii europeni din comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului vor discuta pentru prima dată marţi cazul lui Kaili cu uşile închise. Kaili, care a fost mutată în arest la domiciliu la începutul acestei luni, se luptă în prezent cu cererea procurorului de a-şi ridica imunitatea - un privilegiu acordat parlamentarilor UE. Dar Parchetul UE, care investighează frauda penală legată de fondurile UE, a susţinut că ancheta este pe un teren solid.

"Actuala anchetă se referă la suspiciuni puternice de fraudă repetată şi/sau alte nereguli grave", a declarat procurorul şef european Laura Kövesi.

Kaili, printr-un avocat, a spus că a promis că va rambursa orice bani datoraţi şi că va respecta orice recomandări. Deputata Maria Spyraki a spus că cazul ei nu are nimic de-a face cu Kaili şi ea a confirmat că nu a fost acuzată niciodată că a luat împuterniciri.

"Nu am nicio dispută cu privire la buget pe baza responsabilităţii mele de supraveghetor", a spus ea. "Am plătit deja suma relevantă şi am cerut deja serviciilor să-mi reevalueze financiar cazul."

Procurorul european a făcut public ancheta privind frauda pe 15 decembrie, la doar câteva zile după ce Kaili fusese arestat la Bruxelles în legătură cu Qatargate. Notificarea l-a numit atât pe Kaili, care aparţinea grupării Socialiştilor şi Democraţilor de centru-stânga, cât şi pe Spyraki, fost jurnalist şi fost purtător de cuvânt al partidului grec de centru-dreapta Noua Democraţie, care este afiliat la marele grup Partidul Popular European de la Bruxelles. Anunţul a venit în aceeaşi zi în care Kövesi a trimis cererea ei de ridicare a imunităţii către Metsola. Documentele au numit şi patru foşti angajaţi ai lui Kaili şi doi foşti asistenţi ai lui Spyraki ca potenţial participanţi la diferitele scheme.

Dar oficialii au oferit public câteva detalii despre anchetă, menţionând doar că nu are legătură cu afacerea Qatargate, care l-a prins şi pe partenerul de viaţă al lui Kaili, Francesco Giorgi, precum şi pe alţi alţi actuali şi foşti parlamentari ai UE.

Potrivit sursei citate, ancheta EPPO îi examinează atât pe Kaili, cât şi pe Spyraki cu privire la nereguli privind "prezenţa fizică a asistenţilor lor la locul de muncă" şi "deciziile Parlamentului European legate de timpul de lucru".

Kaili este, de asemenea, investigată pentru că a primit "rambursare" din salariile asistenţilor ei şi din cheltuielile falsificate.

Ancheta procurorului urmează unei investigaţii a oficiului antifraudă al UE, cunoscut sub numele de OLAF, care a fost finalizată pe 23 noiembrie a anului trecut. OLAF şi-a transferat apoi cazul către EPPO, a spus acesta într-o declaraţie din decembrie. OLAF a declarat că va lăsa orice urmărire pe seama parchetului, refuzând să comenteze dincolo de declaraţia sa de acum patru luni.

Cazul EPPO devine, de asemenea, încurcat în lupta pentru ridicarea imunităţii lui Kaili. Imunitatea este un privilegiu special de care se bucură deputaţii europeni, menit să îi protejeze de a fi urmăriţi în mod arbitrar pentru ceea ce spun sau fac în calitate de legislatori ai UE. Poate fi renunţată la o recomandare a comisiei pentru afaceri juridice şi la votul tuturor deputaţilor europeni.

Parlamentul începe acum acest proces pentru Kaili, care l-a început deja pentru Spyraki. Deputaţii europeni vor discuta despre imunitatea lui Kaili la reuniunea comisiei pentru afaceri juridice de astăzi.

Spyros Pappas, avocatul lui Kaili, a susţinut că, în mod obişnuit, astfel de cazuri de fraudă sunt închise după ce OLAF îşi încheie ancheta - aşa cum a făcut-o şi cu Kaili -, legiuitorul plătind înapoi orice spune biroul că se datorează. De asemenea, el a pus la îndoială modul în care oficialii ar putea justifica ridicarea imunităţii pentru acţiuni care datează din 2014.

"Nu putem decât să puneţi la îndoială atât legalitatea, cât şi oportunitatea iniţiativei luate de EPPO", a spus el. "Răspunsul poate fi dat doar de Curtea Generală de Justiţie a UE."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vicepresedinta UE Kaili in arest, sefa von der Leyen urmarit de procuratura

    si inca 12 europarlamentari cu dosare penale,

    si acesti politicieni "minunati" ne invata ce este democratia si statul de drept  

    cercetata pina se prescrie ....reteta pt toti hotii de politicieni, in cirdasie cu justitia.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb