Actualizare Daniel Buda: "Cazul Bodnariu va fi discutat în Parlamentul European"
Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, dar şi sistemul de protecţie a copilului din acest stat vor fi discutate în Parlamentul European, a anunţat astăzi europarlamentarul (PNL - PPE) Daniel Buda, prin intermediul unui comunicat citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, cetăţenii români trebuie să fie protejaţi indiferent de ţara în care se află şi indiferent de religia pe care o au, orice discriminare fiind de altfel interzisă de normele de drept internaţional, iar reprezentanţii autorităţilor publice la nivel naţional şi european trebuie să facă tot ceea ce este necesar în acest sens.
"Niciun sistem juridic nu poate justifica luarea unui copil de numai trei luni de la sânul mamei fără să existe date sau indicii temeinice că dezvoltarea acestuia ar fi afectată în baza unei simple decizii administrative, sub pretexte ţinute departe de ochii opiniei publice", susţine europarlamentarul român.
Acesta anunţă că în cursul zilei de joi s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniţi în principal din România, de la toate grupurile politice, dar şi din ţări precum Germania, Cipru, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Belgia, Malta şi Spania au solicitat dezbaterea acestui caz în Parlamentul European.
"Astfel, în baza Art. 128 din Regulamentul de Procedură, urmează să fie dezbătute şi în acelaşi timp să fie identificate mecanisme prin care Comisia Europeană să intervină când se constată că procedurile privind separarea copiilor de familie pot crea traumatisme psiho-emoţionale minorilor sau părinţilor. Dezbaterea din plenul Parlamentului European va fi programată să aibă loc în aproximativ 3 săptămâni", se mai arată în comunicat eurodeputatului Daniel Buda.
(A.L.)
--------------------
Delegaţia de parlamentari aflată în Norvegia a cerut "imperios" guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor, deoarece măsura adoptată ar fi disporoporţionată şi este o "interpretare abuzivă" a principiului interesului superior al copilului, potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Senatului.
"Parlamentarii români au cerut (...) imperios reanalizarea ordinului temporar de plasament pe considerentul că măsura adoptată este una disproporţionată şi reprezintă o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului (potrivit legislaţiei internaţionale relevante), adăugând că există suspiciuni rezonabile privind unele vicii de procedură (nerespectarea de către Barnevernet a etapelor procedurale prevăzută în legislaţia norvegiană)", se arată în comunicat.
În cadrul întâlnirii cu guvernatorul judeţului Sogn og Fjordane, Anne Karin Hamre, parlamentarii au expus situaţia mai multor familii ai căror copii au fost plasaţi în familii surogat. Parlamentarii au menţionat că situaţia familiei Bodnariu a generat o "emoţie deosebit de puternică în rândul cetăţenilor români" penrtu că Barnevernet, instituţia care se ocupă de respectarea drepturilor copiilor în Norvegia, acţionează cu lipsă de transparenţă şi că asupra sa planează suspiciuni asupra modului în care gestionează cazurile.
Delegaţia a vizitat şi familia, discutând cu Marius şi Ruth Bodnariu, a "vizitat locuinţa şi a constatat condiţiile adecvate de viaţă şi dezvoltare oferite copiilor de către părinţi", potrivit sursei citate.
De asemenea, parlamentarii au discutat cu vecinii familiei şi cu alţi membri ai comunităţii locale care îi cunosc îndeaproape pe Ruth şi Marius Bodnariu.
În perioada 20-22 ianuarie o delegaţie de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha şi din care fac parte deputaţii Mircea Lubanovici, Maria Grecea şi Ovidiu Iane şi senatorii Titus Corlăţean, Ben-Oni Ardelean şi Marian Vasiliev face o vizită în Norvegia pentru a întreprinde "demersuri politice pentru susţinerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluaţi de Serviciul local norvegian de protecţie a copilului".
Vizita în Norvegia a delegaţiei parlamentare continuă astăzi şi mâine, în program fiind incluse convorbiri cu comisii ale Parlamentului norvegian, cu reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalităţii şi Incluziunii Sociale, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Norvegia.