PARLAMENTARII DESPRE AVERILE ILICITE: Să se confişte, dar să nu se impoziteze!

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2006

ANAF şi Ministerul Justiţiei pregătesc un proiect de lege care să impoziteze averile ilicite ale tuturor cetăţenilor

Diferenţele de culoare politică nu mai au importanţă atunci cînd demnitarii dezaprobă la unison propunerea de impozitare a tuturor averilor ilicite făcută de Sebastian Bodu, şeful ANAF.

Agenţia Naţională de Adminis-trare Fiscală (ANAF) împreună cu Ministerul de Justiţie lucrează la un proiect de lege prin care averile demnitarilor vor fi controlate de o agenţie aflată în subordinea ANAF. Proiectul de lege presupune aplicarea unui impozit de 16% după o verificare prealabilă, asupra diferenţei dintre avere şi impozitul pe care contribuabilul l-a plătit la stat.

Sebastian Bodu este de părere că acest impozit este mai uşor de aplicat decît "să pierzi timpul în procese inutile de confiscare a averii" şi a susţinut proiectul legislativ prin argumentul că "acest impozit nu este o taxă nouă, ci reprezintă nişte bani pe care contribuabilul trebuia să-i plătească mai demult".

Dacă se constată că averea a fost dobîndită în urma unor infracţiuni, vor fi sesizate organele de urmărire penală. Autoritatea subordonată ANAF care ar pune în practică acest control s-ar adăuga comisiilor teritoriale de verificare a averilor care funcţionează pe lîngă Curţile de Apel din teritoriu.

Impozitarea averilor ilicite înseamnă albirea lor

Mircea Coşa, deputat PNL, ne-a spus: "Nu am încredere în astfel de legi", adăugînd că "principial nu este corect ca aceste averi să se impoziteze cînd ele ar trebui rechiziţionate". În opinia domniei sale, "impozitarea averilor înseamnă albirea lor deoarece odată plătit impozit pentru ea, nu mai contează cum ai obţinut-o şi se produce o negare a încălcării legii".

Măsura fiscală nu este potrivită în această situaţie, consideră deputatul liberal, pentru că stoparea economiei subterane se face doar prin întărirea structurii economice naţionale, prin intermediul strategiilor politice.

Un viciu de metodologie al acestui proiect de lege este "dificultatea de a spune care este momentul ilicitului: înainte sau după 1989?", crede Mircea Coşa, adăugînd că "aceste averi trebuie să fie confiscate şi să ajungă la bugetul de stat". Domnia sa consideră că în felul acesta s-ar repara furtul produs de privatizările frauduloase.

Nici reprezentanţii opoziţiei nu agreează acest proiect de lege, deoarece "cu toate că e un deziderat de a se încasa mai mulţi bani la buget, prin aceas-tă lege se statuează un lucru ilicit ca fiind licit", este de părere Mihai Tănăsescu, deputat PSD şi preşedinte al Comisiei Buget, Finanţe, Bănci din Camera Deputaţilor considerînd că "este doar o idee mediatică pliată pe contextul actual" şi care "dă bine la populaţie".

Şi Lucian Bolcaş, vicepreşedintele PRM, crede că "averile ilicite nu se impozitează, ci se confiscă, dar în această direcţie nu există voinţă politică". Domnia sa consideră că, prin impozitare, "statul dă caracter de licit sumei care-i rămîne celui cercetat", iar ANAF, care este doar o instituţie publică, face în acest caz "o fantezie juridică, în timp ce doar instanţele de judecată pot recurge la măsuri de cercetare".

Lucian Bolcaş respinge categoric propunerea lui Sebastian Bodu ca această lege să fie adoptată prin ordonanţă de urgenţă şi să nu fie discutată în Parlament, unde "demnitarii vor plimba legea": "E antidemocratică procedura Ordonanţei de Urgenţă care a transformat Parlamentul într-o maşină de compostat prin vot biletele de papagal ale Guvernului."

De altfel, opinia discutării proiectului de lege în Parlament este împărtăşită de toţi reprezentanţii partidelor parlamentare care cred că "Ordonanţa este doar o procedură extraordinară, deşi a devenit o practică obişnuită", potrivit Graţielei Iordache, deputat PC, sau că "importanţa legii interesează întreaga populaţie, nu numai Guvernul", ne-a spus Alin Albu, deputat PD.

Ineficienţa ordonanţelor a fost demonstrată, în opinia Graţielei Iordache, de "toată babilonia care a vizat anul trecut Codul Fiscal care s-a impus prin ordonanţe şi care a avut apoi modificările fireşti aduse de Parlament". Domnia sa crede, de asemenea, că "averile trebuie confiscate, deoarece prin impozitare recunoşti caracterul lor legal, deşi au fost dobîndite ilegal". Graţiela Iordache consideră că ineficienţa comisiilor teritoriale deja existente de verificare a averilor "trebuie analizată" şi, în plus, "trebuie înfiinţate comitete specializate pe lîngă Parchete şi nu organis-me separate de confiscare a acestor averi, aşa cum a propus Sebastian Bodu".

Proiectul de lege "va fi amendat serios", ne-a spus Alin Albu, deputat PD, deoarece "nu este clar de unde pleci cu controlul: de acum trei ani, de acum 10 sau 15 ani?".

Deşi Sebastian Bodu a spus că proiectul de lege va fi promovat în maxim două luni, dezbaterile care se anunţă pe marginea acestuia vor dura mult mai mult.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb