PARLAMENTARII PNL: Bugetul de stat şi OUG 114/2018 afectează fondurile primăriilor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 12 februarie 2019

Marilen Pirtea

Marilen Pirtea

Parlamentarii Partidului Naţional Liberal consideră că primarii care nu sunt de acord cu proiectul de buget de stat aprobat de guvernul Dăncilă au dreptate, deoarece se vor confrunta cu adevărate dezechilibre ale bugetelor locale.

Marilen Pirtea, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor afirmă că noua obligaţie a primăriilor de a asigura plata drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, ca şi alocarea către primării a unei cote de doar 60% din impozitul pe venit colectat, faţă de cota promisă de 100%, vor afecta grav bugetele locale, unităţile administrativ teritoriale fiind în pericol grav de a nu-şi realiza investiţiile cele mai importante.

Conform deputatului liberal procentul alocat primăriilor este cel mai mic faţă de procentul similar alocat prin Legea bugetului în perioada post-criză, ca pondere în totalul cheltuielilor bugetare, acum în procent de 7,5%. Această premieră negativă ar reprezenta, în opinia lui Marilen Pirtea, o presiune politică creată de PSD pentru intimidarea primarilor nealiniaţi, presiune exercitată abuziv prin instrumente fiscale, pentru că, la un astfel de buget subdimensionat, doar sumele de reechilibrare venite de la Guvern pot salva primăriile, iar aceste sume vor fi condiţionate, cu siguranţă, de obedienţa politică a primarilor faţă de PSD-ALDE.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor susţine: "Constatăm că este îndreptăţită nemulţumirea primarilor, din cauza alocării discreţionare a resurselor, oricum limitate şi centralizării excesive a acestora. Astfel de practici centraliste nu pot reprezenta decât piedici în calea bunăstării cetăţenilor şi conduc la accentuarea stării de dependenţă a primăriilor faţă de guvern. Calitatea serviciilor publice locale influenţează direct şi nemijlocit calitatea vieţii cetăţenilor. Este de neacceptat dubla măsură a politicienilor PSD, care, pe de o parte, afirmă că bugetele locale beneficiază de cele mai mari alocări bugetare, dar, pe de altă parte, taie cu cinism din finanţarea serviciilor publice locale".

Marilen Pirtea precizează că, în dezbaterile ce au început în Parlament cu privire la legea bugetului de stat, PNL va susţine ca impozitul pe venit să fie distribuit 100% către administraţiile locale, prin montajul trilateral în care 60% din buget va fi alocat către primării, 20% către consiliile judeţene şi 20% către sumele de echilibrare a bugetelor locale, cu observaţia că acestea din urmă să fie alocate printr-un algoritm imparţial, aplicabil uniform tuturor primăriilor. Liberalii mai doresc înfiinţarea unui fond pentru cofinanţarea proiectelor europene, pentru că autorităţile locale întâmpină mari greutăţi în asigurarea sumelor de cofinanţare pentru proiectele europene.

Referitor la bugetele primăriilor pentru anul în curs, deputatul liberal Bogdan Huţucă afirmă că acestea au avut de suferit în urma adoptării OUG 114/2018, deoarece prin acest act normativ autorităţile locale erau obligate să crească taxele şi impozitele, dar nu au mai avut timpul necesar, astfel că au fost nevoite să nu le mai mărească în funcţie de indicele de inflaţie, ci în funcţie de maximul prevăzut de lege, ceea ce le-a atras critici vehemente din partea cetăţenilor.

Bogdan Huţucă a precizat: "Hoţie tipic pesedistă: OUG 114 creşte taxele şi impozitele locale cu încălcarea Constituţiei. OUG 114 obligă autorităţile locale să crească taxele şi impozitele locale la maximul acceptat de lege, ignorând principiul autonomiei locale".

Conform legii, fiecare autoritate locală are posibilitatea de a indexa impozitele şi taxele locale cu indicele de inflaţie. Majoritatea oraşelor şi comunelor din ţară nu fac acest lucru pentru a proteja cetăţenii, cu atât mai mult cu cât nu există nicio repercusiune. Huţucă susţine că OUG 114 a schimbat însă acest lucru şi stabileşte că, dacă nu vor fi crescute de către consiliile locale taxele şi impozitele cu indicele inflaţiei, atunci pentru acestea se aplică nivelurile maximale din lege.

Codul fiscal oferă autorităţilor locale o marjă între care pot stabili aumite impozite locale, de exemplu în cazul clădirilor pot fi între 0,08% şi 0,2% din valoarea impozabilă. Conform deputatului liberal, ordonanţa de urgenţă îi obligă acum pe toţi primarii să se ducă la 0,2% chiar dacă impozitele pe care le votaseră erau mult mai mici. Astfel, românii ar putea plăti mai mult de dublu faţă de cât plăteau.

Bogdan Huţucă afirmă: "Pesediştii au apelat la o golănie, căci au venit cu OUG 114 pe 29 decembrie, iar până la sfârşitul anului nu mai era nicio singură zi lucrătoare. Ei bine, în OUG 114 se spune că, dacă consiliile locale nu cresc taxele şi impozitele în maximum trei zile, atunci se aplică nivelurile maximale. Chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru, consiliile locale nu au avut timpul necesar pentru a se întruni şi vota înainte de încheierea exerciţiului financiar, deoarece termenul era deja expirat".

Deputatul liberal consideră că, astfel, OUG 114 încalcă principiile constituţionale privind accesibilitatea şi previzibilitatea legii deoarece nu oferă autorităţilor locale timpul legal pentru a-şi regla conduita printr-un vot în consiliul local.

Liderul grupului parlamentar din Senat al UDMR, Attila Korodi, a declarat că Uniunea a depus mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat, toate menite să îmbunătăþească activitatea administraþiilor publice locale. Attila Korodi a spus: "Sunt câteva zeci de amendamente la proiectul de buget care, mai degrabă se leagă de priorităþile locale, pentru că marea majoritate, ceea ce afecta bugetul general, mecanismele de redistribuire, am încercat să le rezolvăm înainte ca bugetul să ajungă la Parlament prin discuþii cu partidele de guvernământ. ªi, adevărul este că s-a îmbunătăþit mecanismul semnificativ, cel puþin în ceea ce priveºte consiliile locale, judeþene, administraþiile publice locale, dar ºi în ceea ce priveºte medicina de familie, adică au fost făcuþi paºi. Deci rămâne să ne uităm la câteva elemente care privesc puncte locale, inclusiv priorităþile colegiilor electorale de unde vin colegii, vom încerca să le susþinem în comisiile de specialitate ºi după aceea în comisia de buget".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb