Plenul comun al Parlamentului a adoptat, astăzi, pe articole, în forma aprobată de comisiile de specialitate, bugetele pe anul 2018 pentru 19 ordonatori de credite, printre care mai multe ministere.
Este vorba de Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii.
La bugetul Ministerului Sănătăţii a fost admis un amendament care se referă la alocarea sumei de 1.200.000 de lei pentru reabilitarea Palatului Copiilor din Iaşi, precum şi a sumei de 400.000 de lei pentru un centru de formare pe strada Octav Botez din Iaşi. Propunerile au fost susţinute de preşedintele Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, social-democrata Camelia Gavrilă, potrivit Agerpres.
Parlamentarii au mai votat pe articole bugetele pe anul 2018 pentru Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Public, Agenţia Naţională de Integritate, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Între amendamentele respinse s-au aflat dublarea alocaţiei pentru deţinuţi, construcţia unui penitenciar lângă Timişoara, reconstrucţia unor terenuri degradate în judeţul Mureş, creşterea fondului de salarii pentru personalul Gărzii de Mediu, creşterea suprafeţei spaţiilor verzi pentru municipiile de rang zero, realizarea unei piste de decolare-aterizare la Aeroportul Cluj-Napoca, amenajarea DN 7C Transfăgărăşan, modernizarea DN 74 Alba Iulia, reabilitarea unor şcoli gimnaziale.
A mai fost respins un amendament propus de deputatul PNL Raluca Turcan referitor la recuperarea restanţelor salariale ale cadrelor didactice, suma fiind de 500.000 de lei. Alte amendamente respinse au vizat modernizarea Spitalului 'Marie Curie' din Bucureşti, construirea unui monobloc de pediatrie la Spitalul de Urgenţă Cluj, extinderea şi modernizarea Spitalului de Urgenţă Argeş, construirea unui Spital clinic de pediatrie la Craiova, modernizarea secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean Arad, reabilitarea Spitalului de psihiatrie Tulnici, construcţia unei noi clădiri pentru Spitalul de Arşi, acordarea unei sume de 120.000 de lei ajutor familial pentru procedura de fertilizare.
Parlamentarii PMP au dorit suplimentarea numărului de ambulanţe cu 1.250 din 2018. Deputatul PMP Ionuţ Simionca a argumentat că în programul de guvernare al PSD erau promise 2.500 de ambulanţe, dar şi că un primar PSD a decedat recent în judeţul Bistriţa Năsăud din cauză că o ambulanţă nu a ajuns la timp. Amendamentul a fost respins.
Venit la microfon, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că programul pentru dotarea cu ambulanţe a serviciilor judeţene este la Ministerul Afacerilor Interne.
"Într-adevăr, în programul de guvernare avem prevăzute 3.000 de ambulanţe - o ambulanţă pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, ambulanţe care să asigure accesul pacienţilor la unităţile sanitare mai rapid. Am avut o discuţie cu colegii de la PMP şi vreau să spun public că Ministerul Sănătăţii are în pregătire în momentul de faţă achiziţia unui număr de 100 de ambulanţe - este vorba de un program pilot finanţat de Banca Mondială şi vreau să-i asigur pe colegii de la PMP că aceste ambulanţe vor ajunge şi în comunităţile dumneavoastră", a adăugat ministrul Sănătăţii.
Pe de altă parte, a anunţat el, în contextul în care au fost foarte multe amendamente care prevedeau dotarea cu echipamente a spitatelor, procedura de achiziţie a fost finalizată şi urmează să fie semnate contractele pentru dotarea cu CT-uri şi RMN-uri a unităţilor care nu au astfel de aparatură.
"La acest sfârşit de an vom semna contractul", a spus Bodog.
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a dorit să remarce prezenţa lui Florian Bodog la dezbaterile pe buget, fapt pentru care l-a felicitat.
"Ministrul Sănătăţii este singurul care a putut şi binevoit să vină şi să ofere măcar câteva cuvinte de consolare şi pentru cei care au depus amendamente, iar pentru lucrul acesta vă felicităm. Sunt miniştri de la care am avut aşteptări foarte mari şi care s-au făcut că nu există Parlamentul României şi din nefericire începem discuţia cu domnul Tudose", a susţinut Raluca Turcan.
Proiectul legii bugetului pe anul viitor a fost adoptat pe articole luni de plenul reunit al Parlamentului.
Dezbaterile pe buget continuă şi mâine, iar vineri urmează să se dea votul final.