Parlamentul a adoptat proiectul legii bugetului pe 2016

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 decembrie 2015

Parlamentul a adoptat proiectul legii bugetului pe 2016

22 de amendamente admise

Actualizare 16:08 Tăriceanu: "Prin bugetul pe 2016 ni se propune o Românie de doi lei"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că legea bugetului de stat pentru anul 2016 proiectează imaginea unei Românii "de doi lei", informează un comunicat remis redacţiei.

"Am constatat că bugetul ne proiectează spre o Românie pe care nu mi-aş dori-o, o Românie de rangul doi, la periferia UE, o Românie furnizoare de forţă de muncă ieftină, aproape ca o ţară de lumea a treia. Acest lucru este întărit şi de spusele binecunoscute ale ministrului de Finanţe. Mi-aş fi dorit un buget aşa încât să văd, în anii următori, o altfel de Românie: o Românie prosperă, care se apropie de nivelul de viaţă mediu al UE. Ni se propune însă o Românie de doi lei, o Românie în care oamenii pot să fie plătiţi cu doi lei", a afirmat Tăriceanu, în discursul susţinut în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu i-a solicitat, totodată, premierului Dacian Cioloş să aibă în vedere măsura majorării salariului minim la 1.200 de lei.

"Subiectul salariului minim nu face obiectul direct al bugetului, dar poate să fie rezultatul unei decizii a Guvernului. Dar cred că aici această formulă nefericită ne-a pus pe mulţi pe gânduri, pentru că ne dăm seama că sunt unii înalţi responsabili în România de astăzi care nu înţeleg, probabil, care este rolul ţării noastre în UE. Noi vorbim despre o Românie puternică şi despre o Uniune Europeană omogenă. Nu putem vorbi despre o Românie puternică cu salarii de doi lei. (...) Domnule prim-ministru, vă cer în faţa Parlamentului să consideraţi la modul cel mai serios majorarea salariului minim la 1.200 lei, în aşa fel încât România să nu mai fie atractivă pentru investitori din cauza salariilor scăzute", a mai declarat preşedintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu a adăugat că, în opinia sa, actualul buget "condamnă România la stagnare şi la un rol minor" pe care ALDE nu îl poate accepta.

"Mi-aş fi dorit ca acest buget să fie construit cu totul şi cu totul altfel. Bugetul se construieşte pornind de la obiectivele de dezvoltare ale României. (...) Vrem să facem un sector de sănătate modern, un sector energetic performant, o economie competitivă care să ducă România cât mai aproape de criteriile reale de convergenţă? Ei bine, pornind de la aceste deziderate se construieşte bugetul. Bugetul nostru este construit exact invers. Ministerul Finanţelor strânge solicitările diferitelor ministere şi le dă mai mult sau mai puţin în funcţie de influenţa pe care o are fiecare. Acesta este bugetul pe care l-am votat azi şi este regretabil acest lucru, fiindcă mi se pare că bugetul seamănă mai degrabă cu un fel de mâncare cu carne cu varză. E poate varză de Bruxelles, dar nu mă încântă lucrul ăsta", a arătat Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, el a spus că regretă faptul că votul exprimat, miercuri, asupra proiectului bugetului de stat pentru anul 2016 reflectă "rolul pe care Parlamentul şi-l asumă, (...) un rol care este din ce în ce mai decorativ prin faptul că pune pe primul rând viteza".

"Avem, în ultima vreme, multe inovaţii politice - Guvern tehnocrat, acum facem dezbaterile după vot. Vă atrag atenţia că dezbaterile, în mod normal, aveau loc înainte de vot şi explicaţia votului era oarecum secundară. Îmi asum vina de a nu fi fost prezent mai devreme în sală, pentru că eu îmi imaginam că azi suntem totuşi la cea mai importantă dezbatere politică într-un an, pe legea fundamentală a bugetului, lege care ar fi trebuit să ne dea o imagine clară pe care acest Guvern o are pentru viitorul României. Ar fi trebuit să desenăm prin buget ce fel de Românie vrem", a mai afirmat Tăriceanu.

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016. S-au înregistrat 309 voturi pentru şi 13 voturi împotrivă.

(A.L.)

----------------

Actualizare 14:38 Cioloş: "Pensiile speciale nu sunt o modalitate de a rezolva problema veniturilor pensionarilor, dar Parlamentul e suveran"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi, cu referire la decizia Legislativului privind pensiile speciale pentru parlamentari, că pensiile speciale nu reprezintă o modalitate de a rezolva veniturile pensionarilor, dar a precizat că Parlamentul este suveran şi nu trebuie să dea socoteală în faţa Guvernului, ci în faţa alegătorilor, transmit surse din presă.

"Din punctul meu de vedere, pensiile speciale nu sunt o modalitate de a rezolva problema veniturilor pensionarilor. În rest, Parlamentul este suveran, este cel ales de români şi nu cred că Parlamentul trebuie să dea socoteală în faţa Guvernului, ci a alegătorilor în primul rând", a afirmat Dacian Cioloş, la Parlament, întrebat cum vede faptul că anul viitor pensiile românilor vor creşte cu doar 5%, iar deputaţii şi senatorii şi-au aprobat pensii speciale.

Marţi, plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat cererea de reexaminare a preşedintelui pe proiectul legii privind pensiile parlamentarilor. Proiectul, care este o modificare la Statutul deputaţilor şi senatorilor, prevede că parlamentarii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat.

(A.L.)

-----------------

Actualizare 13:44 Parlamentul a adoptat proiectul legii asigurărilor sociale de stat

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat miercuri proiectul legii asigurărilor sociale de stat pe 2016 cu 290 de voturi "pentru", 3 abţineri şi 15 voturi "împotrivă".

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu au avut în plenul Parlamentului, un schimb de replici foarte acid plecând de la nemulţumirea social-democraţilor că partenerii de la ALDE au votat împotriva bugetului asigurărilor sociale, informează Agerpres.

"Noi am votat acest buget în primul rând pentru că ceea ce ne-a interesat pe noi, ca pensiile să crească cu 5%, să se întâmple şi se întâmplă prin acest vot. De asemenea, nu pot să nu constat că partenerii noştri de coaliţie au votat împotriva măririi pensiilor cu 5%, cei de la ALDE. Nu înţeleg de ce, nu înţeleg nici ce înseamnă 'buget varză cu carne', nu înţeleg, dacă Guvernul nostru ar fi rămas pe acest proiect de buget tot varză cu carne era? Sunt profund dezamăgit de faptul că partenerii noştri de coaliţie au votat împotriva măririi pensiilor", a spus Dragnea după votul pe proiectul legii asigurărilor sociale în plenul Parlamentului.

În replică, preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a spus că bugetul în ansamblu este prost dar celor de la ALDE le pare bine că pensiile pot fi majorate.

"Am constatat cu neplăcută surprindere suprinderea colegului meu ante-vorbitor. Să ştiţi că votul pe bugetul asigurărilor sociale nu poate fi disociat de votul pe bugetul în ansamblu. Bugetul în ansamblu este prost. Ne pare bine că putem majora pensiile cu 5%, ne pare bine că putem să promovăm o serie de alte măsuri cu carcater social, dar nu putem să spunem că bugetul în ansamblu e prost şi un buget din cadrul lui este bun. Aceasta este semnificaţia votului şi v-aş ruga să nu faceţi extensii de interpretare nepotrivite şi care nu concordă cu intenţia noastră", a spus Tăriceanu.

(A.L.)

--------------

Actualizare 13:38 Dacian Cioloş: "Vom reduce cheltuielile bugetare"

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul celor două Camere, că bugetul reprezintă o responsabilitate comună a Parlamentului şi a Guvernului şi a precizat că speră ca, în 2016, Legislativul să ţină cont de "responsabilitatea ce îi revine şi de nevoia de echilibru bugetar".

După ce plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016, Dacian Cioloş a declarat că anul viitor vor fi reduse cheltuielile bugetare.

Premierul a mai spus: "Vrem o transparenţă cât mai mare în cheltuirea banilor".

Acesta a precizat: "Vom reduce cheltuielile bugetare", adăugând că este nevoie de "o administraţie eficientă".

De asemenea, premierul Dacian Cioloş a menţionat că intenţionează să îmbunătăţească colectarea de venituri de la buget.

------

Actualizare 12:20 Parlamentul a adoptat proiectul legii bugetului pe 2016

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat miercuri proiectul legii bugetului de stat pe anul 2016, transmit canalele de ştiri.

Numărul amendamentelor admise de plen la acest proiect este de 22, iar cele respinse - 309, potrivit Agerpres.

-------

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat marţi pe articole şi cu anexele aferente proiectul legii bugetului de stat pe 2016, numărul amendamentelor admise fiind de 22, iar cele respinse - 309.

"Proiectul legii bugetului de stat s-a adoptat pe articole cu tot cu anexe, practic în forma în care a fost prezentat plenului reunit de către comisiile de specialitate şi, de asemenea, proiectul legii bugetului asigurărilor de stat, cu anexe. Raportul comisiilor a propus adoptarea în plen a 22 de amendamente şi respingerea a 309. (...) Prin votul plenului reunit, 22 de amendamente au fost adoptate şi 309 respinse. Am plecat în dezbateri la comisiile de specialitate cu 273 de amendamente, numărul a crescut la 331 per total, datorită unei prevederi regulamentare care permite fiecărui membru al comisiei unde se dezbate un proiect de lege să poată adăuga amendamente, să ceară dezbaterea pe amendamente formulate în cursul dezbaterilor", a declarat preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, citat de Agerpres.

El a apreciat fluenţa dezbaterilor ce au avut loc în plenul reunit al celor două Camere, deşi timpul alocat a fost scurt.

"A rămas ca mâine (miercuri - n.r.), după discursul preşedintelui în faţa Camerelor reunite, plenul reunit să dea votul final pe cele două proiecte de lege", a spus Viorel Ştefan.

La rândul său, deputatul UDMR Erdely Istvan, membru în Comisia pentru buget-finanţe, a declarat că bugetul de stat pe anul 2016 a fost construit la limita maximă, "fără rezerve".

"Asta s-a şi văzut la acele amendamente care solicitau bani în plus faţă de anvelopele existente pentru diferiţii ordonatori principali de credite. La un deficit bugetar de 2,95% este riscant să mai umbli la bani. Este evident că nici nu s-au aprobat astfel de amendamente sau au fost aprobate amendamente la nivelul de 1.000.000 sau 500.000 de lei. Chiar la AGERPRES un milion de lei, în loc de 1,6 milioane. Deci,vă daţi seama că şi la 1,6 milioane am cerut şi s-a adoptat un milion", a arătat deputatul UDMR.

El a adăugat că, faţă de anii anteriori, când se depuneau mii de amendamente, acum au fost doar câteva sute şi adoptate câteva zeci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb