Parlamentarii au avizat, ieri, în plen, componenţa Autorităţii de Supraveghere Financiară conform nominalizărilor din Comisiile de specialitate, însă când a fost anunţat rezultatul votului, Autoritatea a devenit, brusc, una "Fiscală".
Cel care a anunţat noua conducere a ASF în Parlament se pare că nu este singurul în confuzie, alături de el fiind o pleiadă de site-uri şi televiziuni de ştiri.
Oricum, "Financiară" sau "Fiscală" nu contează prea mult pentru parlamentari, aceştia acordând o importanţă redusă Autorităţii care supraveghează piaţa de capital, pe cea a asigurărilor şi pe cea a pensiilor private.
După ce Guvernul a redus, prin ordonanţă de urgenţă, numărul membrilor ASF de la 17 la 11, la numai o lună de la înfiinţarea Autorităţii, Comisiile reunite de buget şi economice din Senat şi Camera Deputaţilor au audiat şi avizat, luni, noua conducere, în mai puţin de două ore.
Astfel, Parlamentul a aprobat, ieri, numirile, singurii care au făcut ceva valuri fiind parlamentarii PDL şi PPDD, care au boicotat votul, din cauză că nu a fost respectat criteriul politic la nominalizări.
Numai USL şi UDMR au reprezentanţi în conducerea Autorităţii.
Membrii executivi ai ASF au rămas aceiaşi, respectiv Dan Radu Ruşanu- preşedinte, Daniel Dăianu - prim-vicepreşedinte, Tudor Daniel George - vicepreşedinte, Mircea Ursache - vicepreşedinte, Ion Giurescu - vicepreşedinte.
Membrii neexecutivi sunt Marian Sârbu, Biro Albin, Marian Mârzac, Corneliu Moldoveanu, Gheorghe Marcu, Dorina Teodora Mihăilescu.
UDMR a fost singurul partid care şi-a schimbat nominalizarea, înlocuindu-l pe Lorand Kralik cu Albin Biro.
Parlamentarii PDL şi PPDD au reclamat faptul că unii dintre membrii ASF nu au experienţa de zece ani în piaţa financiară, cerută prin ordonanţa de guvern, criteriu introdus la cererea FMI.
Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, a declarat, ieri că cei 11 membri ai Autorităţii au fost selectaţi pe criterii profesionale.
"Selecţia componenţei ASF este responsabilitatea comisiilor de buget finanţe şi economice din Senat şi Camera Deputaţilor şi a fost făcută pe baza CV-urilor depuse de noi", a adăugat domnia sa.
• Mircea Ursache, contestat de PDL, iar Albin Biro de către PC
PDL a depus, ieri, o contestaţie la Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, privind candidatura lui Mircea Ursache, propus de PSD, pentru postul de vicepreşedinte ASF.
În contestaţie, PDL invocă faptul că Ursache nu îndeplineşte condiţiile pentru postul de la ASF, decât prin asimilare, nu are vechimea necesară şi nici nu a fost prezent la audierile din comisiile parlamentare.
Cu toate acestea, Ursache a fost votat în unanimitate în Comisiile de specialitate.
Totodată, Partidul Conservator a contestat candidatura lui Biro Albin, propus de UDMR, pentru Consiliul ASF, argumentând prin faptul că nu s-a respectat argumentul politic la desemnarea candidaţilor pentru Consiliul ASF.
Conservatorii mai arată că Biro Albin a încasat sume compensatorii în valoare de 210.000 de euro, la 25 aprilie 2013, ca urmare a plecării din funcţia de membru al CA al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Contestaţiile nu au fost luate în considerare în plen, pe motiv că ele trebuiau depuse atunci când a avut loc selecţia în Comisii.
ASF vrea o nouă organigramă cu personal mai puţin, dar, între timp, a făcut angajări
Autoritatea de Supraveghere Financiară şi-a început activitatea cu o reorganizare.
"Avem de gând să reorganizăm ASF, într-o nouă structură mai eficientă", a declarat Dan Radu Ruşanu, la o conferinţă de presă, ieri.
Domnia sa a precizat că ASF va trebui să rămână cu o singură direcţie IT, una economică, una de control, una juridică, una de resurse umane, după ce a preluat structurile din CNVM, CSA şi CSSPP.
"Ulterior, va trebui să trecem la consolidarea supravegherii şi să avem norme comune pentru cele trei entităţi", a mai spus Ruşanu.
Potrivit unui comunicat ASF din 30 mai, fostele autorităţi de reglementare comasate în ASF (CNVM, CSSPP şi CSA) însumau, la data înfiinţării ASF, aproximativ 540 de persoane. Prin noua viziune de funcţionare, care are în vedere maximizarea eficientizării resurselor umane, în benficiul actorilor de pe piaţa financiară, ASF intenţionează să reducă cu 15% numărul de personal (până la aproximativ 460 de persoane), potrivit comunicatului respectiv.
Între timp, însă, Autoritatea a făcut angajări.
Preşedintele ASF a fost însă foarte evaziv când a venit vorba despre acest subiect.
"O parte au plecat, o parte au venit", a precizat Ruşanu când a fost întrebat dacă ASF a făcut angajări. Domnia sa a explicat că Autoritatea a preluat întreg personalul fostelor comisii, inclusiv pe cei care lucrau în cabinetele foştilor comisari.
La insistenţele presei, preşedintele ASF a spus că, pe lângă aceştia, au fost făcute şi alte angajări.
Potrivit surselor noastre, o parte a funcţionarilor de la fosta AVAS a fost preluată în ASF.
Dan Radu Ruşanu a comentat: "Nu ştiu să vă spun de unde provin aceşti noi angajaţi, însă, potrivit CV-urilor lor, ei au experienţă pentru posturile preluate".
Nu a fost, însă, foarte clar dacă aceştia au dat sau nu concurs pentru funcţii.
• Proiectele viitoare, cam puţine
Pe lângă reorganizare, preşedintele ASF a menţionat că îşi propune pentru acest an să aibă, periodic, o consultare cu reprezentanţi ai pieţei financiar-non bancare privind proiectele Autorităţii.
Întrebat despre politica tarifară a ASF, Dan Radu Ruşanu a spus că va încerca să menţină comisioanele la cel mai jos nivel posibil. "Categoric, nu vor creşte taxele", a spus domnia sa.
Pentru dezvoltarea pieţei de capital, există o strategie, potrivit preşedintelui ASF, însă mai multe detalii au fost promise pentru viitoarea conferinţă a Autorităţii.
Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF, a anunţat că Autoritatea va organiza, trimestrial, conferinţe de presă. Dacă se va ţine de cuvânt, acest lucru ar fi o noutate, fostele comisii care au dat naştere ASF fiind cunoscute pentru lipsa de transparenţă.