PARLAMENTUL A VOTAT Noua ţintă de deficit prevăzută în buget - 2,76% din PIB

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 18 februarie 2019

Noua ţintă de deficit prevăzută în buget - 2,76% din PIB

După dezbaterile care au avut loc toată săptămâna trecută, Parlamentul a votat, vineri, bugetul de stat, cu 275 de voturi pentru şi 122 împotrivă. Şi bugetul asigurărilor sociale a trecut de votul Parlamentului.

Victoria liberalilor de joi seara cu privire la majorarea alocaţiei pentru copii a condus la modificarea ţintei de deficit bugetar stabilită iniţial în proiectul de buget, de la 2,55% la 2,76%.

Referitor la creşterea alocaţiilor pentru copii, premierul Viorica Dăncilă a menţionat că trebuie modificată legea nr. 61/1993, a alocaţiilor de stat, printr-o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze calculul acestora, iar Marius Budăi, ministrul Muncii şi Jus-tiţiei Sociale, a precizat că a pregătit un astfel de proiect de act normativ menit să pună în aplicare noua prevedere bugetară.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat dur bugetul adoptat de majoritatea parlamentară. Într-un comunicat de presă, şeful statului a menţionat că "bugetul este construit în mod superficial, bazat pe cifre supraestimate în raport cu realităţile economice, neglijează investiţiile şi prejudiciază nevoile reale ale românilor de a beneficia de infrastructură, de autostrăzi, de şcoli, spitale, grădiniţe, adică tocmai ceea ce PSD a promis şi nu face.

Este inacceptabil să vinzi iluzii româ-nilor şi să prezinţi bugetul pe 2019 drept un buget al investiţiilor, când, în realitate, bugetul prevede reducerea semnificativă a investiţiilor din fonduri naţionale la nivel local faţă de anul 2018".

Faţă de afirmaţiile preşedintelui, premierul Viorica Dăncilă a arătat că bugetul reflectă realitatea economică şi socială din acest moment din Româ-nia, dar şi concepţia politică şi programul politic al alianţei de la guvernare. Domnia sa a menţionat: "Ca orice buget, de la noi sau de oriunde în lume, nu poate să răspundă tuturor aşteptărilor, dar este un buget realist şi cu pers-pectivă de dezvoltare. Construcţia bugetului pentru acest an s-a bazat pe faptul că după aceşti ani de creştere economică neîntreruptă avem un Produs Intern Brut mai mare, un buget mai mare, un deficit mai scăzut şi o datorie publică în scădere. În acelaşi timp, ca orice buget, de la noi sau de oriunde în lume, nu poate să răspundă tuturor aşteptărilor, dar este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare în România".

Ludovic Orban, preşedintele PNL a explicat că parlamentarii liberali au votat împotrivă deoarece nu puteau gira un buget "construit pe bani falşi (...) pe care apar pozele lui Dragnea, Vâlcov şi Orlando". El a susţinut că bugetul PSD-ALDE lasă România fără apărare în faţa unor ameninţări din ce în ce mai mari la adresa siguranţei naţionale şi pune în pericol viaţa şi siguranţa românilor.

Liderul PNL a precizat: "Bugetul nu clădeşte nimic - niciun tronson de autostradă important, cum sunt tronsoanele de autostradă - Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni, tronsoanele Sibiu - Piteşti, tronsonul de autostradă de centură a Bucureştiului, tronsonul de autostradă Comarnic - Braşov. De asemenea, nu construieşte şi nu modernizează niciun tronson de cale ferată".

Conform bugetului, guvernul mizea-ză pe un PIB de 1022 de miliarde lei, o creştere cu 5,5% faţă de anul trecut, din care va aloca 46,8 miliarde lei pentru investiţii în toate domeniile de activitate. La creşterea veniturilor bugetare va contribui şi ANAF, instituţie a cărei conducere şi-a propus drept ţintă colectarea la bugetul de stat cu 7,5 miliarde lei mai mult decât a colectat anul trecut.

Cea mai mare parte a fondurilor bugetare o constituie cheltuielie cu personalul din sectorul bugetar, care depăşesc 100 miliarde lei în 2019. Din colectarea taxei pe valoarea adăugată o parte însemnată va lua calea bugetelor locale şi judeţene pentru asigurarea cheltuielilor necesare cu prestaţiile sociale ce au trecut în sarcina administraţiilor publice locale. Noutatea bugetară din acest an este că impozitul pe venituri va rămâne 100% la UAT-uri, cu următoarea distribuţie: 60% la primării, 15% la consiliile judeţene, 7,5% se va repartiza în mod egal la consiiile judeţene pentru finanţarea bugetelor de funcţionare ale comunelor şi pentru cofinanţarea proiectelor locale, iar 17,5% se va da către unităţile adminis-trativ-teritiale pentru asigurarea bugetelor de funcţionare. În cazul în care aceşti bani nu ajung, vor fi alocate sume defalcate de TVA, pentru echilibrare.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Daca Bugetul pe 2019 ar fi fost CONSTRUIT dupa .."Curba lui Gauss" si nu dupa "metoda liniara" ar fi rezultat un deficit mai mic si puteau sa acopere si ..Marirea alocatiilor pentru copii.( era o sursa ).Nu este inca tarziu s-o faca.

    1. .....Zaza ..ironia ta e tehnica si acopera totul. nota f.b.

      La Securitate trebuie să învățați prima lecție a democrației. Mai întâi câștigați alegerile, le fraudați, whatever, și abia după stabiliți bugete.

      ......Mata esti ,,ala cu Securitatea si Soros.???? Vezi ca raspunsul matale este...."pe langa"....Vorba aia :Ce are aia....cu prefectura

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb