Parlamentul bulgar a adoptat o lege care va tempera dezvoltarea energiei regenerabile

Ziarul BURSA #Internaţional / 22 aprilie 2011

Parlamentul bulgar a adoptat o lege prin care temperează dezvoltarea proiectelor solare şi eoliene pentru a evita supasolicitarea reţelei învechite şi creşterea preţului la electricitate, transmite Reuters, citată de Mediafax. Legea modifică obligativitatea ca guvernul să cumpere electricitate obţinută din surse regenerabile la preţuri fixe, ridicate, care a condus la apariţia unor proiecte cu o capacitate cumulată de 6.000 de MW, cu mult peste capacitatea reţelei din ţară.

Potrivit guvernului, Bulgaria are nevoie de numai 2.000 de MW de energie regenerabilă pentru a respecta angajamentele faţă de Uniunea Europeană, de a genera 16% din necesarul de electricitate din astfel de surse, până în 2020. Guvernul vrea să limiteze proiectele de energie eoliană şi solară pentru a menţine preţul electricităţii la un preţ accesibil populaţiei.

Noua lege prevede ca investitorii în proiecte de energie regenerabilă să plătească o taxă de conectare de 50.000 de leva (36.820 dolari) pentru fiecare megawatt planificat, la semnarea contractului preliminar. În plus, documentul stipulează ca preţul preferenţial să fie stabilit atunci când parcul eolian sau solar este construit şi nu la semnarea contractului preliminar, aşa cum era prevăzut în vechea legislaţie. Noua lege reduce durata contractelor de achiziţie pe termen lung de la 25 de ani şi la 20 de ani pentru energie solară şi de la 15 ani la 12 ani în cazul celei eoliene.

Mai multe asociaţii în domeniul energiei eoliene şi solare au criticat schimbările, afirmând că vor bloca dezvoltarea sectorului de profil şi vor pune în pericol inclusiv proiectele începute. Zeci de companii aus-triece, spaniole, americane şi germane s-au grăbit să construiască noi parcuri eoliene şi solare în Bulgaria. Capacitatea parcurilor eoliene a urcat anul trecut de la 103 MW în 2008 la 336 MW, iar a celor solare de la 1,4 MW la 10 MW în doi ani.

Companii italiene, între care Enel Green Power şi Leitwind, au avertizat, în această săptămână, că planurile lor de investiţii în Bulgaria ar putea fi oprite şi chiar anulate dacă această lege este adoptată, a relatat Sofia Echo.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb