PARLAMENTUL DĂ LIBER DISTRUGERII RÂURILOR DE MUNTE: Hidrocentrale, construite în arii protejate

A.P.
Politică / 24 iunie 2020

Hidrocentrale, construite în arii protejate

Proiectul de lege cu articol unic, care declară amenajările hidroenergetice de "interes public major" şi permite construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate, a fost adoptată azi de Camera Deputaţilor. Proiectul trecuse şi de Senat şi merge acum la promulgare, conform G4media.ro.

Legea a fost votată cu 178 de voturi pentru, 111 voturi contra, o abţinere şi un vot nul. Potrivit unor surse politice, deputaţii USR şi PNL au votat împotrivă.

Proiectul, iniţiat de 24 de parlamentari PSD-ALDE-UDMR, în frunte cu deputata PSD de Gorj, Elvira Şarapatin, a fost adoptat de Parlament şi anul trecut, deşi avea aviz negativ chiar şi de la Guvernul Dăncilă. Legea a mers la promulgare, însă preşedintele României a trimis proiectul la reexaminare.

Proiectul modifică articolul 5 al legii 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică şi adaugă faptul că "lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major".

În Directiva europeană Habitate şi în OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, care interzic lucrările hidrotehnice în ariile protejate de mediu, se arată că hidocentralele pot fi construite, totuşi, în zone protejate din "motive cruciale de interes public major" pentru comunitate.

Parlamentarii au declarat toate amenajările hidroenergetice de "interes public major" prin lege.

Printre companiile beneficiare de noul act normativ se numără şi Hidroelectrica. Societatea de stat doreşte să continue construcţia amenajării hidroenergetice din Defileul Jiului, deşi se află în arie naturală protejată (sit Natura 2000), iar instanţa a blocat lucrările în 2017 întrucât nu exista studiu de impact asupa mediului.

Însă compania de stat a decis să reia procedura de obţinere a unui nou acord de mediu şi a autorizaţiei de construcţie, cu toate că, potrivit legii, studiul de impact asupra mediului nu se poate face după începerea lucrărilor, a explicat biologul şi activistul de mediu Călin Dejeu.

Construcţia hidrocentralelor din defileul Jiului este făcută de foşti parteneri de afaceri ai fostului ministru al Industriilor din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu.

Amintim că, în 2015, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement în cazul României din pricina amenajărilor hidroenergetice care afectează habitatele. Procedura de infringement presupune o atenţionare în primă fază din partea Comisiei Europene că se încalcă legislaţia europeană. Dacă ţara vizată nu remediază problema, CE poate acţiona la Curtea de Justiţie a UE (CJUE).

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. La ce sa te astepti de la un parlament de infractori?

    1. ...

    Oricum pe dan ion popescu il doare in cur de tara si de ce alasat in urma

    are treaba sa-si numere banii nu oriunde ci in Elvetia unde se da mare om de afaceri RETRAS 

    Cu ajutorul lui nastase x case nu este la mititicacsi in castelul lui, protejat si pregatit sa traiasca 151 de ani

    un alt jeg care a stiut sa se dea patriot! 

    1. Elvira Sarapatin.Trebuie tinut minte acest nume si sa vedem cine sunt si cei 24 de inconstienti.

    "Bursa" mai este publicatie economica, sau a devenit o fituica oengista de mediu?

    1. Are legatura cu economia durabila, dar tu nu ai capacitatea sa intelegi

      Economie "durabila" my ass. Voi, asa zisii ecologisti, va opuneti la orice proiect economic din Valea Jiului: drumul spre Herculane, hidrocentralele de pe Defileu, termocentralele Paroseni si Mintia de care depinde toata industria carbonifera din Vale. Ce propuneti in loc? Va zic eu: nimic!

      Economie durabila, dupa unii, inseamna sa importi energie din vest. Credeti ca se mai construiau centralele de la Portile de Fier , Vidraru, etc in zilele noastre, dupa toate reglementarile de mediu? Aveau grija ong-urile sa nu se faca nimic.

      Mai mult decat atat, "ecologistii" au inceput sa ceara demolarea barajelor si hidrocentralelor existente. Au inceput cu Defileul Jiului, ca-i parc national si sit Natura 2000 (nu ii intereseaza ca lucrarile la hidrocentrale au inceput inainte de infiintarea parcului), apoi s-au luat si de alte proiecte incepute inca de pe vremea lui Ceausescu (Surduc-Siriu, Rastolita, Bistra-Poiana Marului, Bistrita-Tismana, din motive de suprapunere sau proximitate fata de zone protejate), mai nou se opun tuturor proiectelor hidro aflate in executie, fie ca sunt derulate de Hidroelectrica sau Apelor Romane, urmand ca in scurt timp sa inceapa sa ceara desfiintarea amenajarilor existente. Deja sunt semnale in acest sens.

    Legat de hidrocentrala de pe Jiu deja construita ( proiect inceput inainte de 1990) si finantata din fonduri

    publice(Hidroelectric a este o companie majoritar de stat) prin populism ieftin nu poate fi pusa official in functiune. Ma mir ca talibanii populisti cu ecuson eco nu cer si inchiderea centralei de la Portile de Fier caci sigur se pot gasi ceva insecte, pasarele si pesti care au avut de suferit.

    Demolatorii constienti sau inconstienti ai economiei traiesc intr-o lume paralela . La prima vara cu canicula excesiva sau iarna geroasa riscam sa ramanem fara curent electric. Timp de 30 de ani s-a trait in domeniul energetic din ce exista iar acum se incearca lansarea unor iluzii care ar putea deveni reale pe termen f.lung. Suntem in present o tara din punct de vedere financiar saraca si nu ne permitem sa ne prabusim si datorita prostiei 

    Titlul articolului este tendentios si fals. Mai ales pentru un ziar e bussines.

    Hidrocentralele produc energie verde , regenerabila . 

    Miliarde investite de Romania se pierd cu buna stiinta din cauza unor semianalfabeti.  

    PNL ar fi trebuit sa fie initiatorul legii, nu sa se opuna votului.

    1. In judetul Alba s-a blocat modernizarea unui drum ,pe motiv că în zona ,,,,sunt broaște,pai daca cei din Germania judeca asa,mai vedeau ei nemtii autostrăzi,,,

      E,noi avem sasi, 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb