Parlamentul decide astăzi data moţiunii de cenzură

V.B.
Politică / 19 mai 2014

Update 17:13 PNL:"Valeriu Zgonea minte în ceea ce priveşte Regulamentul şedinţelor comune"

Declaraţiile de astăzi ale lui Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, denotă faptul că acesta nu cunoaşte prevederile Regulamentului după care funcţionează cele două Camere şi minte atunci când invocă necesitatea cvorumului pentru prezentarea în plenul reunit a moţiunii de cenzură, transmite grupul parlamental PNL printr-un comunicat remis redacţiei.

"Domnul Zgonea este o trompetă a majorităţii parlamentare controlate de PSD care încearcă din toate puterile să boicoteze moţiunea de cenzură depusă săptămâna trecută de către 231 de parlamentari", se mai arată în comunicat.

Înainte de a mai face astfel de declaraţii "sforăitoare", PNL declară că "domnul Zgonea ar fi trebuit să-şi facă temele şi să se consulte cu ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, care, în data de 17 decembrie 2010, susţinea că prezentarea unei moţiuni de cenzură nu este condiţionată de existenţa cvorumului de şedinţă. Mai mult, domnul Nicolicea invoca decizia Curţii Constituţionale nr. 55/2001 care validează faptul că cvorumul nu este necesar decât în procedura de vot".

Atunci ca şi acum, potrivit grupului liberal, această prevedere este în vigoare şi stipulată foarte clar în art. 52 al Regulamentului şedinţelor comune, cvorumul fiind necesar doar pentru adoptarea de legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, "şi în niciun caz la momentul prezentării textului moţiunii".

"Moţiunea de cenzură este un ghimpe în coasta PSD, care utilizează aceleaşi tehnici de manipulare şi minciună atât în campania electorală, cât şi în Parlament, încălcând la comanda lui Valeriu Zgonea dispoziţiile regulamentare şi constituţionale şi apelând la tot felul de tertipuri pentru a amâna inclusiv prezentarea moţiunii în această săptămână. Nu ne-ar mira nici dacă premierul va absenta de la această prezentare, beneficiind de < consultanţa > şi complicitatea preşedintelui Valeriu Zgonea, motiv pentru care preşedintele Camerei Deputaţilor trebuie să-şi prezinte public scuze în faţa cetăţenilor acestei ţări pentru modul abuziv şi arbitrar în care conduce această instituţie", se mai arată în comunicare.

Totodată, grupul îi solicită ministrului Eugen Nicolicea să prezinte public argumentaţia pe care a susţinut-o în plenul reunit din data de 17 decembrie 2010, "împiedicându-l astfel pe domnul Zgonea să mai mintă cetăţenii acestei ţări".

-----

Birourile Permanente ale celor două Camere parlamentare se vor reuni astăzi, la ora 12, în şedinţă, pentru a stabili calendarul prezentării şi al dezbaterii moţiunii de cenzură depuse de PNL, iniţiatorii cerând ca să aibă loc astăzi citirea documentului, în timp ce puterea doreşte amânarea până după alegerile europarlamentare, informează surse din presă.

Moţiunea de cenzură, iniţiată de PNL şi susţinută de celelalte partide din opoziţie, a fost depusă marţi la Parlament.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor se prezintă birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două camere. Pe baza acestei prevederi, iniţiatorii moţiunii solicită ca plenul reunit să fie convocat tot astăzi pentru citirea moţiunii, iar dezbaterea şi votul asupra ei să fie dat joi.

După unele ezitări, preşedinţii celor două camere au convocat Birourile Permanente reunite marţi, dar şedinţa nu a avut cvorum, iar stabilirea calendarului prezentării şi a dezbaterii moţiunii a fost amânată pentru următoarea şedinţă.

PNL solicită public reprezentanţilor majorităţii parlamentare în conducerea celor două Camere (în principal celor ai PSD) să introducă pe ordinea de zi de astăzi citirea moţiunii şi să respecte, astfel, Constituţia şi legile, a declarat vineri Crin Antonescu. Domnia sa a apreciat moţiunea drept "un act elementar de democraţie" şi care ţine de procedurile parlamentare şi a subliniat că acest lucru a fost respectat în cei 25 de ani de democraţie din ţara noastră, indiferent de majoritatea parlamentară. Antonescu a precizat că astăzi expiră cele cinci zile în care legea obligă la citirea moţiunii de cenzură şi a adăugat că liberalii sunt pregătiţi ca acest lucru să aibă loc.

Totuşi, preşedintele Senatului (Călin Popescu Tăriceanu) şi cel al Camerei Deputaţilor (Valeriu Zgonea) au sugerat că acest lucru nu se va întâmpla, iar plenul reunit va fi convocat abia după alegerile europarlamentare, cel mai probabil pe 26 mai. Marţi, Zgonea a declarat că şedinţa Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere nu a avut cvorum, motiv pentru care nu a putut fi stabilită data dezbaterii moţiunii de cenzură, acest lucru urmând a fi tranşat astăzi.

Întrebat de la ce moment se calculează termenul obligatoriu de cinci zile pentru citirea moţiunii de cenzură în plenul Parlamentului (de la momentul înregistrării documentului sau de la momentul şedinţei Birourilor Permanente reunite), Valeriu Zgonea a răspuns: "Poate cineva să pună pe ordinea de zi a plenului fără aprobarea Birourilor Permanente reunite? Nu există nici la Senat, nici la Camera Deputaţilor posibilitatea ca un deputat să introducă pe ordinea de zi a plenului, fără aprobarea Biroului Permanent. Chiar şi grupurile politice parlamentare depun prima dată o cerere la BP, după ce este respinsă de Birou atunci are posibilitatea să o depună în plen. Altfel nu se poate completa ordinea de zi. Se poate respecta acea prevedere cu obligativitatea ca Birourile Permanente reunite să fie în cvorum şi să ia o decizie, până atunci nu putem decât să încălcăm legea".

La rândul său, Tăriceanu a declarat joi că nu ştie dacă moţiunea va fi citită şi dezbătută în Parlament până pe 25 mai, adăugând că Birourile Permanente reunite vor stabili astăzi calendarul în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb