Parlamentul din Kosovo aprobă crearea unui tribunal pentru crime de război

Elena Deacu
Internaţional / 4 august 2015

Parlamentul din Kosovo a votat luni în favoarea modificării constituţiei şi creării unui tribunal pentru crime de război, cerut de Occident pentru judecarea presupuselor crime comise de membri ai fostei gherile separatiste albaneze UCK, inclusiv recoltarea de organe, relatează Reuters şi France Presse.

Votul a avut loc la doar o lună după prima tentativă a parlamentului de a aproba crearea instanţei, văzută de mulţi albanezi din Kosovo ca o încercare de a defăima războiul lor de gherilă din 1998-1999 împotriva dominaţiei sârbe.

Modificările constituţionale au fost aprobate de 82 de deputaţi în parlamentul de 120 de locuri.

"Aflarea adevărului despre unele afirmaţii din timpul şi de după război este o provocare cu care ne confruntăm", a explicat înaintea votului în faţa deputaţilor prim-ministrul kosovar Isa Mustafa.

''Aceasta este o cerere explicită a partenerilor strategici ai Kosovo, mai ales Statele Unite şi Uniunea Europeană", a adăugat el.

În prezent desfiinţată, Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) a fost acuzată ani de zile că a scos organe de la etnici sârbi captivi, care au fost apoi ucişi şi organele lor vândute pe piaţa neagră, aminteşte Reuters. Mulţi foşti membri ai UCK fac acum parte din elita politică în Kosovo, iar foştii combatanţi sunt consideraţi eroi de majoritatea albanezilor din Kosovo.

Principalii susţinători diplomatici şi financiari ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut insistent să abordeze acuzaţiile.

Ei afirmă că eşecul de a crea instanţa riscă să vadă această problemă preluată de Consiliul de Securitate al ONU şi implicarea inevitabilă a marelui aliat al Serbiei Rusia, care se opune suveranităţii Kosovo.

După un deceniu de rezistenţă pasivă, UCK a ridicat armele împotriva fostului om forte sârb Slobodan Milosevic la sfârşitul anilor 1990, obţinând în cele din urmă sprijinul aerian al NATO pentru a opri uciderea şi expulzarea civililor etnici albanezi, aminteşte Reuters.

Kosovo şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008 şi a fost recunoscut de peste 100 de state, dar nu de Serbia sau Rusia.

Noul tribunal va avea sediul în Olanda, din cauza preocupărilor legate de intimidarea martorilor şi corupţiei judiciare în Kosovo.

Fostul prim-ministru şi comandant al UCK în timpul războiului, Ramush Haradinaj, a fost printre cei care s-au opus în parlament tribunalului.

"Prin aprobarea acestui tribunal ne transformăm singuri într-un monstru. În timpul războiului nu am fost monştri, am fost victime", a declarat Haradinaj, care conduce acum Alianţa pentru Viitorul Kosovo, de opoziţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb