Parlamentul European solicită statelor membre să garanteze accesul femeilor la avort

G.B
Internaţional / 25 iunie 2021

Parlamentul European solicită statelor membre să garanteze accesul femeilor la avort

Parlamentul European a adoptat ieri un raport prin care le cere celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, şi să asigure în acelaşi timp accesul la "o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile", relatează AFP, citată de Agerpres.

Acest raport fără caracter obligatoriu, dezbătut intens în sesiune plenară, face apel la statele membre "să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii".

Este vorba "de un pilon fundamental al drepturilor femeilor şi al egalităţii de gen", care "nu poate fi în niciun fel redus sau retras", insistă rezoluţia, adoptată cu 378 de voturi 'pentru', 255 'împotrivă' şi 42 de abţineri.

Fără a numi vreo ţară, eurodeputaţii evidenţiază "legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite", împingându-le pe femei "la avorturi clandestine" sau "să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului".

Raportul critică posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze să furnizeze servicii de sănătate pe baza unei "clauze de conştiinţă".

Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la "produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile, în contextul în care majoritatea statelor membre nu le rambursează sau le rambursează doar într-o mică măsură. Legislativul comunitar cere de asemenea un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei.

PE încurajează de asemenea "o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar", ţinând cont de "diversitatea orientărilor sexuale şi de gen".

În 2019, educaţia sexuală era opţională în opt ţări din UE, iar Ungaria este în prezent puternic criticată pentru legislaţia sa care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor.

Totodată, eurodeputaţii fac apel la statele membre să aplice scutiri de TVA la produsele de igienă feminină sau să le pună gratuit la dispoziţia persoanelor care au nevoie, pentru a combate "precaritatea menstruală".

Rezoluţia a fost criticată ieri de Comisia Episcopatelor Catolice din UE, care o consideră "părtinitoare". Această comisie afirmă că "avortul nu este un drept al omului".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb