"Parlamentul european va vota un TTIP ambiţios şi va respinge un acord diluat"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 iunie 2015

"Parlamentul european va vota un TTIP ambiţios şi va respinge un acord diluat"

Interviu cu domnul Iuliu Winkler, europarlamentar

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii pentru încheierea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) dau naştere unor dezbateri aprinse între autorităţi şi societatea civilă.

Există opinii pro şi contra faţă de acest acord de liber-schimb negociat între UE şi SUA, ce vizează desfiinţarea barierelor vamale şi a reglementărilor. Mai multe manifestaţii au avut loc la nivel internaţional, în special în ţări europene, unde mii de persoane au ieşit în stradă să protesteze faţă de aşa-numitul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP), oamenii temându-se că le va fi afectată calitatea alimentelor, a condiţiilor de muncă şi a mediului.

Oponenţii înţelegerii se mai tem şi de faptul că multinaţionalele americane s-ar putea folosi de un mecanism de rezolvare a disputelor investitor-stat (ISDS) pentru a contesta legislaţia UE, invocând că aceasta este restrictivă în privinţa comerţului liber.

Lavinia Andrei, preşedintele Terra Mileniul III, susţine că fundaţia din care face parte strânge semnături la nivel european, împreună cu alte organizaţii non-guvernamentale, împotriva TTIP, întrucât "acest acord se negociază total netransparent".

Domnia sa a declarat: "Am trimis solicitări către autorităţile noastre să vedem dacă există un studiu de impact al acordului asupra economiei. Ministerul de Externe ne-a trimis la Ministerul Economiei, Ministerul Muncii ne-a spus că nu e treaba lui să facă studii de impact şi aşa mai departe. Guvernul nu ne spune nimic despre impactul TTIP, dar ne asigură că vom primi toate răspunsurile pe care ni le dorim de acum încolo".

Angela Filote, şeful reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, consideră că un proiect precum TTIP are nevoie de susţinere din partea tuturor părţilor interesate. Domnia sa a precizat recent că încheierea acestui acord între UE şi SUA este una dintre cele zece priorităţi ale comisiei Juncker, obiectul principal fiind relansarea economică şi crearea locurilor de muncă.

Domnul Iuliu Winkler, europarlamentar din partea Grupului Partidului Popular European (Creştin Democrat), a avut amabilitatea să ne ofere un interviu despre ceea ce înseamnă, în opinia domniei sale, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii.

Reporter: Avantajează sau nu TTIP economia europeană?

Iuliu Winkler: La începutul secolului 21, într-o perioadă în care Europa este încă clar afectată de efectele crizei economice şi fiananciare, care a început în 2008, trebuie să observăm că ne confruntăm cu toţii cu o nouă realitate economică şi comercială globală. Dacă sfârşitul secolului trecut marca ieşirea din era protecţionismului şi speranţelor mari investite în sistemul global al negocierilor plurilaterale sub egida Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), azi constatăm că runda de negocieri comerciale Doha nu a fost încheiată. OMC a arătat slăbiciune şi incapacitatea de a armoniza interesele foarte divergente ale actorilor implicaţi, şi, în consecinţă, pe lista de priorităţi ale UE au revenit în forţă negocierile comerciale bilaterale. Ne aflăm în era marilor lanţuri de aprovizionare globale, iar locul fiecărei economii în cadrul acestora determină şi plus valoarea pe care acele economii o pot înregistra.

Europa are nevoie de locuri de muncă, de deschiderea de noi oportunităţi pentru IMM-uri şi, de asemenea, de păstrarea relevanţei şi influenţei sale asupra evoluţiilor globale. Cea mai sigură cale de a ne a păstra această relevanţă şi în secolul 21 este calea consolidării Parteneriatului transatlantic. UE şi SUA sunt încă cele mai mari economii globale, iar TTIP poate să fie instrumentul prin care UE îşi protejează propriile interese şi promovează valorile care sunt importante nu doar pentru statele europene, ci şi pentru cetăţenii europeni. În aceste condiţii, cred că TTIP avantajează economiile europene şi dacă viitorul acord va fi cuprinzător, ambiţios, echilibrat va duce la ridicarea tuturor standardelor de protecţie a mediului, a celor sociale, de sănătate şi a celor din domeniul dezvoltării durabile. Un acord slab, inconsistent şi care nu dovedeşte un nivel de ambiţie suficient este de evitat şi, de altfel, opinia majoritară din Parlamentul European arată către această direcţie. Legislativul european va vota un TTIP ambiţios şi va respinge un acord diluat.

Reporter: Care sunt punctele tari şi slabe ale TTIP din punctul de vedere al europenilor?

Iuliu Winkler: Structura TTIP cuprinde trei mari domenii: accesul pe piaţă, barierele netarifare şi cooperarea în domeniul armonizării reglementărilor şi regulilor comerciale. Evident, UE are interese ofensive şi defensive în aceste negocieri. Sprijinim includerea unui capitol de politici energetice, a unor prevederi despre serviciile financiare, dorim un angajament ferm al SUA în ceea ce priveşte piaţa achiziţiilor publice atât la nivel federal, cât şi la nivel subfederal. UE exclude toate serviciile publice din aria negocierilor şi insistă asupra respectului diversităţii culturale. Standardele de mediu, cele sociale şi drepturile de proprietate intelectuală, dar şi indicaţiile geografice europene nu sunt negociabile pentru UE.

Reporter: Cum va fi afectată economia românească?

Iuliu Winkler: Impactul TTIP asupra economiei româneşti trebuie judecat în aceleaşi coordonate în care am analizat şi impactul aderării la UE. Pentru aceia care consideră că măsurile protecţioniste sunt singurele care pot să apere sectoarele economiei româneşti de asaltul globalizării prevalează riscurile şi ameninţările. O asemenea abordare este astăzi depăşită. Cred că trebuie să judecăm situaţia în termeni de competitivitate şi în termenii priorităţilor pe care economia românească le poate impune dezvoltării viitoare. Acele sectoare ale economiei care sunt sau pot deveni competitive vor avea de câştigat din aplicarea TTIP. Există astăzi zeci de mii de locuri de muncă în România care depind de exporturi. Aceste locuri de muncă se vor înmulţi ca urmare a extinderii relaţiei transatlantice. România îşi poate consolida poziţia regională în Balcani, în condiţiile în care majoritatea vecinilor noştri nu sunt membri ai UE.

Reporter: Lucian Cernat, economistul-şef al directoratului general pentru politici comerciale din cadrul Comisiei Europene, a publicat un studiu potrivit căruia PIB-ul României va creşte cu 0,25% anual, după implementarea pactului pentru comerţ TTIP dintre UE şi SUA. Această majorare ar urma să se adauge la creşterea normală a PIB-ului. La rândul său, Florin Vodiţă, secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, estimează o creştere de 0,5% a PIB-ului UE. Cum comentaţi aceste previziuni?

Iuliu Winkler: În afara celor menţionate de dumneavoastră există şi alte previziuni cu privire la surplusul de creştere economică care poate fi adus de TTIP. Oricare dintre acestea se poate adeveri. Putem vorbi de surplusuri cuprinse între 0,2 până la 0,7% din PIB-ul anual. Totul depinde de conţinutul concret al prevederilor negociate, dar şi de perioadele de tranziţie care vor fi stabilite până la intrarea în vigoare a anumitor prevederi. Mi se pare important că toate scenariile şi toate studiile întocmite arată un impact pozitiv al TTIP. Sigur, aici există şi o capcană. Ar trebui să analizăm şi distribuţia geografică a beneficiilor aduse de TTIP, pentru a fi convinşi că de acestea se va bucura şi economia României.

Reporter: Ce măsuri propuneţi dumneavoastră pentru încurajarea firmelor româneşti să iasă la export pe piaţa americană, în condiţiile în care acestea se tem să nu fie competitive?

Iuliu Winkler: Începând de la revitalizarea şi finanţarea corespunzătoare a activităţilor de promovare a exporturilor până la soluţii eficiente în ceea ce priveşte garantarea creditelor pentru export, există o listă lungă a măsurilor care ar susţine exportatorii din România. Până la a vorbi despre stimularea exporturilor pe relaţia SUA, ar trebui să analizăm întreaga activitate de comerţ exterior şi să constatăm decăderea organizatorică şi slaba finanţare a întregului sistem. Atât în Strategia Naţională de Export a României, cât şi în diverse strategii sectoriale sunt prevăzute măsurile necesare care ar trebui pur şi simplu aplicate. Una dintre priorităţi ar trebui să fie coagularea mişcării patronale în România şi întărirea asociaţiilor sectoriale, a camerelor de comerţ şi industrie, în general a tuturor formelor asociative din domeniu. Nu e nevoie să inventăm roata. Este suficient să ne uităm la acele modele care susţin economiile puternic exportatoare din Europa, în primul rând economia germană, şi să le aplicăm.

Reporter: În ciuda optimismului autorităţilor noastre şi al Comisiei, ONG-urile şi sindicatele au tras un semnal de alarmă că TTIP ne va face mai mult rău decât bine, urmând ca România să devină "groapa de gunoi" a Europei. Cum caracterizaţi negocierile pentru acest pact între UE şi SUA? Va deveni România "groapa de gunoi" a Europei?

Iuliu Winkler: Dacă trecem în revistă ultimii 10 ani, constatăm că România a fost de mai multe ori în situaţia de a deveni groapa de gunoi a Europei atât înainte, cât şi după aderarea la UE. Uneori, datorită unor reglmentări legale inoportune sau imperfect aplicate, am şi devenit vremelnic destinaţie fie a deşeurilor industriale, fie a invaziei produselor contrafăcute şi de slabă calitate. Dacă România se va confrunta din nou cu o asemenea situaţie, aceasta nu va fi din cauza TTIP, ci mai degrabă din cauza deficienţelor de reglementare sau a lacunelor din propriul sistem legislativ.

Reporter: Are nevoie ţara noastră de un studiu de impact al TTIP asupra economiei noastre?

Iuliu Winkler: Se poate imagina un studiu de impact al TTIP asupra economiei româneşti, însă nu cred că ar fi relevant, având în vedere că valoarea schimburilor comerciale ale celor doi parteneri, astăzi, nu depăşeşte 1 miliard USD anual. De aceea, mai degrabă ar fi nevoie de un studiu cu privire la potenţialul creşterii şi dezvoltării relaţiei bilaterale, un studiu referitor la nişele şi pieţele serviciilor specializate pe care am putea dezvolta exporturi cu valoare adăugată ridicată. De asemenea, orice studiu ar trebui să depăşească nivelul relaţiilor strict economice şi comerciale şi ar trebui să pună în balanţă şi aspectele geopolitice, importanţa pe care Parteneriatul strategic cu SUA o are pentru România, potenţialul de a convinge SUA să-şi mărească investiţiile directe în România şi măsura în care putem să intensificăm cooperarea în domenii de importanţă strategică pentru România şi UE, cum ar fi sectorul energetic, pentru a da doar un singur exemplu.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Winkler si TTIP ma-tii cu tot cu UE ce batuta o sa luati cind s-o trezi prostii = [...]

    dl. europarlamentar vorbeste de pe pereti.

    Negacierile sunt atat de secrete (oare de ce?) incat ce spune el e o doar o poezie bine invatata

    De ce nu se fac in parlamentul european raportari periodice cu stadiul negacierilor? 

    Un acord despre care nici macar (toate) guvernele nu stiu ce contine si care e pazit cu strasnicie de public - cel care, in ultima instanta, este cel care va suporta consecintele - este o porcarie sinistra si trebuie considerat aprioric nul.

    Care este explicatia - simpla, nu "facuta din vorbe" mestesugite, ca ale d-lui Winkler - penmtru care un acord ATAT de bun pentru toata lumea e tinut secret??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb